Sirpa Pietikäinen: Parempaa allergia- ja astmahoitoa sekä ennaltaehkäisyä

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kirjoittaa Maailman Allergiaviikolla allergioiden ja astman hoidosta.

Sairaus vaikuttaa henkilön hyvinvointiin, työkykyyn tai oppimistuloksiin.

Yli 150 miljoonaa eurooppalaista kärsii kroonisista allergioista ja noin 30 miljoonaa sairastaa astmaa. Joka kolmannella meistä on jonkinlainen allergia tai astmasairaus.  Varsinkin eurooppalaisten lasten keskuudessa, allergia ja astma on yksi yleisimmistä kroonisista sairauksista. Sairaus vaikuttaa henkilön hyvinvointiin, työkykyyn tai oppimistuloksiin. Yhteiskunnallisella tasolla allergia- ja astmasairauksien aiheuttamat kansantaloudelliset kustannukset ovat merkittäviä.

Kuten joka vuosi, vietämme allergia- ja astmaviikkoa. Suomessa Allergiaviikkoa vietettiin 9.-15.4. Maailman Allergiaviikko on tänä vuonna 22. - 28.4.

Tehokkaaseen allergia- ja astmahoitoon tarvitsemme koko Euroopassa parempaa ennaltaehkäisyä, kuten luonnon monimuotoisuuden ja viherympäristöjen tukemista kaupungeissa, lasten parempaa altistumista erilaisille ärsykkeille. Lisäksi tulee kehittää eurooppalaista parhaan hoitokäytännön suositusta ja tukea jokaisen potilaan tehokasta ja ennaltaehkäisevää omahoitoa.

Näiden asioiden eteen teemme töitä Euroopan parlamentin allergia- ja astmatyöryhmässä.

Monipuolinen ympäristö lisää vastustuskykyä

Suurin ja merkittävin vaikuttaja allergia- ja astmasairauksien kasvuun on ollut vähentynyt altistuminen, varsinkin lapsena, erilaisille luonnon mikrobeille, eläimille ja ruoka-allergeeneille. Tämän seurauksena vastustuskyky ei ole päässyt kehittymään. Luonnon monimuotoisuuden vaikutuksesta hyvinvointiimme yleisesti ja hengityselinsairauksien ehkäisemiseen erityisesti on mittavasti tutkimustuloksia. Monipuolisen ympäristön on todettu lisäävän ihmisten vastustuskykyä.

Niille, joilla jo on allergia- ja astmaoireita, kaupunkiympäristöjen köyhtymisellä ja huonolla ilmanlaadulla on merkitys. Ilmastomuutos on johtanut pidempään siitepölykauteen. Polttoainehiukkaset ja muut ilmansaasteet ovat lisääntyneet, varsinkin kaupunkiympäristöissä.

Suomessa yli tuhat ihmistä vuodessa kuolee ennenaikaisesti ilmassa olevien epäpuhtauksien vuoksi.

Terveyden kannalta on kiireellistä luoda asuin- ja elinympäristöjä, joissa kaikki voi hengittää ilmaa turvallisesti ilman pelkoa allergiakohtauksista tai karsinogeenisistä tai hormonitoimintaa häiritsevistä vaikutuksista. Varsinkin kaupunkiympäristöihin, joissa entistä enemmän ihmisiä asuu, tulee tuoda eri luonnonmuotoja rakennusten rinnalle.

Puhtaammassa ympäristössä hengitämme kaikki paremmin.

EU-sääntely on johtanut parannukseen tiettyjen ilman epäpuhtauksien osalta. Euroopan päästöjä on rajoitettu niin säännöstelemällä polttolaitoksia ja jätteenpolttoa kuin asettamalla kansallisia päästökattoja. Parhaillaan EU:ssa keskustellaan ’Eurooppa liikkeellä’ -aloitteista, joiden on tarkoitus vähentää ilmansaasteita ja ruuhkia.

Autottoman liikkuvuuden kehittäminen on etusijalla. Moni eurooppalainen kaupunki on jo asettanut rajoituksia yksityisautoilulle ydinkeskuksessa. Mallia tulisi Suomessakin soveltaa askeleittain. Tavoitteena tulisi olla, että vain sähköautot ja sähköinen julkinen- ja jakeluliikenne sallittaisiin keskusta-alueilla. Luonnollisesti tarpeelliset poikkeukset vammaisen pysäköintiluvan saaneille tulee huomioida.

Kroonisten astma- ja allergiasairauksien lisääntyessä tarvitaan pikaisesti ympäristöömme, ilmanlaatuumme ja potilaiden hyvään hoitoon huomiota kiinnittäviä askeleita.

Sirpa Pietikäinen.
Share

Kommentit

  • Make65432 2 years ago

    Sähköautot ovat täysin käyttökelvottomia sähköyliherkille ja allergisille ihmisille. Olen käynyt itsekin niitä testaamassa. Viimeksi Audin e-tron mallin ja kun nousin autosta niin tuntui kuin olisin kävelevä sähkötolppa. Pää kipeänä, olo hyvin väsynyt ja suorastaan sairas olo. Kesti koko päivän toipua tästä koeajosta. Ikinä en suosittele sähköautoa kenellekkään. Se ei tee kenenkään terveydelle hyvää. Sähköautot pitäisi kieltää täysin terveys syistä.

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä