Terveydenhoitajaopiskelijat harjoittelussa Etelä-Karjalan allergia- ja astmayhdistyksessä

Terveydenhoitajaopiskelijat Milla Kettunen ja Sari Ruotsalainen suorittivat työharjoittelujaksonsa Etelä-Karjalan Allergia- ja Astmayhdistyksessä. Tavoitteena oli lisätä yhdistyksen näkyvyyttä - ja hyvin se taisi onnistuakin!

Teksti: Milla Kettunen, Sari Ruotsalainen, Marjo Pajari
 

Opiskelijoiden tavoitteena oli lisätä yhdistyksen näkyvyyttä kampanjoimalla Tuoksuttomalla viikolla, tuoksuttomissa teatterinäytöksissä ja esimerkiksi koripallo-ottelussa, menemällä sinne, missä ihmiset liikkuvat ja tehdä allergia- ja astmayhdistyksen toiminta näkyväksi. Syksyn aikana ehtii yllättävän paljon, kun vain tarttui toimeen.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Astmayhdistys sai alkusyksystä tiiminsä vahvistukseksi kaksi terveydenhoitajaopiskelijaa Saimaan ammattikorkeakoulusta. Yhteistyö Saimaan AMK:n kanssa juontaa juurensa syksyyn 2016, jolloin ensimmäiset opiskelijat suorittivat harjoittelujaksonsa yhdistyksessä. Tämänkaltainen työharjoittelu järjestötyössä koettiin kaikkien osapuolten kannalta toimivaksi ja hyödylliseksi. Nyt Etelä-Karjalan Allergia- ja Astmayhdistyksessä harjoitteluaan suorittivat jo neljännet terveydenhoitajaopiskelijat.

Oma-aloitteisuus ja itsenäinen työskentelyote tarpeen

Ammatillinen harjoittelujakso pienehkössä yhdistyksessä poikkeaa hieman tavanomaisesta terveydenhoitajaopiskelijan harjoittelujaksosta, koska yhdistyksen hallitus toimii pääosin vapaaehtoisvoimin, hallituksen kokoukset ja muut yhdistyksen tilaisuudet painottuvat ilta-aikoihin. Yhdistyksellä ole omia toimistotiloja, joten harjoittelujakson onnistuminen edellyttää erityisen oma-aloitteista ja jopa itsenäistä työskentelyotetta.

- Itseohjautuvuus korostuu tällaisessa työharjoittelussa, kun hallitus toimii pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Tässäkin mielessä opiskelijat onnistuivat erinomaisesti, kertoo harjoittelun ohjaajana toiminut hallituksen varapuheenjohtaja Auli Pelvo.

- Tulevan maakunta- ja sote-uudistuksen myötä kolmannen sektorin merkitys palveluverkostossa tulee korostumaan. Monialainen ja moniammatillinen yhteistyö yhdistysten ja oppilaitosten välillä on siksi kaikkien osapuolien kannalta hyödyllistä, yhdessä rakennamme tulevaisuutta, Saimaan ammattikorkeakoulun yliopettaja Anja Liimatainen avaa järjestötyössä suoritettavan ammatillisen harjoittelun merkitystä.

Terveydenhoitajaopikselijat Milla ja Sari harjoittelussa järjestötyössä.

Tavoitteena näkyvyyden lisääminen

Toisen vuoden terveydenhoitajaopiskelijat Milla Kettunen ja Sari Ruotsalainen valitsivat harjoittelupaikakseen Etelä-Karjalan Allergia- ja Astmayhdistyksen oman kiinnostuksensa vuoksi.

Opiskelijat saivat vapaat kädet harjoittelunsa sisällön suunnitteluun, tärkeimpänä tavoitteena näkyvyyden lisääminen ja tämän myötä myös mahdollinen jäsenmäärän kasvu.

He saivat toteuttaa omia ideoitaan, mutta myös hyödyntää aiempien opiskelijoiden toteuttamia ideoita. Keskustelua käytiin hallituksen kanssa siitä, mikä on koettu aiemmin toimivaksi, mikä taas ei, toisaalta millä tavoin aiemmin toteutettua voisi lähteä kehittämään lisää? Pian opiskelijat saivat käsityksen siitä, minkälaista kokonaisuutta lähtevät toteuttamaan.

