Yhdistyksissä tapahtuu 4/2020

Härmäläinen iho- ja kylpyläpäivä

Pohjanmaan Atopiayhdistys vietti perinteistä "Härmäläistä iho- ja kylpyläpäivää” lauantaina 3.10.2020, ja päivä sujui Härmän kylpylässä aivan yli odotusten. Yhdistyksen jäseniä oli mukana 22. Kylpylässä järjestettiin samaan aikaan myös Keliakia- ja Neuroyhdistyksen kokoukset sekä seniorikaraokelaulukilpailu – tapasimme siis muidenkin yhdistyksien väkeä! Saimme positiivista näkyvyyttä ja yleisön mielenkiinnon. Kävimme myös monta todella arvokasta keskustelua. Syyskokouksessamme oli myös kirjoitustulkkaus, joten uusi kuulokojetta käyttävä jäsenemme oli todella iloinen ja valitsimme hänet yhdistyksemme hallituksen varajäseneksi.

Kuvissa ovat yhdistyksemme pj Markku Kallio ja varapj Iiris Hakasaari ja toisessa liikuntavastaavamme Kari Tuikka ja pj Markku Kallio.

Kuvat ja teksti: Markku Kallio
 

 

Kouvolassa liikuttiin luonnossa

Pohjois-Kymen allergia- ja astmayhdistyksen Liikutaan luonnossa-tapahtumassa saimme nauttia aurinkoisesta syyssäästä ja Niivermäen luontopolun maisemista. Syksyisiä maisemia ihaillen, ja omaan tahtiin kulkien -ajatuksella toteutettu ulkoiluhetki. Ihmisiä oli liikkeellä, toiset innostuivat kävelemään pitempiäkin reittejä tutustuessaan tähän luonnonsuojelualueeseen. Näihin maisemiin viemme myös hyvinvointirastit syksyn liikkujien iloksi.
 

 

Läntisen Suomen atopiayhdistyksen terveiset jäsenilleen

Koronasta tietämättöminä otimme alkuvuonna 2020 'alkukirin' Turun seudulla. Ehdimme käydä Caribiassa uimassa ja Megazonessa lasersotimassa. Ihojamme hoidimme Saltarian suolahuoneessa ja Forum saunan turvesaunassa. Syyskuussa kokoustimme kevätkokouksen merkeissä Aboa Vetus & Ars Novassa, osa jäsenistä turvavälein paikan päällä, osa etäyhteyksin kotonaan. Paljon jäi suunnittelemistamme tapahtumista toteutumatta koronatilanteen vuoksi. Ehkä vielä tänä syksynä tai viimeistään ensi vuonna tapaamme juuri sinut Vepsän saaren retkellä tai Raision alppiruusupuistossa tai Forum Marinumissa tai Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa tai...  Ota yhteyttä atopia.lansinen@gmail.com ja kerro, mitä ehdotuksia juuri sinulla olisi yhdistyksemme toimintaan.

 

Liiku luonnossa -päivä

Koillismaan Allergia-, Iho- ja Astmayhdistys osallistui 29.8. valtakunnalliseen Liiku luonnossa -päivään. Osa käveli Pienen Karhunkierroksen (12 km) ja osa kävi Myllykoskella kahvilla. Hauska päivä ja ilmakin oli todella hyvä.

Teksti: Arja Nousiainen 
 

 

Luontoliikkujan päivä ja hyvinvointi-ilta Raumalla

Rauman Seudun Allergia- ja Astmayhdistyksessä vietettiin 4.9.2020 Luontoliikkujan päivää. Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin Kimmo Saarinen piti kaikille avoimen luennon aiheesta "Monimuotoisuus on terveyttä ja hyvinvointia. Monimuotoinen luonto = terve ihminen." Tilaisuus oli ainutlaatuinen Raumalla ja sai näyttävän huomion paikallislehdessä olleen Kimmon haastattelun johdosta.

5.10.2020 Raumalla vietettiin hyvinvointi-iltaa, otsikolla "Ajattelu- ja tunnetaidoilla iloa ja hallinnan tunnetta arkeen". Kutsuimme jäsenet mukaamme pysähtymään ja vetämään henkeä. Illan aikana saimme inspiraatiota ja konkreettisia työkaluja oman ja läheistemme hyvinvoinnin lisäämiseen, vinkkejä ajan- ja stressin hallintaan, sekä voimavarojen ylläpitoon, rentoutushetken itsellemme syvärentouttavien äänimaljojen säestämänä. Tilaisuus oli suunnattu työikäisille ja lapsiperheiden vanhemmille.

Molemmat tilaisuudet olivat onnistuneita tapahtumia, ja koko vuoden 2020 olemme olleet vertaistreffeillä Rauman pääkirjaston aulassa aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina.

 

Syyskuinen sieniretki

Savonlinnan seudun allergia- ja astmayhdistykselle tarjoutui mahdollisuus osallistua ohjatulle sieniretkelle syyskuussa. Koska koronan suhteen tilanne oli suotuisa, tartuimme tähän tilaisuuteen piristää arkea ja tarjota jotain kivaa toimintaa jäsenillemme. Turvatekijät huomioiden vietimme hauskan kolmetuntisen metsässä, paljon uutta oppien ja saimme myös saalista kotiin viemisiksi. Oppaana retkellämme toimi Elina Enho.
 

 

Värien ilta

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen virkistystapahtuma oli tällä kertaa nimensä veroinen. Vetäjä Elina Majamaa loi rentoudellaan hyvän ilmapiirin. Hän kertoi ensin vähän historiaa enkaustekniikasta eli mehiläisvahamaalauksesta. Kaikki osallistujat kuuntelivat keskittyneesti. Tutustuimme väreihin, välineisiin ja eri tekniikoihin. Sitten alkoi paras osuus, päästiin kokeilemaan ihan käytännössä, miten hienot kuvat syntyvät. Hieman arastellen kaikki aloittivat ensimmäisen työn. Väriä silitysraudan pohjaan ja sitten vaan kuin itsestään alkoi tulla upeita kuvia. Värit kuivuivat nopeasti ja sitten kiillotettiin. Kuvat saivat kirkkautensa ja yksityiskohdat korostuivat. Voi sitä onnentunnetta! Kaikki tekivät ainakin neljä erilaista työtä. Laitoimme alle tunnissa valmistuneet työt ryhmäkuvaan. Kaikki hämmästelivät omaa osaamistaan. Kaikki työt olivat upeita ja uniikkeja. Ei ihme, että ihmiset lähtivät hymy huulilla syysiltaan.

Teksti: Tuula Jokinen Kuva: Terhi Hurme

 

Kokemuksia harjoittelusta Allergia- ja Astmayhdistyksessä

Pääsin suorittamaan kansansairauksien harjoittelua Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistykselle.

Harjoitteluni koostui liikunnanohjauksesta eri ikäryhmille, tapahtumien suunnittelusta ja toteutuksesta sekä erilaisista kirjallisista tehtävistä toimistolla. Lisäksi toteutin ja suunnittelin viikoittaisia jumppavideoita yhdistyksen nettisivuille.

Yksi osa harjoitteluani oli luontoliikunnan edistäminen yhdistyksen toiminnassa. Kehittelimme yhdessä ohjaajani Tiinan kanssa kaupunkiluotonkävelyjä ympäri Jyväskylän keskustan aluetta, joka osoittautui mukavaksi ja matalan kynnyksen yhdessä liikkumisen muodoksi.

Fysioterapiaopiskelijana näen, että järjestötoiminnan vahvuus on yhdessä tekeminen, toisten yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa tapahtuva yhteistyö sekä kohderyhmän aito kohtaaminen ja heidän elämäntilanteensa huomioiminen ja ymmärtäminen.

Anna Hevosmaa
3. vuoden fysioterapiaopiskelija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, JAMK

 

Ihoyhdistys tutuksi

Ihoyhdistys on valtakunnallinen yhdistys, joka on harvinaisten ja vähemmän tunnettujen ihosairaus diagnoosien oma yhdistys. Pyrimme jalkautumaan ja järjestämään joka vuosi jossain päin Suomea tapahtumia ihosairaille henkilöille. Tänä vuonna olemme järjestäneet Oulussa tapahtuman sekä vierailleet Oulun Yliopistollisen keskussairaalan järjestöpisteellä. Tule mukaan toimintaan ja vaikuttamaan!

