Adrenaliini-injektori tutuksi: Uskalla pistää!

Allergia-, iho- ja astmaliitto haluaa anafylaksian ensiavun kansalaistaidoksi. Anafylaksia on äkillinen, henkeä uhkaava allerginen reaktio, jonka ensiapuna käytetään adrenaliini-injektoria. Liitto painottaa, että injektoria pitää uskaltaa ja osata käyttää.

- Jos mietit, pitäisikö injektoria käyttää, on jo syytä pistää. Ilman adrenaliinia anafylaksia voi edetä hengenvaaralliseksi. Turhaan pistetystä adrenaliini-injektorista ei ole haittaa, painottaa asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Liitto ehdottaa 112-päivän tiedotteessaan, että adrenaliini-injektorin käyttöopastus otettaisiin osaksi perustason ensiapukoulutusta. Lisäksi jokaisen on hyvä itse perehtyä injektorin käyttöön esimerkiksi ohjevideon avulla. Myös monet allergia- ja astmayhdistykset myös opastavat injektorin käyttöön, ja apteekeissa myydään harjoitusinjektoreita. Allerginen itse saa käyttöopastuksen hoitajalta tai lääkäriltä.

Miten tunnistaa anafylaksia?

Anafylaksian oireet ovat moninaiset. Ihon punoitus, kutina ja kuumotus sekä turvotus huulilla ja silmäluomilla ovat tyypillisiä alkuoireita. Tilanteen pahentuessa voi tulla esimerkiksi hengitysoireita, palan tunne kurkussa, nokkosihottuma tai vatsaoireita.

- Usein allerginen itse tunnistaa alkavat oireet ja voi pyytää kanssaihmisiä antamaan adrenaliini-injektoripistoksen, jos ei enää itse kykene sitä tekemään. Jos tilanne kuitenkin etenee nopeasti, on tärkeää, että kanssaihmiset osaavat toimia, Kaisa Toikko painottaa.

- Ulkopuolinen erottaa anafylaksian muusta sairaskohtauksesta muun muassa iho-oireista. Esimerkiksi astmakohtaukseen ei kuulu ihon turvotusta tai nokkosihottumaa.

Tyypillisimpiä anafylaksian aiheuttajia ovat vakavat ruoka-allergiat, pistiäisallergiat ja lääkeaineallergiat. Jos allergiselle on määrätty adrenaliini-injektori, se tulee pitää jatkuvasti mukana.

Anafylaksia, toimintaohje

  1. Pistä adrenaliini-injektorilla.
  2. Soitto 112.
  3. Antihistamiinia täydentäväksi hoidoksi. Antihistamiinia otetaan myös silloin, jos adrenaliini-injektoria ei ole saatavilla.
  4. Kortisonitabletit täydentäväksi hoidoksi.

Päivystykseen tulee hakeutua joka tapauksessa, vaikka tilanne olisi lieväkin.

Tällä hetkellä Suomessa on saatavilla kahta
eri adrenaliini-injektoria. Molempien kyljessä on
myös mukana käyttöohje.

Allergia-, iho- ja astmaliiton miniopas Anafylaksia.

Share

Kommentit

  • Tuija Palen 3 years ago

    Haluisin ostaa pojalleni rannekkeen. Mistä niiitä saa?

  • Birgitta Raulo 3 years ago

    Olen saanut useasti anafylaksiaan ja kysyisin, mistä noita rannekkeita saa. Kuljen paljon linja-autoissa ja kanssamatkustajat tietäisi nopeammin, mitä minua vaivaa, ja olen kahdesti saanut linja-autossa kohtauksen.

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!