Tietoa ja taitoa pyykinpesuun

Kemikaaliasiantuntijamme Kia Bertula vastaa pyykinpesuaineisiin ja pyykinpesuun liittyviin yleisimpiin kysymyksiin.


Mistä pyykinpesuaineet koostuvat?

Likaa on monenlaista, joten pyykinpesussa tarvitaan useita erilaisia ainesosia. Pinta-aktiiviset aineet eli tensidit tarttuvat likaan irrottaen sen veden mukana pois. Tensidit myös pienentävät veden pintajännitystä, jolloin vesi pääsee paremmin vaatteiden sisälle ja pesuteho paranee. Entsyymit ovat taas aineita, jotka hajottavat valikoivasti, mutta tehokkaasti tahroja. Lisäksi pyykinpesuaineet sisältävät aineita, joiden tehtävä on auttaa pesuprosessissa, kuten vaahdonestoaineita ja vedenpehmentäjiä sekä auttaa vaatteiden värien säilymisessä, kuten valkaisuaineita, optisia kirkasteita ja värien suoja-aineita.
 

Nestemäinen vai jauhemainen – kumpi näistä valita?

Nestemäisissä pesuaineissa kaikki ainesosat ovat jo valmiiksi liuenneessa muodossa. Jauhemaisissa ei ole nestettä, joten niiden säilyvyys on erinomainen. Tosin nestemäiset säilyvät myös hyvin, sillä niihin on lisätty säilöntäaineita. Nestemäinen pesuaine liukenee ja huuhtoutuu nopeammin. Jauhemainen jättää helpommin pesuainejäämiä vaatteisiin, jos annostelu tai pesuohjelma on väärä. Nestemäisillä pesuaineilla voi myös esikäsitellä tahroja. Jauhemainen saattaa pöllytä, joten allergisen ja astmaatikon kannattaa olla annostelussa varovainen.

Nestemäisten ja jauhemaisten valkopesuaineiden koostumus poikkeaa hieman toisistaan. Jauhemaisissa on käytetty valkaisuaineita, jotka muuttavat tahrojen väriä. Nestemäisissä on käytetty taas optisia kirkasteita, jotka tarttuvat tekstiilikuitujen pinnalle niin, että vaate näyttää valkoisemmalta. Jos nestemäinen pesuaine ei valkaise riittävän hyvin, kannattaa kokeilla jauhemaista pyykinpesuainetta.


Mitä on huuhteluaine ja tarvitseeko sitä käyttää?

Huuhteluaineen tarkoituksena on tehdä vaatteista pehmeämmän tuntuisia ja poistaa sähköisyyttä. Huuhteluaineen molekyylit jäävät tekstiilin pinnalle ja toimivat niin sanottuna ”hoitoaineena”. Pesutuloksen kannalta huuhteluaineen käyttö ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

On hyvä huomioida, että huuhteluaine ei sovi kaikille tekstiileille. Huuhteluaine voi vahingoittaa elastaanikuituja, joita on usein alusvaatteissa, uimapuvuissa ja urheiluvaatteissa sekä vettähylkiviä pintoja kuten Gore-Tex. Huuhteluaine heikentää myös tekstiilien kykyä imeä vettä, joten esimerkiksi mikrokuituliinoille ei suositella huuhteluainetta.


Voivatko pyykinpesuaineet aiheuttaa oireilua?

Pyykinpesuaineet ovat emäksisiä aineita, jotka ärsyttävä voimakkaasti silmiä. Eri ainesosat, kuten hajusteet, säilöntäaineet ja väriaineet, voivat aiheuttaa ihon ärsytys- ja allergiaoireita, etenkin jos pesuainetta jää vaatteisiin. Hajusteet ja tuoksut voivat myös vaikeuttaa astman oireita tai aiheuttaa oireita tuoksuherkälle.


Miten valita oikeanlainen pesuaine herkälle iholle tai allergiselle?

Herkälle iholle sopivat yleensä hajusteettomat ja väriaineettomat pyykinpesu- ja huuhteluaineet. Allergiatunnuksen saaneet tuotteet ovat hajusteettomia, eikä niissä ole käytetty yleisesti ärsyttäviä, herkistäviä tai allergisoivia aineita. Jauhemaiset ovat valmistettu myös suurirakenteiseksi, jotta ne pöllyäisivät mahdollisimman vähän.

Herkälle iholle on tärkeää, ettei vaatteisiin jää pesuainejäämiä. Tähän auttaa yleensä pesuaineen oikea annostelu, riittävä huuhtelu ja sopivan pesuohjelman valinta. Konetta ei myöskään saa laittaa liian täyteen, koska silloin pesuaine ei huuhtoudu kunnolla, ja sitä voi jäädä vaatteisiin.

Jos tietää olevansa allerginen jollekin ainesosalla, kannattaa sen käyttöä välttää. Pesuaineiden pakkauksissa on ilmoitettu tuotteen koostumustiedot, ja täydelliset ainesosaluettelot löytyvät usein valmistajien verkkosivuilta.

