Yhdistysten tapahtumia 2/2020

Allergia-, iho- ja astmaliiton esitekansioita neuvoloihin

Hämeen Allergia- ja Astma yhdistyksen hallitus on päättänyt syksyllä 2019 kokouksessaan ottaa kantaa seuraavaan:

Olemme päättäneet toimittaa Allergia-, iho- ja astmaliiton esitekansioita neuvoloihin toimitettavaksi koko Kanta-Hämeen alueella. Kansioiden tarkoitus on auttaa vanhempia pääsemään eteenpäin allergisen, astmaattisen tai iho-ongelmaisen lapsen kanssa. Kansiosta tehtiin helppolukuisia ja sisältö koskee vain lapsia ja lapsiperheitä. Halusimme olla helpottamassa tietoutta ilman nettimaailmaa. Vanhemmalla on helppo tarttua kansioon neuvolan odotusaulassa vastaanotolle odotellessa.

Mukaan kansion sisältöön tuli tietoa yhdistyksen toiminta-alueen jäseneduista ja liiton ohjeistuksista.

Kansiot tehtiin yhdessä hallituksen jäsenten kesken kauniina perjantaisena iltana. Kiitos touhukkaalle hallitukselle tarmokkuudesta. Yhdessä voimme enemmän!

Tulevan kauden tapahtumia olemme valitettavasti joutuneet perumaan paljon koronan takia, mutta toivotaan, että syksylle saamme taas lisää kokoontumisia ja voimme nähdä toisiamme enemmän.

Sinäkin olet tervetullut oman alueesi yhdistykseen mukaan, mutta me kutsumme sinut Hämeen Allergia- ja Astma yhdistykseen, tervetuloa!
 

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys tutustui Keskikosken vesivoimalaitokseen

Tampereen kaupungin maisemaan kuuluu kaupungin halki virtaavat kosket siltoineen. Yhdistyksen väkeä kävi tutustumassa Keskikosken vesivoimalaitokseen.

Aluksi katsoimme videon siitä, mistä kaikki alkoi. Suomen ensimmäinen sähkölamppu sytytettiin Tampereella 15.3.1882. Tampere oli silloin viidenneksi edistyksellisin kaupunki koko Euroopassa. Sähkövalo oli aikaisemmin sytytetty Pariisissa, Lontoossa, Milanossa ja Strasbourgissa.

Tutustuimme myös Tammervoiman Hyötyvoimalaitoksen toimintaan. Laitos polttaa jätteet puhtaasti ja muuttaa roskat sähköksi ja lämmöksi. Esitys oli kiinnostava ja kuuntelijat kyselivät paljon. Ehkä innokkain oli 12-vuotias Niko, joka teki luennoitsijalle hyviä jatkokysymyksiä.

Esityksen jälkeen puimme turvavarusteet päälle ja lähdimme kierrokselle. Kierroksella kuljettiin läpi monenlaisten käytävien ja kiivettiin portaita. Jaetut korvatulpat olivat hyödylliset parissa huoneessa.

Puolitoista tuntia meni yhdessä hujauksessa. Kiitos Terhi Vairema ja Susanna Salmela hyvästä opastuksesta!

Teksti ja kuva: Tuula Jokinen, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys
 


 

Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistys on muuttanut

Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksen toimiston muutto 5.3. sujui rutiinilla ja rivakasti iloisissa tunnelmissa. Ihana ja ahkera talkooporukka touhusi yhtenä päivänä ja pieniä viimeistelyjä tehtiin enää myöhemmin. Olemme etsineet viime vuosina ”kotiamme” useampaan kertaan, mutta nyt löytyi tila, joka kooltaan, sijainniltaan ja tunnelmaltaan tuntuu olevan kuin meille tehty.

Toimistomme sijaitsee katutasossa Jyväskylän keskustassa pääkirjaston alapuolella. Kadulta pääsee sisään summeria soittamalla. Uusissa tiloissamme onnistuvat niin pienten keskusteluryhmiemme kokoontumiset, kokoukset kuin myös toimiston tiloissa järjestettävät kurssit ja vaikkapa opiskelijaryhmien tutustumiskäynnit.

Tervetuloa tutustumaan aukioloaikoina (kts. kotisivuilta). Järjestämme kevään mittaan myös avointen ovien päiviä, joista tiedotamme mm. sähköpostitse (olethan ilmoittanut meille toimivan sähköpostiosoitteesi?).

Teksti ja kuva Tiina Tarvainen.
 


 

HUOM! Koko perheen ötökkäkoulu on peruttu, mutta toteutetaan mahdollisesti syksyllä.

Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistys järjestää toukokuun 16. päivänä Koko perheen ötökkäkoulun yhteistyössä Jyväskylän Ladun kanssa. Tutkijan kanssa kimpaistaan isommat ja pienemmät ötökkäjahtiin Ladun majan läheiseen metsään ja sitten yhdessä tutkitaan ötököitä mikroskoopilla. Tutkija on Juha Jantunen Etelä- Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista. Osa porukasta evästelee välillä nuotiopaikalla tai läheisellä laavulla. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: keskisuomi.allergia.fi.

 

 

Uusia näköaloja Pohjois-Karjalan Allergia- ja Astmayhdistyksessä

Viime vuoden loppupuolella pohdimme yhdistyksessä, mitä uutta, jäsenistöllemme hyödyllistä toimintaa voisimme kehitellä alkavalle toimintakaudelle. Esiin nousi vahvana vertaistuen tarve, allergioita ja erityisesti astmaa sairastaville aikuisille ja lapsiperheille. Järjestimmekin loppuvuodesta astmaillan pääkirjaston Muikkusalissa. Luennoitsijana oli astmahoitaja/kouluttaja Heli Louejoki ja liitosta järjestöasiantuntija Erja Kinnunen.

Tilaisuudessa saimme uusia jäseniäkin. Sovimme, että järjestämme vuoden alussa yhteisen tilaisuuden astmaatikoille sekä lapsiperheiden vertaistukiryhmälle. Tilaisuus toteutui 23.1.2020. Allergia-, iho- ja astmaliiton ja Pohjois-Karjalan Allergia- ja Astmayhdistyksen puheenjohtaja sosiaalineuvos Ahti Karttunen avasi tilaisuuden. Hän kertoi liiton ja yhdistyksen periaatteista ja halusi tavata ryhmän jäseniä. Liitosta oli järjestöasiantuntija Erja Kinnunen kertomassa käytännön toiminnoista.

Vertaistukiryhmän vetäjäksi lupautui Henna Lampén. Hän on tehnyt ryhmälle jo aikataulun ja katsonut aihepiirejä eri kokoontumisiin.

Astmaryhmä kokoontuu Siilaisen terveysaseman astmahoitajan aikataulun mukaan kevättalvella. Kokoontumisesta ilmoitetaan Karjalaisen järjestöpalstalla. Toivotaan, että ryhmissä saadaan tärkeää ajankohtaista tietoa, vertaiskokemuksia ja mukavia yhdessäolon hetkiä.

Yhteistyössä Marttojen kanssa olemme aloittaa ruokakurssit allergisille. Tänä vuosi on jo kolmas, kun kursseja on järjestetty. Huhtikuussa on aiheena ”Pääsiäisherkkuja allergisille” ja syksyllä aiheena ovat sienet. Kurssille voi itsekin poimia sieniä, joista valmistamme aterioita.
 


 

Jalkahoitotapahtuma Porvoossa

Porvoon Seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen vuosi alkoi mukavan tapahtuman merkeissä. Järjestimme jalkahoitotapahtuman yhdessä Careerian opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Tapahtuma tarjosi osallistujille maksuttoman jalkahoidon, yhteistyökumppaneiden lahjoittamia tuotenäytteitä, pientä purtavaa, arvontaa, jalkavoimistelua, tasapainotestin sekä alaraajojen linjauksen ja kuormituksen arvioinnin. Erityistä kiitosta tapahtumassa keräsi lisäksi Outi Karppasen pitämä luento jalkaterveydestä osana kokonaisterveydenhoitoa. Tapahtumassa oli mukana noin 30 osallistujaa. Osallistujien ilon ja positiivisen palautteen pohjalta on hienoa lähteä työstämään uuden vuosikymmenen suunnittelua.

Föreningens år började i glada tecken. Vi ordnade tillsammans med studerande och lärare från Careeria ett fotvårdsevenemang. Under evenemanget erbjöds deltagarna gratis lätt fortvård, testprodukter donerade av våra samarbetspartners, lotteri och smått och gott att tugga på. Det ingick även fotgymnastik, balanstest och utvärdering av nedre extremiteternas linje och belastning. Ett stor tack till Outi Karppinen som höll en föreläsning om fötternas hälsa som en del av den dagliga egenvården.

Det deltog omkring 30 st glada och nöjda personer i evenemanget. Med denna respons känns det fint att börja planera det nya decenniets verksamhet.
 


 

Leivontatapahtuma allergisille perheille Porvoossa

Porvoon Seudun Allergia- ja Astmayhdistys järjesti yhteistyössä Gammelbackan korttelikeittiön kanssa leivontatapahtuman allergisille perheille. Tavoitteena oli tuoda yhteen allergisia lapsia vanhempineen, luoden turvallisen ympäristön kokeiluille ja yhteiselle tekemiselle. Tapahtumassa kaikki osallistujat leipoivat yhdessä etukäteen allergioiden pohjalta valittujen reseptien mukaan erilaisia, kaikille sopivia leivonnaisia. Osallistujien innostuneisuus, ilo ja yhteinen tekeminen jättivät hyvän mielen kaikille. Toivottavasti se myös loi osallistujille uskoa ja uskallusta kokeilla uusia asioita myös kotona.

Borgånejdens Allergi- och Astmaförening rf. ordnade i samarbete med Gammelbacka kvarterskök ett bakningsevenemang för allergiska familjer. Tanken var att föra samman föräldrar till allergiska barn och skapa en säker miljö där man kan göra saker tillsammans. Recepten som användes till bakningen var utvalda i förväg utgående från deltagarnas allergier, vilka de hade meddelat i förväg. Stämningen var ivrig, glad och det gemensamma bakande lämnade alla på gott humör och med mätta magar. Hoppeligen inspirerade detta tillfälle deltagarna att även i fortsättningen våga pröva på nya saker även hemma.
 


 

Keski-Suomen Atopiayhdistyksen kevätkokous

Keski-Suomen Atopiayhdistyksen kevätkokouksessa 10.3.2020 käsiteltiin sääntömääräiset asiat vuodelta 2019, joka oli yhdistyksen 21. toimintavuosi. Kevätkokouksen jälkeen oli Kannawayn Hamppu -tuotteiden esittely ja maistiaisia. Maiju Nurmesniemi (kuvassa) ja Outi Korpela Osk Mandalatalosta kertoivat endokannabinoidijärjestelmän vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin ja miten voimme tukea immunijärjestelmäämme.

Koronavirusepidemian vuoksi 8.4. Isku-tapahtuma peruuntui ja 13.5. Atopia-treffikahvien osalta seuraamme tilannetta. Syyskausi on suunniteltu aloitettavan ke 16.9.2020 klo 17 hohtokeilauksen merkeissä Laajavuoressa. Toivottavasti tavataan tulevissa tapahtumissa! Tiedustelut keskisuomi.atopiayhdistys@gmail.com.

Teksti ja kuva: Päivi Hokkanen
 


 

Vertaistreffit Mikkelissä

Lapsiperheiden vertaistreffit ponkaistiin käyntiin uudessa Avoin kohtaamispaikka Kopassa Mikkelin pääkirjastolla. Kohtaa­mispaikassa perheet voivat viettää aikaa yhdessä, lapset voivat leikkiä ja vanhemmat tavata muita van­hempia, jakaa kokemuksia ja näin saa­da vertaistukea ja tietoa. Etelä-Savon Allergia, Iho ja Astma -yhdistyksessä kannetaan myös vastuuta koronavirusepidemian vaikutuksista, joten toiminta on tauolla, kunnes valtakunnallinen tilanne rauhoittuu.
 


Toimintaa kannattaa järjestää ja etsiä nyt verkossa

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen kevätkauden piti olla täynnä toimintaa. Koronavirustilanteen takia kymmeniä kasvokkain tapahtuvia tilaisuuksia jouduttiin perumaan. Osalle etsitään uusi ajankohta syksyyn, mutta osa toiminnastamme päätettiin järjestää nyt keväällä uudella tavalla, verkossa. Myös verkon tapahtumia suunniteltaessa ja toteutettaessa tulee huomioida mahdollisimman hyvin tähän kevääseen liittyvät terveystekijät. Ensimmäiset kuvaukset ja saamamme palautteet ovat olleet positiivisia.

