Valmistaudu astman hoitokontrolliin

Astman hoitokontrolliin mennessä on tärkeää tehdä seurantaa jo aiemmin kotona. Hyvä etukäteisvalmistautuminen sujuvoittaa vastaanottokäyntiä ja helpottaa astman hoitotasapainon arviointia.

Astman hoitokontrollissa on hyvä käydä vähintään 1 - 2 vuoden välein. Spirometria tehdään noin 3 - 5 vuoden välein. Tarvittaessa lääkäri voi määrittää kontrollien välille jonkin muun ajan.

Hoitokontrollin tarkoitus on arvioida astman hoitotasapainoa ja tukea sairastavan itsehoitotaitoja. Lievät ja keskivaikeat astmat hoidetaan pääasiassa perusterveydenhuollossa hoitajan ja lääkärin vastaanotoilla. Osa käynneistä voidaan toteuttaa pelkällä hoitajan käynnillä. Vaikeaa astmaa sairastavat hoidetaan tavallisesti erikoissairaanhoidossa.

Omaseuranta

Astman hoitokontrolliin kuuluu tyypillisesti PEF-seuranta eli uloshengityksen huippuvirtauksen mittaus. PEF-puhalluksia tehdään kotona yhden tai kahden viikon ajan aamuin illoin ja tulokset kirjataan ylös.

Hoitaja tai lääkäri ohjeistaa PEF-seurannan toteuttamisen ja oikean puhallustekniikan. Jokaisella astmaa sairastavalla tulee olla oma EU-standardoitu PEF-mittari.

Omat kokemukset kuulluiksi

Myös omat kokemukset, oireet ja arjessa selviytyminen ovat tärkeitä tietoja astman tasapainoa arvioitaessa. Lääkärin haastattelun ohella näiden selvittämiseen voidaan käyttää lyhyttä astmatestiä. Saatat saada testilomakkeen paperiversiona hoitavalta yksiköltä. Testin voi myös tehdä Hengitys.fi -verkkosivulla, josta omat testitulokset voi tulostaa vastaanotolle mukaan.

Hoitokontrollissa käydään läpi myös muita astman omahoitoon ja elintapoihin liittyviä asioita kuten liikkumista, painonhallintaa ja tupakointia. Pohdi etukäteen, tukevatko elintapasi astman tasapainoa. Kirjaa paperille asioita ja kysymyksiä, jotka askarruttavat mieltäsi. Vastaanotolla ne usein unohtuvat.
Astman hoito on yksilöllistä ja voit saada hoitavalta taholtasi myös erilaiset toimintaohjeet. Ajan varaaminen seurantakäynnille on pääsääntöisesti astmaa sairastavan omalla vastuulla. Jos edellisestä käynnistä on aikaa tai sinulla on oireita hoidosta huolimatta, varaa aika kontrollikäynnille. 

Linkit

Astmatesti: www.hengitys.fi
Astmatestin vieraskieliset versiot: www.astmacontroltest.com
PEF-seurantataulukko: www.allergia.fi/astma/pef-taulukko-ja-pef-viitearvot
Video hyvästä PEF-puhallustekniikasta: www.allergia.fi/allergiat/ohjevideot/pef-puhallus

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Sopiva dödö murrosikäiselle?