Terveiset Kanarialta: Kutina vähenee, yöuni paranee

Atooppista ihoa sairastavien sopeutumisvalmennus Gran Canarialla hoitaa ihoa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lepääntyneenä uusien asioiden oppiminen ja kokemusten jakaminen on helpompaa.

Allergia-, iho- ja astmaliitto järjestää atooppista ihottumaa sairastaville sopeutumisvalmennuskursseja Kanariansaarilla. Parhaillaan Gran Canarialla on 20 hengen porukka. Kurssilaisten ikähaarukka on 23 - 66 vuotta, mikä on kuntoutussuunnittelija Teija Launiksen mukaan hyvä asia kokemusten jakamisen näkökulmasta.

Ryhmä kokoontui Suomessa jo ennen matkalle lähtöä. Teija kertoo, että porukan ryhmäytyminen käynnistyi jo alkujaksolla Suomessa.

- Tavalliseen tapaan ryhmässä on hyvä ja lämmin ryhmähenki, mikä sallii myös eri tilanteissa ja erilaisissa kokoonpanoissa yhdessä tai yksin tekemisen sekä itselle henkilökohtaistempien asioiden jakamisen.

Iho on parantunut ja kutina rauhoittunut nopeammin kuin olisi uskonut

Kurssi käynnistyi hyvin myös ihonhoidon osalta. Vaikeasta atooppisesta ihottumasta huolimatta osa kurssilaisista on saanut ihonsa ennen kurssia tehostetulla hoidolla niin hyvään kuntoon, että on voinut aloittaa auringonoton ja merivedessä uimisen heti, jolloin saadaan paras vaste.

- Joillakin iho oli kurssin alussa vielä niin tulehtunut, että auringossa oloa ja merivesikylpyjä jouduttiin rajoittamaan. Kuitenkin kurssilaisten kokemus on ollut, että kun on kirvelystä huolimatta uskaltautunut mereen, niin iho on parantunut ja kutina rauhoittunut nopeammin kuin olisi uskonut.

Teija kertoo, että kutinan vähennyttyä myös yöunen laatu ja määrä on parantunut. Lepääntyneenä uusien asioiden oppiminen ja kokemusten jakaminen on helpompaa.

Käytännössä saatu kokemus pehmeästä ja tervehtyneestä ihosta tukee jatkossa omaa ihonhoitoa. Kurssin seurauksena moni on kokenut saaneensa uusia näkökulmia ja eväitä omaan arekeen  laajemmin kuin oli odottanut.

Retkiä dyyneille ja vuorille

Kurssilaiset ovat tehneet kaikkien kunnolle sopivia kävelyretkiä vuorille ja dyyneille, missä liikunnan ja näköalanautintojen lomassa on lisäksi jaettu kokemuksia atopian kanssa elämisestä. Meressä on kelluskelun lisäksi tehty vesijumppaa ja iltaisin pidetyistä rentoutumishetkistä. On nautittu kirkkaan tähtitaivaan alla. Vapaa-ajalla on otettu aurinkoa niin sanottujen ohjattujen auringonottoaikojen jälkeenkin, käyty kaupoissa etsimässä tuliaisia kotiin ja keskusteltu.

Sääkin on lokakuun kurssilaisia suosinut. Lämpöä on ollut yli 30 astetta, mutta mukava tuulenvire ja meriveteen pulahtelut ovat virkistäneet. Lämmön vuoksi nesteytyksestä ja riittävästä veden juomisesta on jouduttu huolehtimaan tavallista enemmän. Muutamana päivänä on ollut pilvistä, mutta pilvistä huolimatta on illalla voinut havaita, jos aurinkovoidetta on käyttänyt liian säästeliäästi.

- Kommelluksia ei ole juurikaan sattunut. Unohtuneet vesipullot ja aurinkovoiteet ovat olleet suurimpia kommelluksia. Espanjalaiseen tapaan bussit ovat kulkeneet säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta onneksi meillä on ollut aikaa ja hauskaa bussipysäkillä, Teija Launis viestittää Gran Canarialta.

Näin haet mukaan

Aurinkopainotteiset sopeutumisvalmennuskurssit on tarkoitettu atooppista ihottumaa sairastaville aikuisille. Kurssille hakiessa sairauden ei tarvitse olla vaikea-asteinen. Tärkeää on hakijan oma kokemus kurssin tarpeellisuudesta ja sairauden vaikutuksesta elämänlaatuun.

Kevään 2018 kurssit järjestetään helmi- ja maaliskuussa. Helmikuun kurssin hakuaika päättyy 1.12.2017. Hakulomake ja ohjeet (allergia.fi/kuntoutus).

Kuntoutussuunnittelija Teija Launis

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!