”Pyykinpesuainetta ei kannata annostella enempää kuin pakkauksen ohje sanoo.”


Kannattaako pesuainetta annostella varmuuden vuoksi enemmän, jos vaatteet ovat hyvin likaiset?

Pyykinpesuainetta ei kannata annostella enempää kuin pakkauksen ohje sanoo. Yliannostelu ei tee pyykistä puhtaampaa. Sen sijaan pesuainetta jää helposti vaatteisiin, joka saattaa ärsyttää, herkistää tai aiheuttaa allergiaoireita.

Pesuaineen annostelumäärään vaikuttaa pyykin määrä, likaisuus ja veden kovuus. Jokaisella tuotteella on omat annosteluohjeensa riippuen tuotteen koostumuksesta. Tästä syystä annosteluohjeet kannattaa tarkistaa aina pakkauksen etiketistä.


Mitä merkitystä veden kovuudella on, ja miten se pitäisi ottaa huomioon pyykin pesussa?

Veden kovuudella tarkoitetaan vedessä olevien kalsium- ja magnesiumsuolojen määrää. Mitä enemmän näitä suoloja on, sitä kovempaa vesikin on. Suolat reagoivat pyykinpesuaineiden ainesosien kanssa, jolloin veden kovuudella on merkitystä tarvittavaan pesuaineen määrään. Pesuaineen pakkausohjeessa on kerrottu annostelumäärät eri veden kovuuksille. Suomessa vesi on pääsääntöisesti pehmeää, mutta oman alueen veden kovuus kannattaa tarkistaa paikalliselta vesilaitokselta.


Kannattaako uudet vaatteet pestä ennen käyttöönottoa?

Uudet tekstiilit kannattaa pestä ennen ensimmäistä käyttökertaa, jolloin mahdollisten kemikaalijäämien määrää voidaan pienentää. Tekstiilien valmistuksessa käytetään erilaisia kemikaaleja niin raaka-aineina kuin tekstiilin ominaisuuksien, kuten helppohoitoisuuden, kutistumisen ja rypistymisen säätelyyn. Suurin osa kemikaaleista poistuu valmistusprosessista, mutta tekstiiliin saattaa jäädä kemikaalijäämiä, jotka voivat aiheuttaa etenkin herkkäihoiselle oireita. Erityisesti EU:n ulkopuolelta tulevat vaatteet kannattaa pestä, sillä niiden valmistuksessa on voitu käyttää EU:ssa kiellettyjä aineita.


Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun pesee pyykkiä käsin?

Kun pesee pyykkiä käsin, tulee noudattaa pakkauksen annosteluohjetta, joka on tarkoitettu nimenomaan käsinpesuun. Suurempi määrä pesuainetta voi ärsyttää tai herkistää ihoa. Pesun jälkeen kädet kannattaa pestä huolellisesti, jotta käsiin ei jää pesuainetta. Jos iho on vaurioitunut tai herkkä, suojakäsineiden käyttö on suositeltavaa.


Voiko samalla pyykinpesuaineella pestä kaikki vaatteet?

Pyykinpesuaineen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota vaatteiden väriin ja materiaaliin.

Valkopesuaineet ovat tarkoitettu valkoisille ja vaaleille pyykille, sillä niissä on mukana joko valkaisuaineita tai optisia kirkasteita, jotka auttavat säilyttämään vaatteet vaaleina. Kirjopesuaineissa ei ole käytetty valkaisuaineita, sillä ne haalistava värejä. Kirjopesuaineet ovatkin tarkoitettu värillisille ja tummalle pyykille.

Useat valko- ja kirjopyykin pesuaineet eivät sovellu aroille materiaaleille kuten silkille ja villalle, sillä niissä olevat entsyymit voivat vaurioittaa näiden kuitujen rakennetta. Hienopesuaineissa ei ole käytetty entsyymejä, joten ne sopivat hyvin villan ja silkin pesuun.

 

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Tari Haahtela ja allergian lyhyt historia

’Eläköön metsien mikrobit’ kokosi viime syksynä järjestöväen Helsinkiin muistelemaan yhtä merkittävää aikakautta Allergia- ja astmaliiton toiminnassa. Vuonna 1983 sai alkunsa internet, Helsingissä järjestettiin ensimmäiset yleisurheilun MM-kisat ja ympäristöministeriö aloitti toimintansa Suomessa. Neuvostoliitto myönsi presidentti Mauno Koivistolle Leninin kunniamerkin ja Michael Jackson esitteli moonwalk-tanssin. Myös Allergialiitto otti uusia askelia, kun Allergia-lehden päätoimittajan Klaus A. J. Järvisen saappaisiin astui dosentti Tari Haahtela.

Absurdi allergia, outo ja erikoinen

Kun ihminen oirehtii kasvin siitepölystä tai on kuolla maitotilkkaan, luonnonlukutaidossamme on jotakin perinpohjin pielessä.

Siitepölyseuranta käynnistyi Kaakkois-Suomessa

Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti on aloittanut kevään siitepölyseurannan.