Yleensä anafylaksialasten vanhemmat kokoontuvat Pirkkalassa. Maaliskuussa he keskustelivat Teijan johdolla yhdistyksen jo aiemmin perustamassa Pirkanmaan anafylaktikkojen yksityisessä Facebook-ryhmässä. Keskustelu kirjoittaen sujui, mutta videokuvayhteyttä toivottiin. Seuraavassa tapaamisessa käytetäänkin jotain verkon videokokoustyökaluista. Pirkanmaan anafylaktikkojen ja ruoka-allergisten Facebook-ryhmissä voi jatkossakin vaihtaa ajatuksia ja vinkkejä ajasta ja paikasta riippumatta.

Luomme Erimenun Facebook-sivulle (https://www.facebook.com/Erimenu.fi) kuvia, jotka konkretisoivat ruoka-allergisen arjessaan kohtaamia tilanteita. Tilanteet ovat tosielämästä. Antaudu vertaiskeskusteluun siellä tai verkon monissa muissa kanavissa. Yksi kommenttisi saattaa auttaa toista allergista. Nyt on hyvä mahdollisuus välittää some-kanavissa tietoa ja taitoa eteenpäin omalle lähipiirilleen, omalle kohderyhmälleen ja kaikki yhdessä isolle yleisölle.

Yleisöluentomme ”Suoliston bakteerit ja miten niihin voi vaikuttaa” toteutettiin auditorion sijaan yhdistyksemme toimistolla Facebook-livelähetyksenä (26.3.). Livevideointi tehtiin yhdistyksen avoimelle Facebook-sivulle (https://www.facebook.com/PirkanmaanAllergiajaAstmayhdistys/). Luennoitsijamme Tanja oli heti valmiina tähän muutosehdotukseemme ja meillä oli hauska hetki ensimmäisen oman verkkoluentomme toteutuksessa.

Haastattelimme yleisellä Facebook-sivullamme myös farmaseutti Kaisua ajankohtaisista asioista (3.4.). Siitepöly, katupöly ja astman kanssa pärjääminen kuuluvat jokakeväisiin haasteisiin, mutta tänä keväänä myös käsien puhdistaminen on syystä ollut pinnalla. Näitä videoita voi kuka vaan katsoa ja jakaa eteenpäin.

Yhdistys perusti jäsenilleen uuden yksityisen Facebook-ryhmän (https://www.facebook.com/groups/jasenetpirkanmaa/). Siellä järjestetään nyt osa vain jäsenille suunnatusta toiminnastamme. Ryhmässä voi keskustella vertaisten kanssa ja myös neuvojamme jakavat vinkkejä. Ainakin kaksi info- ja liikuntatilaisuuttamme julkaistaan tuossa ryhmässä. Fysioterapeutti Miran ensimmäisen infon aiheena oli lonkan alueen ongelmat ja vinkit helppoihin kotiharjoitteisiin. Kuvasimme sen livelähetyksenä yhtenä huhtikuisena aamuna Pyynikinharjulla (kuva).

Toimintaa kannattaa järjestää nyt verkossa. Jos vaan uskaltautuu kameran taakse ja saa houkuteltua asiantuntijoita ja vertaistoimijoita kameran eteen, videoilla saa paljon hyvää aikaan. Ja kannattaa lähteä katsomaan verkosta, mitä kaikkea siellä on tarjolla. Tiedon, taidon ja vertaistuen tarve ei ole kadonnut mihinkään. Älä jää yksin, me olemme lähellä – verkossa.

Kuva ja teksti: Jonna Nurminen


Kuvassa fysioterapeutti Mira ja toiminnanjohtajamme Terhi.
Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Espoon yhdistyksen kanssa Portugaliin!

Espoon allergia- ja astmayhdistys järjestää terveysmatkan Portugaliin marraskuussa. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa ja virkistäytymistä merivesikylpylässä.

Kuorot kajauttivat Pirunpesällä luonnonpäivänä

Pirkanmaan yhdistys vieraili KiiltoCleanilla