Sisäilmayhdistys – Parempaa sisäilmaa yhdessä

Vuonna 1990 perustettu Sisäilmayhdistys viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Vuosikymmenten aikana yhdistyksestä on kasvanut sisäilma-alan arvostettu, riippumaton toimija, joka tekee työtä paremman sisäilman hyväksi tutkimustietoon nojaten.

Teksti: Anna Merikari

Suomessa sisäilmatutkimus lähti liikkeelle 1980-luvulla. Sisäilmayhdistys perustettiin vuonna 1990 tehtävänään järjestää kansainvälinen Indoor Air 1993 -konferenssi Helsingissä. Sisäilmayhdistys muodostui malliksi monien muiden maiden vastaaville järjestöille, ja suomalaiset vaikuttivat merkittävästi myös kansanvälisen sisäilma-alan kattojärjestö ISIAQ:n perustamiseen.

- Tänään, kolmekymmentä vuotta myöhemmin Sisäilmayhdistyksellä on yli 200 kutsuttua henkilöjäsentä ja yli 200 kannattajajäsentä, jotka ovat hyvän sisäilmaston puolesta toimivia yrityksiä ja yhteisöjä, joiden tuella on ollut suuri merkitys yhdistyksen toiminnalle, emeritusprofessori, yksi yhdistyksen perustajajäsenistä ja yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Olli Seppänen kertoo.

Tutkimustiedon välittäminen tärkein tehtävä

Sisäilmayhdistyksen tärkeimpänä tehtävänä on välittää tutkittua tietoa käytäntöön sekä valistaa rakennusten asukkaita, käyttäjiä ja omistajia ylläpitämään hyvää sisäilmastoa.

Sisäilmastoluokitus on laajalti käytössä rakennus- ja taloteknisen suunnittelun ja urakoinnin sekä rakennustarviketeollisuuden apuna, kun tavoitteena on rakentaa entistä terveellisempiä ja viihtyisämpiä rakennuksia. Sisäilmastoluokitus määrittelee selkeän, määräystasoa kunnianhimoisemman ja mitattavan tavoitteen sisäilmaston laadulle. Luokituksen ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1995 ja luokitusta on päivitetty tutkimustiedon karttuessa vuosina 2000, 2008 ja 2018.

Vuodesta 1996 lähtien Sisäilmayhdistys on tehnyt yhteistyötä Rakennustietosäätiön kanssa myös rakennusmateriaalien M1-luokituksen kehittämiseksi. Nykyään M1-merkittyjä tuotteita on markkinoilla jo yli viisituhatta.

Yhdistyksen järjestämä Sisäilmastoseminaari on sisäilma-alan suurin vuosittainen tapahtuma, joka on vakiinnuttanut paikkansa alan tuoreimpien tutkimustulosten esittelyfoorumina ja sisäilma-alan ihmisten kohtaamispaikkana. Seminaarissa on myös monipuolinen sisäilma-aiheinen näyttely. Seminaarissa on vuosittain 1 300–1 400 osallistujaa.

Sisäilmayhdistyksen toinen vuosittain järjestettävä isompi tapahtuma on Sisäilmapaja-seminaari. Sisäilmapaja järjestetään kulloinkin eri paikkakunnilla, ja seminaarissa paikalliset näkökulmat ja projektit täydentävät valtakunnallista agendaa. Tämän vuoden Sisäilmapaja on siirretty ensi vuoteen.  

Lisäksi yhdistys julkaisee alan oppaita ja ohjeita. Tuoreimpana toimintamuotona on Hyvä sisäilma -suositusten luominen ja jalkauttaminen käytäntöön. Ensimmäinen suositus julkaistiin keväällä 2019, ja se koskee rakennuksen käyttöajan ulkopuolista ilmanvaihtoa.

Sisäilmayhdistyksen pitkäaikainen toiminnanjohtaja (1998–2018) Jorma Säteri pitääkin tärkeänä, että yhdistys on tuonut tutkimuksen ja tiedemaailman sekä tuotteita ja palveluita tarjoavan elinkeinoelämän yhteen.

– Seminaarit, työpajat, luokitukset sekä kuluttajaneuvonta vievät tutkittua sisäilmatietoa käytäntöön. Sisäilma-asioiden hallinta vaatii laajapohjaista yhteistyötä, jota Sisäilmayhdistys omalta osaltaan haluaa edistää.

- Tulevaisuudessa meidän on pidettävä olemassa olevan kiinteistökannan ylläpito laadukkaana. On jatkettava suosituksiin ja käytäntöihin vaikuttamista, säilyttävä puolueettomana ja toimittava asiantuntijaverkostoissa, Suomessa ja kansainvälisesti, Sisäilmayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, LVI-tekniikan professori Risto Kosonen katsoo yhdistyksen tulevaisuuteen.

Sisäilmatietoa kuluttajille

Sisäilmayhdistyksen yhtenä tärkeänä tehtävänä on jakaa sisäilmatietoa kuluttajille. Sisäilmainfopiste on sisäilma-alan järjestöjen yhteinen neuvontakanava kuluttajille. Sisäilmayhdistys koordinoi Sisäilmainfopiste-toimintaa, joka tähtää riippumattoman sisäilmatiedon levittämiseen ja paremman sisäilman saavuttamiseen niin kotona, työpaikoilla, kouluissa kuin päiväkodeissakin.

Sisäilmainfopiste on nykyisin vuosittain mukana monissa tapahtumissa, ja jokaisessa tapahtumassa Sisäilmainfopisteellä vierailee satoja, jopa tuhansia sisäilma-asioista kiinnostunutta. Infopisteen lisäksi yhdistys järjestää messuilla sisäilmaan liittyviä asiantuntijaluentoja ja tietoiskuja.

Yhdistys viettää juhlavuottaan

Sisäilmayhdistys täyttää 30 vuotta syksyllä 2020. Yhdistys juhlisti merkkipäiväänsä hieman etupainotteisesti vuoden suurimman tapahtumansa, Sisäilmastoseminaarin, yhteydessä järjestetyssä juhlagaalassa 10.3.2020. Juhlapuheiden lisäksi gaalassa palkittiin yhdistyksen pitkäaikaisia kannattajajäseniä ja yhteistyökumppaneita.

- Ilman laajaa kannattajajäsenpohjaa Sisäilmayhdistyksen toiminta nykymuodossa ei olisi mahdollista. On erittäin ilahduttavaa, että työtämme arvostetaan ja halutaan tukea ilman oikeutta vaikuttaa toimintaamme. Lisäksi useat asiantuntijat ovat antaneet omaa aikaansa yhteisen hyvän puolesta. Sisäilmayhdistyksen toiminta kulminoituu yhteistyöhön, summaa Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola.

- Sisäilmayhdistys on tehnyt pitkään yhteistyötä myös Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa, ja yhdistyksen ensimmäinen toiminnanjohtaja, tekniikan tohtori Risto Ruotsalainen, on työskennellyt myös Allergia-, Iho- ja Astmaliitossa, Ahola kertoo.

Sisäilmayhdistyksen verkkosivut: www.sisailmayhdistys.fi

Sisäilmayhdistyksen juhlavuosisivu: https://www.sisailmayhdistys.fi/Sisailmayhdistys/Sisailmayhdistys-30-vuotta
 

 

 

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä