Uudistunut Erimenu.fi esittäytyi Lautasella-messuilla

Erityisruokavaliota noudattavien tueksi on jo pitkään toiminut verkkopalvelu Erimenu.fi. Se uudistettiin sopivasti ennen Helsingissä järjestettyjä erityisruokavalioiden Lautasella-tapahtumaa.

Erimenun messuosastolla esiteltiin uudistunutta verkkopalvelua, annettiin maksutonta ruoka-allergianeuvontaa ja siellä sai harjoitella anafylaksian ensiapuna annettavan adrenaliini-injektorin käyttöä. Molemmat messupäivät olivat vilkkaita. Messuilla kävi arviolta 4500 vierailijaa.

Erimenun kehittämispäällikkö Jonna Nurmisen mukaan messujen parasta antia olivat keskustelut ruoka-allergisten, anafylaktikoiden, keliaakikoiden ja muusta syystä erityisruokavaliota noudattavien kanssa.

–  Pystyimme auttamaan monia. Samalla toki meillekin on tärkeää kuulla kohderyhmän arjesta, jotta osaamme vastata heidän tarpeisiinsa myös jatkossa. Messuvierailla oli selvästi omakohtainen tarve tai kiinnostus erityisruokavalioihin. Toiset tiesivät aika paljon jo entuudestaan, mutta monilla oli askarruttavia kysymyksiä mielessään, hän sanoo.

Keskustelujen aiheet vaihtelivat siitepölyallergian ristiallergiaoireista anafylaksiaan, kananmunattomasta leivonnasta maidon korviketuotteisiin. Paljon puhuttivat myös eri viljat.

– Esimerkiksi vehnä- tai tattariallergiselle ei riitä tiedoksi tuotteessa tai ravintolalistassa oleva merkintä ’gluteeniton’. Anafylaksiakeskustelut ja adrenaliini-injektorin käyttöharjoitukset olivat todella tärkeitä, Jonna Nurminen jatkaa.

Uudistunut verkkopalvelu sai Nurmisen mukaan poikkeuksetta kiitosta parantuneista toiminnoista ja ulkoasusta.

– Oli hieno huomata, että Erimenusta innostuivat myös ammattilaiset. Näiden ravitsemusterapeuttien, kotitalousopettajien ja ruuanvalmistuksen ammattilaisten kautta moni ruoka-allerginen tulee saamaan konkreettisesti enemmän tietoa ja parempaa tukea.

Erimenu.fi on Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen ylläpitämä verkkopalvelu, joka tukee ruoka-allergikkoa, keliaakikkoa tai muusta syystä erityisruokavaliota noudattavaa saamaan luotettavaa ja ajantasaista tietoa juuri hänelle soveltuvista elintarvikkeista. Palvelusta löytyy reseptejä, tietoja tuotteista ja tuottajista.

Kehittämispäällikkö Jonna Nurminen Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksestä pitää tärkeänä, että jokaiseen ruokavalioon löytyy keinot syödä hyvin. Hän oli mukana Lautasella-tapahtumassa kertomassa ja näyttämässä, miten Erimenusta löytää kunkin omaan ruokavalioon sopivat ruokaohjeet ja tuotteet.

Erimenun sisältöä voi suodattaa yleisimmillä ruokavalioilla ja eri kategorioilla. Jos palveluun rekisteröityy, sinne voi tallentaa omia ruokavalioita yksittäisten ruoka-aineiden tarkkuudella. Tällöin resepteistä ja tuotteista saa halutessaan suodatettua näkyviin vain ne, jotka sopivat omaan ruokavalioon.

Erimenu.fi -palvelu onkin tarkoitettu avuksi arkeen ja juhlaan erityisruokavaliota noudattaville, heidän läheisilleen, juhlien järjestäjälle, ravitsemus- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Ruokaohjeissa on huomioitu erityisesti sellaisia laajoja ruokarajoitteita, joihin ei löydy kaupoista valmistuotteita, eikä välttämättä valmistusohjeitakaan.

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä