Vappu lähestyy - ja kevään piknikit!

American Style -sipulirenkaat, bataattisämpylät ja churrot saavat veden kielelle!

Ohjeet laati Allergia- ja astmaliiton somelähettiläs Helena Kemppainen. Helena kertoo omasta allergiataustastaan tämän lehden Blogista-sivulla.

American Style Sipulirenkaat

Luontaisesti gluteeniton, maidoton, pähkinätön, soijaton. Kananmunan voi jättää pois.

4 isoa sipulia
1 dl perunamuusi jauhoa (esim. Mummun muusi)
6 - 8 kpl luontaisesti gluteenittomia näkkäreitä (esim. Semper)
1 dl riisijauhoja
0.5 dl tapiokatärkkelystä
1 tl ruokasoodaa
1 tl psylliumia

kuumaa vettä sen verran, että taikinasta tulee pannukakkutaikinan oloinen ”velli”, n. 3 - 4 dl.
2 dl luontaisesti gluteenittomia korppujauhoja
1 kananmuna, jonka voi jättää pois
mausteita maun mukaan, esim. cayennepippuri sopii hyvin
n. 5 dl paistamiseen oliivi- tai rypsiöljyä tai muuta paistinöljyä

Tee näin
1.    Kuori ja siivuta sipulit ja jaa renkaiksi.
2.    Sekoita kuivat aineet keskenään.
3.    Lisää seokseen rivakasti vatkaten kuuma vesi.
4.    Kun seos on jäähtynyt lisää seokseen 1 kananmuna. Vatkaa rivakasti, ettei paakkuunnu.
5.    Laita näkkileivät leivinpöydälle ja riko ne kaulimella karkeaksi jauheeksi. Karkeampi kuin korppujauho.
6.    Laita erilliseen laakeaan astiaan korppujauho ja näkkileivänmurska ja sekoita.
7.    Laita isoon laakeaan kattilaan öljy ja kuumenna se paistinvalmiiksi. Kun öljy on kuumaa, alenna lämpötilaa, jotta se ei polta sipulirenkaita.
8.    Käytä sipulirenkaat ensin taikinaseoksessa. Nosta ne seuraavaksi korppujauho/näkkileipäseokseen. Kääntele sipulirenkaita, jotta kuorrutus peittää ne tasaisesti.
9.    Nostele sipulirenkaat öljyyn ja paista kullankeltaisiksi. Paistuminen tapahtuu aika nopeasti, älä jätä renkaita yksin. Niillä tulee ikävä sinua, jos ne kärähtävät ja öljy syttyy palamaan!
10.    Nostele sipulirenkaat ritilälle tai talouspaperin päälle, jotta niistä valuu ylimääräinen rasva pois.
11.    Tarjoile herkulliset American Style sipulirenkaat esim. barbecue-kastikkeen kera. Voit tarjota ne myös lempeästi suolattuna.

Bataattisämpylät

Luontaisesti gluteeniton, maidoton, kananmunaton. Sopii vegaaniseen ruokavalioon.
Tee ensin bataattisose, johon tarvitset:
3,5 dl bataattisurvosta
1,5 tl suolaa
6 rkl auringonkukkaöljyä tai oliiviöljyä tai rypsiöljyä
1 dl vettä
Lado kaikki aineet tehosekoittajaan ja sekoita kunnes pehmyttä sosetta.
Kaada erilliseen kulhoon.
Lisää hyvin sekoittaen taikinaan:
4 dl riisijauhoja
2 tl psylliumia
2 tl ksantaania
1-2 tl ruokasoodaa
1 rkl ruokosokeria, tai hunajaa, tai kookossokeria
3 dl vettä
3 rkl sitruunanmehua

1.    Sekoita hyvin. Taikina saa jäädä löysäksi.
2.    Sirottele runsaasti riisijauhoja pöydälle ja muodosta taikinasta pötkö, jonka jaat 8 - 10 osaan.
3.    Leivo pyöreitä sämpylöitä ja laita ne suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille.
4.    Paista uunissa 185 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes päältä kauniin värisiä ja rapeita. Sämpylät ovat valmiita, kun ne kumisevat koputtaessa.
Anna hieman jäähtyä ennen leikkaamista. Tarjoile lämpimänä.

