Väriä ruokalautaselle

Kuusi kourallista ja viisi väriä. Näin kehotetaan syömään päivittäin kasviksia. Värit lisäävät ruuan houkuttelevuutta ja ovat ilo silmälle. Samalla ne mahdollistavat kausittaisen vaihtelun ruuanlaittoon. Kaikilla kasvisten sisältämillä väriaineilla on myös terveydellinen merkitys kehon hyvinvointiin. Nautitaan!

Tuula Jokinen, valtakunnallinen ruoka-allergianeuvoja, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys.

Punajuuripihvit

4 dl vettä

1dl riisiä

600 g punajuuria

2 dl perunasosetta (veteen tehty)

100 g sipulisilppua                                                                              

100 g maidotonta ”juusto”raastetta (kasviperäinen)

2 tl yrttimaustetta

1 tl suolaa

1 dl kikhernejauhoa


1. Keitä riisi kypsäksi. Jäähdytä.

2. Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna sipuli.

3. Kuumenna uuni 200 °C. Sekoita pihvitaikinan aineet keskenään käsin ja muotoile pihveiksi.

4. Nosta pihvit leivinpaperilla peitetylle pellille. Sipaise leivinpaperille hieman öljyä. Paista uunissa 25-30 minuuttia.


 

Paistettu kukkakaalilisuke

          rypsiöljyä

200 g kukkakaalia

200 g ruusukaalia

1       sipuli

1       keltainen paprika


1. Pilko kasvikset.

2. Kuumenna paistinpannussa iso loraus öljyä ja kaada kasvikset paistumaan.

3. Paista hetki kovalla lämmöllä, pienennä sitten lämpöä - kaalit saavat ruskistua.

Mausta tarvittaessa. Paistopinta antaa jo itsessään hyvää makua lisäkkeeseen.



 

Bataattilaatikko

n. 800 g             bataattisosetta

2 tl                       suolaa

2 dl                      kookosmaitoa

2 dl                      purjosipulia

2 tl                       kuivattua timjamia


Lisää soseeseen kookosmaito, pilkottu purjo ja mausteet. Kaada voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 175 °C, noin 1 tunti.
 

 

Appelsiinikeikauskakku

Vuokaan:

1 rkl maidotonta margariinia

2 rkl fariinisokeria

1 veriappelsiini

1 appelsiini


Taikina:

100 g                  maidotonta margariinia

0,5 dl                  sokeria

0,5 dl                  fariinisokeria

125 g                  päärynäsosetta (lasten sosepurkki)

1 dl                      perunajauhoja

1,5 dl                  riisijauhoja

1 tl                       leivinjauhetta

0,5 dl                  kiehuvaa vettä


Vuokaan:

1. Laita halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele paperi ja reunat.

2. Ripottele pohjalle fariinisokeria. Sen päälle appelsiiniviipaleet haluamallasi tavalla.


Taikina:

1. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää sose ja kuivat aineet sekä kiehuva neste.

2. Kaada taikina hedelmäpalojen päälle vuokaan. Paista 180 °C, noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä hieman.

3. Poista vuoan reunat. Laita matala lautanen hieman jäähtyneen kakun päälle pohja ylöspäin. Käännä kakku varovasti ja poista leivinpaperi.
 


 

Pinaattileivät 

1 dl perunasuurimoita

1 dl vettä

1 dl pakastepinaattia (noin 80 g)

1 dl nokkoslettujauhoseosta

0,5 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

50 g maidotonta margariinia, sulatettuna


1. Laita suurimot veteen ja anna turvota 20 minuuttia.

2. Sekoita joukkoon muut aineet. Taputtele taikinasta käsin ohuita leipiä leivinpaperin päälle.

2. Paista uunissa 225 °C, noin 7 minuuttia.
 

                  

Ohjeissa ei ole käytetty mitään 14:sta yleisesti allergisoivista ruoka-aineista, mitkä pitää pakkausmerkinnöissä ilmoittaa.

 

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Allergia- ja astmaneuvoja selvitti: Kala-allergiselle oireita kanasta?