Tarkkana ravintolassa: Allergiamerkintöjen viesti vaihtelee

Useimmat ravintolat merkitsevät ruokalistoihin jollain tavalla soveltuuko annos erityisruokavalioihin, mutta merkitsemiskäytännöt vaihtelevat ravintoloittain ja maittain.

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan ruoka-allergisen on aina syytä tarkistaa, mitä esimerkiksi merkintä L annoksen yhteydessä tarkoittaa.

Muun muassa Ruotsinlaivoilla noudatetaan käytäntöä, jossa merkintä L tarkoittaa, että ruoka sisältää laktoosia. Useimmiten suomalaisravintoloissa sama merkintä tarkoittaa, että annos on laktoositon.

–   Varminta on kysyä aina tilauksen yhteydessä vielä erikseen, sopiiko annos varmasti omaan ruokavalioon, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Ravintolahenkilökunnan pitää aina osata kertoa asiakkaalle selkeästi, mitä allergeenejä mikäkin annos sisältää. Jotkut ravintoloista eivät käytä ollenkaan kirjainmerkintojä, vaan heidän annostensa sisältämistä allergeeneistä on kerrottu erilaisilla symboleilla.

Allergia-, iho- ja astmaliitto pyrkii yhdessä Keliakialiiton kanssa vaikuttamaan siihen, että käytäntö saataisiin yhtenäisemmäksi ja sitä myötä selkeämmäksi erityisruokavalioasiakkaiden kannalta.

 

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!