Espanjalaiset churrot

Luontaisesti gluteeniton, maidoton. Taikinan ja sokeroinnin voi tehdä ilman valkoista sokeria.

3.5 dl riisijauhoja
1 dl karkeita riisijauhoja
2 dl maissitärkkelystä
1 tl ksantaania
1/2 tl psylliumia
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
7 g kuivahiivaa
3 taatelia
1/2 banaania
2.5 dl vettä
1 rkl sitruunan mehua
1/2 dl sokeria tai 1/2 dl taatelisiirappia tai 1/2 dl kookossokeria
2 kananmunan keltuaista
1 rkl öljyä, tai voita, tai margariinia, tai kookosrasvaa
Paistamiseen n. puoli litraa öljyä, esim. kookosöljy, kookosrasva, munkkirasva, auringonkukkaöljy tai rypsiöljy.

1.    Mittaa kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoita keskenään. Myös hiiva.
2.    Mittaa tehosekoittajaan kaikki märät aineet ja sekoita n. 3 - 5 minuuttia, kunnes seos on tasainen.
3.    Sekoita kuivat aineet märkiin aineisiin. Huomaat, että taikina jää löysäksi.
4.    Anna seistä huoneen lämmössä ensin 30-45 min. Huomaat, että taikina alkaa kohota.
5.    Siirrä taikina muovikelmulla peitettynä jääkaappiin ja anna kohota siellä 2–3 tuntia.
6.    Valmistele pursotinpussi, jossa on tähtimuotoinen tylla.
7.    Kun taikina on kohonnut, siirrä se pursotinpussiin. Taikina on vieläkin löysähköä. Sen kuuluu olla löysää, kuitenkin sen verran paksua, ettei se valu pursotinpussista itsestään vaan joudut sen kevyesti puristamaan ulos. HUOM! Älä vaivaa äläkä sekoita taikinaa, lusikoi se vain pursotinpussiin.
8.    Kuumenna kattilassa paistoöljyä, kattilan pohjalla vähintään 4 cm öljyä.
9.    Huomioi, että öljy ei saa olla liian kuumaa, etteivät churrot ruskistu liian nopeasti.
10.    Pursota taikinaa öljyn sekaan ja katkaise aina sopivasta kohdasta. Käytä katkaisemiseen lusikankärkeä. Espanjassa churrot ovat pitkiä pötköjä. Kun teet niistä 3-5 cm pitkiä, ne ovat kivoja suupaloja ja helpompia käsitellä tavallisessa 2 l kattilassa.
11.    Kääntele churroja paistaessasi, jotta ne paistuvat tasaisesti.
12.    Nosta pois kattilasta, kun ovat kauniin ruskeita.
13.    Anna jäähtyä hieman ja pyörittele sokerissa tai kookossokerissa. Jos et halua käyttää sokeria lainkaan, voit sulattaa sokeritonta suklaata ja dipata churrot siinä.
14.    Tarjoile heti hieman jäähtyneenä.

Ihmettelet ehkä, onko perinteisessä churrotaikinassa banaania ja taatelia? Ei ole. Banaani ja taateli sopivassa määrin saa luontaisesti gluteenittomat riisijauhot muistuttamaan vehnäjauhoilla leivottuja herkkuja. Banaanin ja taatelin maku ei tule churroissa läpi. Jos jätät ne taikinasta pois, niin lopputulos ei ole mielestäni niin hyvän makuinen.
Tutustu Helenan muihin herkkuohjeisiin: https://helenakemppainen.wordpress.com.

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Allergia- ja astmaneuvoja selvitti: Kala-allergiselle oireita kanasta?