Talkoista terveyttä luonnolle ja ihmiselle

Allergia-, iho- ja astmaliiton sekä WWF Suomen Terve askel luontoon -hankkeeseen sisältyy muutaman tunnin pop-up vieraslajitalkoita sekä viikonlopun tai viikon kestäviä talkooleirejä.

Syksyn aikana talkoillaan vielä 17.9. Furuvikissa kurtturuusun hävittämiseksi. Myös Helsingin Stansvikissa talkoillaan vielä syyskussa. Seuraa hankkeen sivuja www.luontoaskel.fi/tapahtumat.

Talkoissa hoidetaan sekä luontoa että ihmistä: Yhteys monimuotoiseen luontoon rikastuttaa mikrobistoa, vahvistaa immuunitasapainoa ja suojaa sairauksilta kuten allergialta ja astmalta. Samalla luonto kiittää.

WWF on järjestänyt erilaisia talkooleirejä jo 1970-luvulta lähtien. Tänä vuonna leireillä on ensimmäistä kertaa mukana myös Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, joka tukee WWF:n talkooleiritoimintaa osana Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n rahoittamaa Terve askel luontoon -hanketta.

Talkooleireillä ja vieraslajitalkoissa saa kosketuksen yhteiskunnassamme jo miltei kadonneeseen fyysiseen työhön ja luonnonhoitoon, joka vielä muutama vuosikymmen sitten oli olennainen osa jokapäiväistä elämää - viime vuosisadan alussa noin kolme neljäsosaa väestöstämme työskenteli maa- ja metsätalouden parissa, kun nykyisin luku on vain noin 5 %. Talkooleirien ja pop-up -vieraslajitalkoiden kaltainen vapaaehtoistoiminta hyödyttää paitsi luontoa, myös talkoolaisten terveyttä.

WWF:n talkooleireillä päivät työskennellään erilaisten luonnonhoitotehtävien parissa, ja ruokailusta huolehtii leirikokki. Moni leiriläinen kokikin leirillä työskentelyn olevan erinomainen irtiotto arjesta, jossa pääsee näkemään ainutlaatuisia paikkoja, ja tekemään käytännön luonnonsuojelutyötä, josta tulee hyvä mieli. Fyysinen työ on erinomaista vastapainoa istuvalle elämäntyylille ja toimistotyölle ja auttaa unohtamaan arkielämän murheet. Iltaisin on hyvällä tavalla väsynyt raittiista ilmasta ja työnteosta, ja tyytyväisyys ja hyvä, luonnollinen väsymys valtaa mielen.

Talkoolaiset poistivat kurtturuusua rantahietikolta.

Vieraantuminen luonnosta ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen kytkeytyvät terveyteen: kaupungistuminen ja luonnon köyhtyminen ovat tuoneet mukanaan uusia sairauksia ja luontaisen vastustuskyvyn heikkenemistä – jopa 20 prosenttia suomalaisista on eri tavoin herkistyneitä.

Kansanterveydellisesti luonnosta vieraantumisella on suuret kustannukset: Astma, allerginen nuha, atooppinen ihottuma ja muut allergiset sairaudet ovat kansantauteja, jotka yleisyytensä vuoksi aiheuttavat jopa 1,5 miljardin euron vuosittaisia kustannuksia.

Luonnossa oleminen vaikuttaa tutkitusti nopeasti mielialaan. Monien kotimaisten tutkimusten mukaan luontoalueet palauttavat nopeasti stressistä, joka näkyy sekä mielialan paranemisena ja fysiologisissa mittauksissa, kuten sykkeen alenemisena lyhyessä ajassa. Samansuuntaisia tutkimustuloksia on saatu japanilaisissa tutkimuksissa. Ihmisen mieliala paranee, kun luontoalueilla käydään 2–3 kertaa viikossa noin puoli tuntia. Kaupungin ulkopuolinen luonto näyttäisi vaikuttavan voimakkaammin kuin kaupunkiluonto.

Heinäkuun puolivälissä järjestetyllä talkooleirillä Hankoniemen etelärannalla Furuvikin luonnonsuojelualueen hiekkarantojen ja metsittyneiden dyynien seassa kunnostettiin ainutlaatuista ranta- ja dyyniluontoa. Alueella sinnittelee paahteisuutta vaativia uhanalaisia hyönteisiä ja kasveja. Niiden elämää uhkaa avointen hiekka-alueiden umpeenkasvu sekä ilmasta maaperään kertyvän typpilaskeuman vauhdittama rehevöityminen. Talkoolaiset muun muassa paljastavat paahdelajeille tärkeitä paahteisia hiekkalaikkuja haravoimalla risuja, sammalia ja jäkäliä, niittävät avointa rantaviivaa valtaavaa ruovikkoa, keräävät rantaa rehevöittäviä levämassoja ja poistavat dyyneille levinneitä kurtturuusuja. Dyyneille ja rannoille levinnyt kurtturuusu on erittäin sitkeä vieraslaji, joka syrjäyttää alkuperäistä lajistoa erityisesti merenrannoilla. 

Terve askel luontoon - terveyttä ihmiselle ja luonnolle

Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle, joten niiden poistaminen on konkreettista luonnonsuojelutyötä parhaimmillaan. Vieraslajityötä tehdään myös Terve askel luontoon -hankkeen pop up -talkoissa. Talkoita järjestettiin tänä kesänä kuudella eri paikkakunnalla Oulussa, Joensuussa, Jyväskylässä, Turussa, Porissa ja Helsingissä. Lisäksi hankkeen innostamat talkoosolut ovat järjestäneet omia talkoitaan ympäri Suomea. Kuka tahansa voikin järjestää vieraslajitalkoita.

Ohjatuissa Terve askel luontoon -talkoissa saa tietoa vieraskasveista ja niiden torjunnasta ja siitä, miten järjestää omia talkoita. Hanketyöntekijä Tiina Parkkima kertoo, että hankkeessa tuetaan myös itsenäisiä talkoosoluja, ja apuja voikin kysyä, mikäli haluaa järjestää omat talkoot. Talkoiden järjestäminen on yhteisöllistä toimintaa, joka parhaimmillaan tuo koko asuinseudun yhteisön yhteen työskentelemään yhteisen hyvän puolesta. Vieraslajitalkoissa kitketään nimensä mukaisesti vieraslajeja, esimerkiksi jättipalsamia tai kurtturuusua. Kasvista riippuen menetelmät vaihtelevat. Hentojuurinen jättipalsami on helppoa repiä irti maasta juurineen, mutta kurtturuusun kanssa voi tarvita työvälineitä, kuten puutarhaharaa tai -kuokkaa. Talkoissa työskennellään yhdessä poistamalla kohdekasvia ja se onkin erinomainen tapa tutustua uusiin lajeihin ja niiden vaikutuksiin luonnossa. Yhdessä työskennellessä tapaa uusia ihmisiä saaden samalla hyötyliikuntaa.

Vieraslajien torjunta vaatii usein pitkäjänteistä toimintaa. Tietoisuuden lisääminen ja luontoon levinneiden vieraslajien torjunta talkoilemalla, sekä uusien vieraslajien leviämisen estäminen on myös tärkeää luonnonsuojelutyötä. Talkoilla voidaan usein saada muutamankin ihmisen voimin paljon aikaan lyhyessä ajassa. Tärkeää on myös toistuvuus ja alueiden seuranta, sillä torjunta on usein pitkäjänteistä toimintaa ennen kuin jostakin haitallisesta esiintymästä päästään eroon – toistuvasti talkoita järjestämällä voidaan saada parhaita tuloksia.

Vieraslajien torjunta tukee ihmisen terveyttä

Talkoissa on mahdollista kokea luonnon tervehdyttäviä ja voimaannuttavia vaikutuksia, saada sieltä vastustuskykyä tukevia hyviä mikrobeja, sekä luontoliikuntaa ja uutta yhteisöllistä tekemistä yhteisen hyvän puolesta. Terveytemme ja hyvinvointimme on sidoksissa luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemien toimintaan – toimivat ekosysteemipalvelut ovat ruoantuotannon ja koko olemassaolomme perusta.

Kurtturuusun palaset koottiin pressun päälle hävitettäviksi.

Lisää hankkeesta: www.luontoaskel.fi , www.facebook.com/luontoaskel

Hanketyöntekijä Tiina Parkkima tiina.parkkima@allergia.fi

Lataa vieraslajien torjuntaopas: https://www.allergia.fi/site/assets/files/19623/vieraslajiopas_web_esite_24_s.pdf

Tunnistatko kangasjuruohon?

Tämän jutun pääkuvassa vaaleanpunainen kukka on kangasajuruoho (Thymys serpyllum ssp. serpyllum).

Furuvik on lajistoltaan arvokas ja ainutlaatuinen kokonaisuus. Luonnonsuojelualueen rannoilla kasvavat muun muassa erittäin uhanalainen meriotakilokki (Salsola kali ssp. kali) ja harvinainen merikaali (Crambe maritima). Alueella tavataan myös kangasajuruohoa, ketomarunaa (Artemisia campestris) ja hietikkonataa (Festuca polesica), joista lukuisat alueella elävät uhanalaiset hyönteiset ovat täysin riippuvaisia.

WWF
WWF on maailmanlaajuisesti toimiva, aikaansaava ympäristönsuojelujärjestö, joka innostaa ihmisiä ja yhteisöjä toimimaan ympäristön suojelemiseksi. WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea. Leirit tarjoavat joka kesä noin sadalle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön.

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto
Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Terve askel luontoon on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n rahoittama hanke, jossa valistetaan ihmisiä luonnon terveysvaikutuksista sekä kannustetaan luonnossa liikkumiseen omatoimisen ja osallistavan, luonnon hyväksi tehtävän vapaaehtoistyön avulla.

 

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Sopiva dödö murrosikäiselle?