Harjoittelujakso opiskelijan silmin

Näin toisen vuoden terveydenhoitajaopiskelijat kuvaavat kokemuksiaan Etelä-Karjalan Allergia- ja Astmayhdistyksessä:

Harjoittelumme alussa yhdistys antoi meille melko vapaat kädet. Tavoitteena oli saada yhdistykselle lisää näkyvyyttä ja jäseniä, joten päätimme mennä ihmisten pariin. Kampanjoimme valtakunnallisella Tuoksuttomalla viikolla 30.10.-12.11. järjestämällä teemapäivät Saimaan ammattikorkeakoululla, Kauppakeskus Iso-Kristiinassa ja Imatran K-Citymarketissa.

Monille tapaamillemme ihmisille aiheet olivat omakohtaisia tai vähintään koskettivat lähipiiriä. Keskusteluissa päästiin usein asian ytimeen. Tapasimme muun muassa kauppakeskustapahtumassa henkilön, joka oli tulossa terveysasemalta upouusi PEF-mittari ja seurantalomake kädessään – mikä täysosuma!

Asiaa hiusväriallergoista, hennatatuoinneista, tuoksuherkkyydestä..

Lappeenrannan kaupunginteatteri järjesti syksyn aikana kuusi tuoksutonta näytöstä. Vierailimme teatterilla ennen näytösten alkua haastattelemassa katsojia ja jakamassa tietoa tuoksuherkkyydestä. Oli ilahduttavaa havaita, että suuri osa katsojista oli tullut varta vasten tuoksuttomiin näytöksiin, mikä osoittaa niiden tarpeellisuuden. Positiivista palautetta tuli näytöksissä niin henkilökunnalta kuin katsojiltakin.

Kävimme tapaamassa Saimaan ammattiopiston 1. ja 2. vuoden parturi-kampaajaopiskelijoita aiheenamme hiusväriallergia, mustat hennatatuoinnit, hajusteallergia, tuoksuherkkyys sekä anafylaktinen reaktio ja adrenaliini-injektorin käyttö. Anafylaksian hoitoon perehdyttiin demo-injektoreiden avulla, ja hiusalan opiskelijat pääsivät kokeilemaan, kuinka adrenaliini-injektoria käytetään.

Urheiluväkeä tavoitimme jäähallilla SaiPan ottelussa ja urheilutalolla Catzin koripallopelissä. Koripallopelissä saimme myös yllättävää lisänäkyvyyttä päästessämme yhdistyksen edustajina palkinnonjakajiksi, joten ainakin koripalloväelle tulimme varmasti tutuksi!

Tapasimme vanhempia lapsineen neuvoloissa, seurakuntien perhekerhoissa ja Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahvilassa. Niissä keskustelunaiheena olivat lähinnä lasten ruoka-aineallergiat ja astma.

Tiedotimme paikallista mediaa Tuoksuttoman viikon tapahtumista etukäteen ja saimme median kiinnostuksen heräämään. Jalkautumismateriaaleina meillä oli Allergia-, Iho- ja Astmaliiton materiaalit. Jaoimme kosmetiikkanäytteitä, järjestimme ilmaisia arpajaisia. Arpajaisten pääpalkintoina olivat Atopik-luonnonkosmetiikkasarjan herkän ihon tuotepaketit.

Yllätysilta hallituksen jäsenille

Harjoittelumme huipentui hallituksen jäsenille järjestämäämme yllätysiltaan. Halusimme palkita heidät vapaaehtoistyöstään yhdistyksen hyväksi tarjoamalla heille Saimaan ammattiopisto Sampon kanssa yhteistyössä toteutetun hemmotteluillan.

Hallituksen jäsenille tarjoiltiin jouluteemaisten herkkujen lisäksi hemmotteluhiushoidot hajusteettomilla No Nothing -sarjan tuotteilla, tekijöinä Saimaan ammattiopisto Sampon ensimmäisen vuoden hiusalan opiskelijat. Hallituksen jäsenet olivat viime hetkeen saakka täysin tietämättömiä illan sisällöstä, ja rentouttavan päänhieronnan ja kaunistautumisen jälkeen myös silminnähden tyytyväisiä illan antiin.

Meidät otettiin hyvän asian puolesta lämpimästi vastaan kaikkialla ja järjestämistämme tapahtumista jäi onnistunut olo sekä hyvä mieli kaikille osapuolille. Uskoaksemme yhdistyksen näkyvyys harjoittelun aikana lisääntyi, ehkä jäsenmääräkin. Koimme, että kaikki osapuolet hyötyivät harjoittelustamme. Suosittelemmekin lämpimästi vastaavaa yhteistyötä yhdistysten ja koulujen välillä!”

Hemmottelua yhdistyksen hallituksen jäsenille
- pieni kiitos vapaaehtoistyöstä.

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä