
Työterveyslaitos: Ammattiastmojen määrä kasvaa, ammatti-ihotauteja epoksikemikaaleista ja isotiatsolinoneista
Työterveyslaitoksen mukaan ammattiastmojen määrä on kasvussa. Ammatti-ihotaudeista n. 40 % on allergista kosketusihottumaa. Tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen Työperäisten sairauksien rekisteriin tehdyistä kirjauksista vuonna 2014.
Työterveyslaitoksen tiedotteen mukaan vahvistettujen ammattiastmojen määrä nousi 2014 toista vuotta peräkkäin. Sen sijaan muiden vahvistettujen ammattitautien määrä on laskenut 13 prosenttia. Riskialtteimmat alat ovat elintarvikkeiden valmistus ja maatalous. Tiedotteen mukaan vakuutuslaitokset vahvistivat ammattitaudiksi 12 prosenttia ammattiastmaepäilyistä.
– Vähäinen vahvistettujen ammattiastmojen osuus kuvaa työhön liittyvien hengitystieoireiden yleisyyttä ja toisaalta aiheuttajien tunnistamisen vaikeutta, kertoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström Työterveyslaitoksesta.
– Ammattiastman yleisimmät aiheuttajat olivat homesienet, jauhot, viljat, rehut, eläinten epiteeli tai eritteet, varastopölypunkit ja herkistävät kemikaalit. Lisäksi todettiin voimakkaasti ärsyttävien kemikaalien aiheuttamia astmoja.
Eniten ammatti-ihotauteja aiheuttavat epoksikemikaalit ja isotiatsolinonit
Kun katsotaan rekisteriin kirjattuja ammattitautiepäilyjä, siirtyivät ihotautiepäilyt niukasti meluvammaepäilyjen ohi.
– 40 prosenttia ammatti-ihotaudeista oli allergisia kosketusihottumia, kertoo apulaisylilääkäri Maria Pesonen Työterveyslaitoksesta.
– Ihottumia aiheuttavat esimerkiksi putkiremonteissa käytetyt epoksikemikaalit. Epoksikosketusallergiaa voidaan ehkäistä käyttämällä pitkävartisia kemikaalinsuojakäsineitä, muistuttaa Pesonen.
Työterveyslaitos on tehnyt rakennusalalle ja teollisuudelle epoksikansion, jossa ohjeistetaan oikeisiin toimenpiteisiin ja suojautumiseen.
– Toinen kosketusihottumien aiheuttajaryhmä on isotiatsolinonit, jota käytetään säilöntäaineena muun muassa maaleissa, metallintyöstönesteissä ja kosmetiikassa, sanoo Pesonen.
Isotiatsolinonien käyttöä säilöntäaineena kosmetiikassa on jo rajoitettu EU:n kosmetiikkalainsäädännöllä, koska ne ovat aiheuttaneet maailmanlaajuisen kosketusallergiaepidemian. Kemikaalilainsäädännön puolella on vireillä metyyli-isotiatsolinonin luokittelu ihoa voimakkaasti herkistäväksi yhdisteeksi ja siihen liittyen tavanomaista alempi pitoisuusraja ihoherkistävyyden varoitusmerkinnälle.
Lähde: Työterveyslaitoksen tiedote 20.4.2017