Yhdistyksissä tapahtuu 4/2019

Ruskaretki Rukalle

Pohjois-Suomen Alopecia- ja Vitiligoyhdistyksen jäsenet kokoontuivat jälleen perinteiselle ruskaretkelle Rukalle 20. – 22.9.2019. Retki oli ihanan virkistävä irrottautuminen arjesta ja saimme kaikki toisiltamme runsain määrin vertaistukea.

Perjantai-illan vietimme hyvän ruoan merkeissä. Lauantaina olikin sitten patikkaretken vuoro ja huiputimme Rukan kupeessa olevan Valtavaaran. Ilma oli syksyisen kuulas ja aurinkoinen. Retken päätteeksi saunoimme kunnolla ja rohkeimmat pulahtivat useita kertoja Rukajärveen.

Sunnuntaina kaikki valmistautuivat kotimatkalle haikein mielin, kunnes taas vuoden päästä toivottavasti palaamme Alinan Tupaan.

 

Retki Hämmäauteensuolle

Etelä-Karjalan Allergia- ja Astmayhdistyksen syyskausi ja samalla opiskelijoiden harjoittelu käynnistettiin 9.9. retkellä Hämmäauteensuolle. Alueesta tekee erikoisen se, että se on rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla ja se on valtakunnallisessa soidensuojeluohjelmassa. Oppaanamme toimi ympäristöinstituutin biologi Kimmo Saarinen. Saimme paljon tietoa ympäröivästä suoluonnosta. Ohjelmaan kuului myös (allergia)makkaranpaistoa nuotion ääressä laavulla. Osallistujia retkellä oli 13 henkeä. Luonnossa rauhoittumisen jälkeen olo oli varsin rentoutunut.

 

Entäs nyt, sote-uudistus?

Teksti: Reija Grönroos Kuva: Terhi Hurme

Pirkanmaan yhdistyksen väki sai syyskuun puolivälissä uusimmat tiedot, miten sote-uudistusta aiotaan jatkaa. Uudistuksen jatkosta kävi kertomassa ”Pirkanmaan Mr. Sote” eli muutosjohtaja Jaakko Herrala. Kuulolla oli joukko innokkaasti kyseleviä ja keskustelevia jäseniä. Herrala oli muutosjohtaja jo edellisen, karille karahtaneen Sipilän hallituksen sote-uudistuksen aikana. Hän jatkaa työtä, sillä Pirkanmaalla kunnat olivat päättäneet yhdessä viedä uudistusta eteenpäin jo ennen kuin Rinteen hallitus päätti soten jatkosta valtakunnallisesti.

Päätimme myös, että jo tehtyä valmistelutyötä hyödynnetään mahdollisimman paljon. Pirkanmaa rakensi ikään kuin oman päätöksentekokoneensa, Herrala kertoi. Kunnilta oli tullut suuri määrä uudistusehdotuksia. Yksi esimerkki jo toteutetuista uudistuksista on matalan kynnyksen Kotitori, joka auttaa muun muassa ikäihmisiä.

Herralan mukaan Pirkanmaalla on ollut tuhansia sote-asioihin liittyviä sopimuksia ja satoja rakennuksia. Maakunnassa on 23 kuntaa ja oma sairaanhoitopiiri. Tätä viidakkoa yritetään perata ja varmistaa asukkaiden tasavertaisuus koko maakunnassa. Tärkeintä on edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, vahvistaa perusterveydenhuoltoa sekä turvata perheiden ja ikäihmisten palvelut. Herralan mukaan nyt on tarkoitus mennä palvelut edellä. Siihen liittyy myös tiivis yhteistyö järjestöjen kanssa.

Pirkanmaa on muuten ensimmäinen maakunta, jossa järjestöt otettiin uudistustyöhön mukaan, Jaakko Herrala ilahdutti Pirkanmaan Allergia ja Astmayhdistyksen järjestöväkeä.

Muut ovat kyllä sitten ottaneet oppia meiltä. Keskustelussa aprikoitiin, kompastuuko sote-uudistus jälleen kerran perustuslakiin. Herrala uskoi, että niin ei enää käy. Siitä pidetään huolta jo valmistelun aikana eli edellisistä kompastumisista otetaan opiksi.

 
Pirkanmaan muutosjohtaja Jaakko Herrala (vas.) kävi yhdistyksen toimistolla kertomassa sote-uudistuksen tulevista kuvioista. Yhdistyksen puheenjohtaja Markku Jokela oli tyytyväinen siitä, että valmistelussa kuunnellaan myös järjestöjä.

 

Ruoka-allergiaperheiden ilta

Syyskuussa ruoka-allergiaperheiden illassa keskustelimme syömisen pulmista ruoka-allergiaäiti, puheterapeutti Katjan alustuksen jälkeen.

"Viemällä ruoan lisäksi sormiaan ja turvallisia esineitä suuhun, pieni lapsi saa monenlaista tietoa maailmasta. Se tukee sensoriikan eli aistimusten ja sitä kautta myös motoriikan kehittymistä. Erilaisten ruoan koostumusten ja lusikkaruokailun harjoittelulla on paljon merkitystä lapsen taitojen kehittymiselle laajalla mittakaavalla.

Ruokahetkissä tulisi kuitenkin aina tärkeimpänä olla läsnä ilo yhteisestä hetkestä ja huolettomuus - niin paljon kuin se allergioiden varjossa on mahdollista. Haasteiden edessä kenenkään ei onneksi tarvitse jäädä yksin, yhteisöstämme löytyy vertaistukea ja monenlaista kokemusta tueksi."

Sydämellinen kiitos Katja-vapaaehtoisellemme, ja kaikille aktiivisille osallistujille. Ilta oli loistava ja varmaan itse kukin meistä sai paljon kotiin vietävää. Suosittelemme lämpimästi seuraavaa tapaamista ke 27.11. klo 17-20 ruoka-allergialasten vanhemmille. Kokoonnumme taas Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen salissa ja mukana ovat mm. Katja ja toimiston Tuula ja Jonna. Tervetuloa!

 

Metsäjoogaajat Lahden Salpausselällä

Teksti ja kuva: Arja Mesimäki

Päijäthämäläiset pääsivät kokeilemaan joogan perinteisiä harjoituksia luonnon omalla joogasalilla – metsän siimeksessä. Lahden yhdistys on Luontoliikkujat hankkeen ensimmäinen pilottiyhdistys ja ensimmäinen tapahtuma toteutui Salpausselän ympäristössä, hyppyrimäkien varjossa. Kymmenkunta innokasta kokeilijaa saivat extrana lyhyitä tarinoita Kalevalasta ja suomalaisesta kansanperinteestä metsään liittyen. Tutkailimme luontoa samalla haistellen, kuunnellen ja kosketellen. Etsimme mukaan jatkossa vapaaehtoisia liikuntakaveriksi, ota yhteyttä, jos toiminta kiinnostaa.

Ohjaajana toimi joogaopettaja Lotta Leivo.

 

Nalleneuvolan reippaat asiakkaat

Kuva ja teksti: Krista Kilpiö

Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistys järjesti 2.10.2019 lapsiperheille anafylaksia-illan, jossa lapsille oli oma nalleneuvola. Neuvolassa mitattiin nallejen pituus ja päänympärys sekä lapset saivat harjoitella adrenaliini-injektorin käyttöä nalleille. Neuvolakortit jäivät muistoksi reippaasta käynnistä! Aikuisten juttutuokiolla oli intensiivistä keskustelua ja osallistujat toivoivat uutta tapaamista. Se järjestetään 8.1.2020. Lisätietoja www.keskisuomi.allergia.fi ja yhdistyksen facebooksivuilla Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistys ry.

 

Astman ensitietoilta

Etelä-Pohjanmaan Allergia- ja Astmayhdistys järjesti lähes 10 vuoden tauon jälkeen astman ensitietopäivän 11. syyskuuta Seinäjoen Järjestötalolla. Ilta keräsi salin lähes täyteen eri-ikäisiä astmaatikkoja ja astmasta kiinnostuneita ihmisiä.

Tapahtumassa oli luennoimassa 4. vuoden keuhkosairauksiin erikoistuva lääkäri Samuli Suokko ja sairaanhoitaja Johanna Yli-Hakola Seinäjoen keskussairaalasta. He pitivät omat luentonsa ja ne oli koottu hyvin toisiaan tukeviksi.

Luennoissa käytiin läpi astman historiaa, paljonko ihmisiä siihen on sairastunut ja mitkä asiat voivat sairastumiseen johtaa. Käytiin läpi astman oireita, kuinka astma todetaan ja miten eri oireita voidaan hoitaa. Luennoista nousi esiin muun muassa astman hoitotasapainon merkitys ja saatiin hyviä vinkkejä, miten arjessa olisi hyvä toimia. Keskusteltiin myös astman seurantaan ja hoitoon liittyvistä seurantakäynneistä, jotka tulisi määrittää kunkin potilaan tarpeen mukaan. Lisäksi käytiin läpi, millaisia lääkkeitä nykyisin on markkinoilla.

