Yhdistyksissä tapahtuu 1/2020

Opiskelijoiden arkea Etelä-Karjalan Allergia- ja astmayhdistyksessä

Tervehdys Etelä-Karjalan allergia- ja astmayhdistyksestä! Olemme toisen vuoden terveydenhoitajaopiskelijoita Saimaan ammattikorkeakoulusta, tosin lehden ilmestyttyä ammattikorkeakoulumme nimi on vaihtunut LAB-ammattikorkeakouluksi. Valitsimme kaikista harjoittelupaikkavaihtoehdoista juuri Etelä-Karjalan allergia- ja astmayhdistyksen, koska meitä kiinnostaa erityisesti yhdistystoiminta ja sen merkitys terveyden edistämisen näkökulmasta yhteiskunnallisella tasolla. Mielestämme potilasjärjestöjen työ on tärkeää, koska ne ajavat sairastuneiden ja heidän perheidensä etua ja samalla lisäävät tietoisuutta tietyistä sairauksista.

Harjoittelumme alkoi syyskuun alussa ja päättyi marraskuun lopussa. Harjoittelulle oli varattu lukujärjestyksestä joka maanantai- ja tiistaipäivät koko harjoittelujakson ajalta, mutta luonnollisesti muinakin viikonpäivinä suoritimme harjoittelua. Harjoittelupäiviimme kuului erilaisten tapahtumien ja esittelytilaisuuksien suunnittelua. Kävimme esittelemässä yhdistystä ja levittämässä tietoisuutta allergia- ja astma-asioista esimerkiksi erilaisissa hyvinvointitapahtumissa, jääkiekon liigapelissä, ammattikorkeakoululla sekä yliopistolla ja Etelä-Karjalan keskussairaalalla. Osallistuimme yhdistyksen toimintaan, kuten hallituksen kokouksiin sekä ekskursioon Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituuttiin. Lisäksi tutustuimme itsenäisesti teoriatietoon allergia-, iho- ja astma-asioihin liittyen. Aikamme kului myös yhteydenpitoon eri tahojen kanssa.

Kokemus oli erittäin avartava ja haluammekin tulevaisuudessa mahdollisesti osallistua järjestötoimintaan. Meistä on hienoa, että tämänkaltaisissa yhdistyksissä hallituksen jäsenet ovat usein vapaaehtoisia. Mielestämme he tekevät tärkeää työtä. Kokemuksen myötä opimme yhdistystoiminnan periaatteita ja toimintatapoja. Lisäksi organisointikykymme kehittyi ja saimme tutustua uusiin ihmisiin. Opiskelijan näkökulmasta tällainen mahdollisuus harjoittelun suorittamiseen oli erittäin mahtava. Siispä suosittelemmekin ottamaan opiskelijoita harjoitteluun yhdistykseenne rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, sillä kokemus on hyödyllinen molemmille osapuolille.

Teksti: Elisa Olkkonen ja Tommi Rantaniemi

 
Elisa ja Tommi Saimaan ammattikorkeakoululla.

Varkaudessa luento sisäilmasta

Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistys järjesti luennon sisäilmasta 21.10. Varkauden kirjastolla. Luennoimassa oli ympäristölääketieteen ja työterveyshuollon professori Tuula Putus. Paikalle saapui 65 kuulijaa.

Vaihda hajusteettomaan -teemailta

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen toimistolla oli 19.11. iltatilaisuus teemalla Vaihda hajusteettomaan. Aihetta alusti jo lähes 10 vuotta tuoksuyliherkkien kerhoamme vetänyt Kari Hännikäinen. Kari kertoi esimerkkejä siitä, millaisia ongelmia aiheutuu tuoksuyliherkille ihmisille niistä hajusteista, joita ihmiset käyttävät, sekä niistä hajusteista ja hajuista, joita on lähes kaikkialla, missä ihmiset liikkuvat. Asuminen vaikeutuu, harrastukset katoavat, arkirutiinit pitää suunnitella tarkemmin ja julkisissa tiloissa asioiminen hankaloituu.

Käytännön ongelmia on koettu muun muassa kauppojen eri hajujen sekamelskasta. Hyllyillä on sekaisin hajusteettomia ja hajusteellisia pesuaineita sekä kemikaaleja. Jos hajusteettomat tuotteet olisivat hyllyillä erikseen, niiden noutaminen olisi helpompaa! Oireita aiheuttavat muun muassa voimakkaasti tuoksuja käyttävät henkilöt, jotka nousevat linja-autoon. Siitä on kokemusta, että tuoksuherkkä joutuu poistumaan heti seuraavalla pysäkillä. Valitettavasti myös VR ilmoitti luopuvansa allergiahyteistä! Tuoksuherkät ja eläinallergiset eivät välttämättä pysty enää matkustamaan ainakaan pidempiä junamatkoja. Ongelmia tulee myös tulevaisuudessa, jos julkisten tilojen tilatuoksut yleistyvät. Ulkomailta on kokemusta, että esimerkiksi kanelintuoksua on lisätty kahvilaan asiakkaiden houkuttelemiseksi.

Allergia-, iho- ja astmaliitto teki väestötutkimuksen vuonna 2016 liittyen tuoksuherkkyyteen. Yleisimmät aiheuttajat tutkimuksen perusteella olivat haju- ja partavedet, tuoksukynttilät ja suitsukkeet sekä hiuslakat. Niiden välttäminen todettiin parhaiten toimivaksi tavaksi. Hajusteista, hajuista ja kemikaaleista kärsivät ovat myös kokeilleet muun muassa erilaisia hengityssuojaimia ja lääkkeitä. Kari kertoi myös kansalaisaloitteesta, joka esittää, että eduskunta laatisi lain, jonka mukaan julkisten tilojen tulee olla hajusteettomia https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5501.

Osallistujat kävivät vilkasta keskustelua aiheesta ja olivat tyytyväisiä tilaisuuteen.

Teksti: Leea Lehtimäki

 
Kari Hännikäinen on myös liiton kouluttama kokemustoimija.

Atooppisen ihottuman hallinta ja lääkkeiden ympäristökuorma puhutti Lahdessa

Ihoviikon yleisöluennolla päijäthämäläisille tarjottiin aimoannos käytännön tietoa ja neuvoja atooppisen ihon hoidosta. Asiantuntijana oli allergiahoitaja Lea Vilkko, Phhyky ihotautien ja allergologian poliklinikalta. Hänen tärkein viesti oli hylätä kortisonipelko ja ottaa kortisonivoiteet oikeaoppisesti käyttöön.

Apteekkari Anna Yli-Fossi Ilves-apteekista kertoi lääkkeiden ympäristökuormasta sekä lääkejäämistä. Joistakin lääkeaineista tiedetään, että niitä ei pystytä jätevedenpuhdistamoissa puhdistamaan pois. Iholle laitettujen voiteiden aineosia päätyy viemäriin joko suihkussa tai vaatteiden pesun yhteydessä. Osa aineista päästetään jätevedenpuhdistamosta eteenpäin, osa jää lietteeseen. 

Apteekkiostoksilla kuluttaja voi ajatella ympäristöä esimerkiksi ostamalla järkeviä pakkauskokoja, suosia kotimaisia ja eurooppalaisia tuotteita. Apteekin ammattilaiset auttavat valinnoissa.

Kuva ja teksti: Arja Mesimäki

Atopiailta Tampereen kylpylässä

Tampereen seudun Atopiayhdistys järjesti jo perinteeksi muodostuneen Atopiaillan 27.11. 2019 Tampereen Kylpylässä.

Vertaistuen ja kylpylän lisäksi saimme kuunnella asiantuntevaa luentoa stressin ja tunteiden vaikutuksesta kehoon. Psykofyysinen fysioterapeutti Maria Maljanen luennoi muun muassa kehollisista tuntemuksista ja stressin vaikutuksesta sekä rohkaisi jokaista miettimään, miten itse voisi keventää stressiä elämässään.

Kuulimme myös viimeisimmät kuulumiset Allergia-, iho ja astmaliitosta yhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Jussilan tuomana. Paikalla oli tänäkin vuonna mukavasti väkeä, noin 40 osallistujaa vauvasta vaariin. Ensi vuonna taas tapaamme.

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Espoon yhdistyksen kanssa Portugaliin!

Espoon allergia- ja astmayhdistys järjestää terveysmatkan Portugaliin marraskuussa. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa ja virkistäytymistä merivesikylpylässä.

Kuorot kajauttivat Pirunpesällä luonnonpäivänä

Pirkanmaan yhdistys vieraili KiiltoCleanilla