 

Pohjois-Karjalan Allergia- ja Astmayhdistyksen tapahtumia

Tämä kevät-, kesä- ja syksy ovat olleet hyvin poikkeuksellista aikaa koronaepidemian vuoksi. Meidänkin yhdistyksessä olemme joutuneet perumaan tai siirtämään tilaisuuksia. Kun rajoituksia on syksyä kohti jonkin verran purettu, olemme voineet jo järjestää kaksi ruokakurssia allergisille yhteistyössä Pohjois-Karjalan Marttojen kanssa.

Ensimmäinen kurssi pidettiin 1.9. teemana Marjat. Asiantuntijana oli ravitsemusasiantuntija Sirpa Nygård, toinen kurssi pidettiin 7.9. teemana sienet, kotitalousasianasiantuntijana Tiina Anola-Pukkila.

Valmistimme molemmilla kursseilla erilaisia tarjottavia, pääruokia, salaatteja, leipää ja jälkiruokia. Kaikki ruoat maistuivat erinomaisesti.

Vuoden loppupuolella (19.11.) on vielä yksi ruokakurssi teemalla (”Jouluisia herkkuja allergisille”).

Hyvä Uni on meille kaikille tärkeä jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta. Asiantuntija – myymäläpäällikkö Janika Kiuru kutsui yhdistyksemme jäsenet Tempur-Iltamiin 11.9. klo 17.30 – 23.00 Joensuun keskustassa sijaitsevaan Tempur Sleep Centeriin. Ohjelmassa oli nukkumisergonomian esittelyä ja henkilökohtaista opastusta purtavan ja hyvien juomien ohessa. Osallistujilla oli mahdollisuus tehdä hankintoja 30 %:n alennuksella, jatkossakin yhdistyksemme jäsenet saavat 15 % alennuksen ostoistaan.

Syksyn tilaisuuksia järjestetään koronaepidemian vaatimukset huomioiden. Tilaisuuksista ilmoitetaan Karjalaisen järjestöpalstalla sekä kotisivuolla pohjois-karjala.allergia.fi

 

Yhdistyksen sieniretki Kuopion Neulamäkeen

Pohjois-Savon Allergia-, atopia- ja astmayhdistys toteutti sieniretken Kuopion Neulamäessä 26.9. Retkelle osallistujia oli kymmenen ja mukaamme saimme myös sieniasiantuntija Aino Eskelisen. Ennen metsään hajaantumista ryhmämme kokoontui Vuorilammelle johtavan luontopolun päässä Pilpantien varressa, jossa sieniasiantuntija esittäytyi ja piti lyhyen alustuksen. Tarkoituksenamme oli kerätä kaikenlaisia sieniä kukin omaan tahtiinsa ja oman sienituntemuksensa mukaisesti. Vietimme sieniä keräten metsässä pienemmissä hajaantuneissa porukoissa n. 1,5 tuntia, minkä jälkeen kokoonnuimme Vuorilammen nuotiopaikalle esittelemään saaliitamme. Yhdistys tarjosi osallistujille makkarat ja pillimehut. Evästauon jälkeen sieniasiantuntija tutkiskeli sienilöytöjämme, ja keräsimme sienistä mallit kaatuneen puun päälle. Syötävistä ruokasienistä asiantuntijamme esitteli tuntomerkkejä ja jakoi vinkit sienien valmistustavoista.

Sieniretki oli onnistunut ja osallistujat vaikuttivat tyytyväisiltä. Sieniasiantuntijan osallistuminen retkelle oli erityistä ja toi varmasti lisäarvoa tapahtumalle. Retkellä saimme nauttia aurinkoisesta ja raikkaasta metsästä sekä oppia yhdessä uutta!

Teksti: Satu Lipponen, vertaistoimija Pohjois-Savon Allergia-, atopia- ja astmayhdistys

 

Luontoliikuntapäivä Oulun Lintulammella

Oulun Seudun Allergia-, Atopia- ja Astmayhdistys järjesti luontoliikuntapäivän la 3.10.2020 Oulun Lintulammella. Sää oli mainio ja meillä oli kiva porukka mukana. Kiersimme lammen ympäri kävellen ja teimme tehtävärasteja, joissa oli mm. erilaisia venyttelyharjoitteita. Lopuksi grillasimme hiillosmakkaraa, jotka olivat laktoosittomia ja gluteenittomia. Yhdistys tarjosi jäsenille makkarat. Tapahtuman tarkoituksena oli saada ihmiset luontoon liikkumaan ja nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta hyvässä seurassa. Samalla pystyimme porukalla keskustelemaan allergia-, atopia- ja astma-asioista. Saimme vertaistukea sekä hyviä vinkkejä.

 

Syysretki Rukalle

Pohjois-Suomen Alopecia- ja Vitiligoyhdistyksen teki syysretken Rukalle 18.-20.9.2020. Matka sujui perjantaina rattoisasti kimppakyydeillä. Perillä odotti lämmin, maukas ruoka. Kivaa yhdessäoloa ja juttelua. Lauantaina oli ohjelmassa koskenlaskuseikkailu ja patikointia. Saunoimme upeassa rantasaunassa Rukajärven rannalla. Rohkeimmat pulahtivat järvessä. Rentouduimme hyvässä seurassa maukkaiden ruokien äärellä. Kaikki jäi haikeana odottamaan ensi syksyn retkeä. 

Teksti: Eila Puhakka

 

Etelä-Savon hyvinvointirastit

Etelä-Savon Allergia, Iho ja Astma -yhdistyksessä jatketaan tänä vuonna vahvaa luontosuhteen vahvistamista Luonto liikuttaa -hyvinvointirasteilla. Rastit näkyvät valaistuilla radoilla ympäri maakuntaa ja kohteet näkyvät kotisivuillamme https://etelasavon.allergia.fi/.

Ensimmäiset Etelä-Savon hyvinvointirastit avattiin Mikkelin Kalevankankaan valaistulle pururadalle lokakuun alussa. Avajaisissa oli musiikillinen alkuverryttely, josta vastasi liikuntavastaavamme Tara ja esittelypöydästä vastasivat Noora ja Ari. Avajaispuheessa toiminnanjohtaja Merja Ikonen haastoi kaupunkilaiset osallistumaan rasteille ja totesi, että nykyaikaisessa elinympäristössä oma puolustusjärjestelmä ei kohtaa riittävästi haasteita, mutta luonto auttaa elimistömme puolustusjärjestelmien kehittymiseen.

Jäsenillämme on edelleen mahdollisuus saada MMM, sairaanhoitaja Helena Pakkasen meille tuottamaa Lähde luontoon ja vahvista vastustuskykyä -opasta Mikkelin toimistoltamme. Ota yhteyttä sähköpostitse esallergia.iho.astma@gmail.com tai soittamalla numeroon 0440 214112 (ma-to 10-16).  Tutustu ja käy tykkäämässä myös yhdistyksemme Facebook-sivuja: https://www.facebook.com/Etelä-Savon-Allergia-Iho-ja-Astma-ry.

Terveyttä kaikille tässä COVID-19 tuomassa ahdingon ajassa!

Teksti: Merja Ikonen 

 

Heli Louejoki Kouvolassa

Kouluttaja, terveydenhoitaja, astmahoitaja Heli Louejoki vieraili Kouvolassa kertomassa ajankohtaista asiaa astmaatikon suunhoidosta ja rokotuksista. Pohjois-Kymen allergia- ja astmayhdistyksen astmailta järjestettiin hotelli Vaakunassa, ajan hengen mukaan turvavälit huomioiden ja tarjoamalla mukaan tulleille kasvosuojat ja käsidesit. 

 

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Espoon yhdistyksen kanssa Portugaliin!

Espoon allergia- ja astmayhdistys järjestää terveysmatkan Portugaliin marraskuussa. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa ja virkistäytymistä merivesikylpylässä.

Kuorot kajauttivat Pirunpesällä luonnonpäivänä

Pirkanmaan yhdistys vieraili KiiltoCleanilla