Illan lopuksi kuultiin Seinäjoen Keskus-Apteekin terveydenhoitaja Kirsi Rantamäen esitelmä Well02-laittesta. Kovasti oltiin kiinnostuneita laitteen merkityksestä astman hoidossa. Saimme myös kuulla erään yhdistyksemme aktiivijäsenen hyvistä laitteen käyttökokemuksista.

Ilta oli varsin onnistunut ja antoisa. Keskustelua ja kysymyksiä heräsi koko illan aikana todella mukavasti. Jokainen sai varmasti kotiin viemisiksi jotain uusia vinkkejä tai muistutuksia sujuvaan arkeen astman kanssa.

 

Etelä-Suomen Alopecia- ja vitiligoyhdistyksen jäsenpäivä

Yhdistyksen jäsenpäivää vietettiin 12.-13.10. Helsingissä Sokos Hotel Presidentissä! Paikalla oli 36 osallistujaa, kaiken ikäisiä yhdistyksemme jäseniä! Hienot puitteet, loistavat luennot, hyvä ruoka ja ennen kaikkea ihana yhdessäolo vertaisten kanssa! Puhujina olivat Kaisa Lumijärvi, psykologi ja psykoterapeutti, joka puhui sairauden omaksumisesta osaksi omaa identiteettiä. Ulrika Björkstam ja Kaisa Jaakkola pitivät luennon ja workshopin palautumisesta ja resilienssistä. Brave Hair oli esittelemässä tuotteitaan. Iso kiitos kaikille osallistujille, puhujille ja näytteilleasettajille! Toivottavasti nähdään tulevissa yhdistyksen tapahtumissa!

Luennot ovat katsottavissa yhdistyksen Facebook sivuilla!

 

Virkistystä syksyyn Jyväskylässä

Teksti ja kuva: Riitta Kangasaho

Keski-Suomen Atopiayhdistys järjesti jäsenilleen syysvirkistyspäivän lauantaina 28.9.2019 Laajavuoren maisemissa Jyväskylässä. Mukana oli 28 iloista ja innokasta osallistujaa. Aamupäivällä Palokan apteekin apteekkari Tomi Järvinen kertoi seikkaperäisesti atooppisen ihon hoidosta ja aiheesta käytiin vilkasta keskustelua. Lounaan ja vertaiskeskustelun jälkeen valittavana oli seikkailupuisto, hohtokeilaus tai kylpyläkäynti. Loppukahvien jälkeen jokainen lähti tuotenäytteitä sisältävän arpajaiskassin kanssa tyytyväisenä kotimatkalle. Meillä oli käytössä ihonkosteusmittari, joka osoittautui erittäin suosituksi. Pandan suklaatehdas antoi päivään maistiaisia, jotka katosivat varsinkin lasten makoisiin suihin. Palautekyselyn perusteella uuden atopiatietouden saaminen, vertaistuen merkitys ja kokemusten vaihto vaikutti olevan tärkeää usealle osallistujalle virkistyspäivän lisäksi. Tapahtuma toteutettiin STEAn tuella.

26.11.2019 klo 17 on mahdollisuus rentoutua ja kokeilla suolahuonehoidon vaikutusta atooppiselle ihollesi Jyväskylän Suolahoitolassa. Ilmoittaudu heti keskisuomi.atopiayhdistys@gmail.com tai 040 732 6806. Tervetuloa mukaan!

 

Loppukesän retki Satulinnassa

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, sanotaan. Ja niinhän se on, joskus on otettava hieman rennommin. Nautimme Mikkelin seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen jäsenillassa täysin siemauksin televisionkin kautta tutuksi tulleen Kartanohotelli Satulinnan upeista maisemista ja tiloista sekä maittavasta iltapalasta. Linnaa ympäröivä luonto ja vesistö antoivat mitä parhaimmat loppukesän luonnon läheiset hetket lintuineen ja kukkasineen.

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Espoon yhdistyksen kanssa Portugaliin!

Espoon allergia- ja astmayhdistys järjestää terveysmatkan Portugaliin marraskuussa. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa ja virkistäytymistä merivesikylpylässä.

Kuorot kajauttivat Pirunpesällä luonnonpäivänä

Pirkanmaan yhdistys vieraili KiiltoCleanilla