Tuoksua tyynyllä - ja muita lomayllätyksiä

Suunnitteletko lomailua kotimaata kauempana? Lomasta pitää ottaa kaikki irti, ja siksi terveysasiat mietitään valmiiksi jo ennen matkalle lähtöä.

Matkakohteen ja hotellin valinta

Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa kehottaa tutustumaan matkakohteeseen ja sen terveyspalveluihin jo ennen matkaa. Esimerkiksi vakavasta allergiasta tai tuoksuherkkyydestä kannattaa kertoa kohdeoppaalle tai hotellille jo ennen matkaa.

- Jos sinulle on määrätty adrenaliini-injektori, tarkista sen voimassaoloaika hyvissä ajoin ennen lomaa. Huomioi injektorin säilytysohjeet. Säilytä injektori alle 25 asteessa. Helteessä adrenaliini-injektoria pitäisi säilyttää pienessä kylmäkassissa, jossa se ei kuitenkaan saa jäätyä. Antihistamiini on myös syytä pakata mukaan, Anne Vuorenmaa muistuttaa.

Ruokasanasto mukaan

Allergiatietämys ei kaikissa lomakohteissa ole kovin syvällistä, ja ruoasta voi löytyä yllättäen sitä, mitä ei pitänyt. Anne Vuorenmaa kehottaa kirjaamaan allergiaa aiheuttavat aineet ylös kohdemaan kielellä jo ennen matkaa. Valmis käännös auttaa esimerkiksi ravintolassa asioidessa. Monikielinen allergiasanasto on myös hyvä apu väärinkäsitysten välttämiseksi. Sanaston saat ladattua tai tulostettua jo ennen matkaasi osoitteesta täältä. Linkki sanastoon on saatavilla myös osoitteessa www.allergia.fi/allergiat/ruokayliherkkyys.

Keskitasoinen all-inclusive -majoitus voi olla ruoka-allergiselle huono valinta, koska siellä ei tehdä yksilöllisiä annoksia, ja valikoima ei aina ole kovin laaja. Viiden tähden hotellissa on aina valinnan varaa, mutta jos lomabudjetti ei sitä salli, huoneistohotelli, jossa valmistat ruoan itse, tai hotelli, jonka ravintola toimii tilausperiaatteella, ovat hyviä vaihtoehtoja.

Kuva Shari Sirotnak.

Tuoksujen tulvaa

Hajusteiden ja tilatuoksujen runsas käyttö saattaa yllättää matkailijan. ”Tuoksuja suihkautetaan huoneisiin ja jopa tyynyihin”, kertoi Turkissa matkailualalla pitkään työskennellyt Terhi Alanya Allergia & Astma -lehdessä 3/2017. Hotellien käyttämissä pesuaineissa on usein oma voimakas hajusteensa. Hajusteettomia tuotteita saattaa ylipäätään olla vähän kohdemaan markkinoilla.

Tuoksuille herkistynyt Katja Bloigu kertoi lehdessämme (3/17) Montenegron matkastaan. Hänellä oli matkalla mukana omat liinavaatteet. Loma-asunnon pyyhkeet ja lakanat hän pisti komeroon, ja matto käärittiin jätesäkissä sängyn alle. Loma-asunnolle hän teki hajusaneerauksen etikan avulla.

Paikallisissa takseissa tuoksuivat voimakkaat pesuaineet ja tuoksukuuset. Omatoimimatkalle lähtenyt Bloigu tilasi hotellikuljetukset Uber-kuljettajalta, joka sovitusti tuli hakemaan hajustamattomalla autolla. Loma sujui luovien ja kokeillen, mutta ennen kaikkea nauttien.

Aurinkoa iholle

Aurinkosuojien käytön pitäisi olla tuttua ja selvää kaikille. Siitä huolimatta moni tulee palaneena kotiin. ”Lasten iho suojataan, aikuisista 80 prosenttia lähtee palaneena kotiin,” arvioi Terhi Alanya lehdessämme vuosi sitten.

- Ulkomaan matkalle pitää käyttää suojavoidetta, jonka suojakerroin on 50, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta muistuttaa.

Kuva Ethan Robertson.

Matkailijan muistilista

  1. Lääkkeet ja niiden reseptit mukaan.
  2. Allergiasanasto tarvittaessa mukaan.
  3. Paikallisen lääkäriaseman yhteystiedot mukaan.
  4. Matkavakuutus.

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä