Tari Haahtela ja allergian lyhyt historia

’Eläköön metsien mikrobit’ kokosi viime syksynä järjestöväen Helsinkiin muistelemaan yhtä merkittävää aikakautta Allergia- ja astmaliiton toiminnassa. Vuonna 1983 sai alkunsa internet, Helsingissä järjestettiin ensimmäiset yleisurheilun MM-kisat ja ympäristöministeriö aloitti toimintansa Suomessa. Neuvostoliitto myönsi presidentti Mauno Koivistolle Leninin kunniamerkin ja Michael Jackson esitteli moonwalk-tanssin. Myös Allergialiitto otti uusia askelia, kun Allergia-lehden päätoimittajan Klaus A. J. Järvisen saappaisiin astui dosentti Tari Haahtela.

Tiurun sairaalan apulaisylilääkäri Etelä-Karjalasta otsikoi ensimmäisen pääkirjoituksensa samoin kuin viimeisimmäksi jääneen: Allergiaongelmiin on käyty käsiksi.

Haahtela luotsasi lehteä 32 vuotta, joiden aikana on saatu paljon aikaan. Siitä kertovat 166 pääkirjoitusta, joiden aiheet vaihtelivat äärestä laitaan. Kantaa ottaville kirjoituksille ’on joskus hurrattu, usein oltu hiljaa ja muutaman kerran vedetty päin pläsiä’, väistyvä päätoimittaja muisteli marraskuussa 2015.

Allergia- ja astmaliiton järjestöpäiviä höystänyt juhlaseminaari läpileikkasi ...

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Absurdi allergia, outo ja erikoinen

Kun ihminen oirehtii kasvin siitepölystä tai on kuolla maitotilkkaan, luonnonlukutaidossamme on jotakin perinpohjin pielessä.

Siitepölyseuranta käynnistyi Kaakkois-Suomessa

Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti on aloittanut kevään siitepölyseurannan.

Satavuotiaalle Suomelle äänestetään kansallisperhonen

2000-luvun alussa Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti oli mukana selvittämässä perhosten aiheuttamia allergiaoireita harrastajakunnassa. Osoittautui, että perhosistakin voi saada moninaisia iho- ja hengitystieoireita.