Savuton Suomi etenee: Eduskunnasta savuton työpaikka syyskuun alussa

Savuttoman Suomen tavoite etenee merkittävän askeleen eteenpäin, kun eduskunta muuttuu savuttomaksi syyskuun alussa. Allergia- ja astmaliitto oli mukana eduskunnan sisäisessä, savuttomuutta käsittelevässä tiedotustilaisuudessa. Liitto tukee eduskuntaa hyvässä hankkeessa.

-    Tupakoitsijan on hyvä selvittää itselleen, miksi tupakoi ja miksi kannattaisi lopettaa. Tämä antaa hyvän lähtökohdan onnistua tupakoinnin lopettamisessa. Hyvä päätös kannattaa tehdä nyt. Allergia- ja astmaliitto tukee ja kannustaa savutonta eduskuntaa, liiton toimitusjohtaja Ilkka Repo kertoi eduskunnan tiedotustilaisuudessa.

Ilkka Repo muistuttaa, että tupakasta vieroitukseen on tehokkaita hoitomenetelmiä. Lopettaminen onnistuu neljä kertaa todennäköisemmin terveydenhuollon tuella kuin ilman.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz on ajanut eduskunnan savuttomuutta aktiivisesti. Astmaatikkona hän tietää omakohtaisesti passiivisen tupakoinnin haitallisuuden.

-    Kun aloitin urani nuorena kansanedustajana, eduskunnassakin poltettiin sisällä. Muistan, kuinka tulin pakkasesta sisään ja aulassa oli tupakansavu vastassa. Ajat ovat muuttuneet tupakoinnin suhteen valtavasti, Ben Zyskowicz kiittelee.

-    Savuttomuuteen siirtyminen tukee tupakoinnin lopettamista. Samalla sillä suojellaan työtovereita passiiviselta tupakoinnilta. Mutta eduskunnan savuttomuudessa on myös suora viesti: kouluilta tullaan busseilla tutustumaan eduskuntaan. Kun nuoria ohjataan koulussa savuttomuuteen, ei heidän pidä bussista ulos astuessaan nähdä kansanedustajia tupakalla. Jatkossa eduskunnan alueella ei tupakoida, Zyskowicz painottaa.

Tupakointi astman riskitekijä

Kansanedustaja Susanna Huovinen korostaa, että tupakointi on astman tärkein riskitekijä.

-    Tupakoitsija sairastuu astmaan helpommin, vuosien myötä tupakointi aiheuttaa myös muita, astmaakin vakavampia sairauksia. Tupakointi voi myös vähentää astmalääkkeiden tehoa, Susanna Huovinen toteaa.

-    Passiivinen tupakointi on iso asia. Kannan huolta varsinkin passiiviselle tupakoinnille altistuvista lapsista. Astmaatikkoperheessä ei nukuta kunnolla, jos savu kulkeutuu kerrostalossa naapurista sisään.

Susanna Huovinen on eduskunnan allergia- ja astmaverkoston perustaja ja puheenjohtaja. Hän kertoo, että verkosto valmistelee hallitukselle sisäilma-aiheista kirjallista kysymystä, jossa myös Allergia- ja astmaliitto on mukana.

Eduskunnan vastaava työterveyslääkäri Anita Pienimäki arvioi, että kansanedustajista ja eduskunnan työntekijöistä hieman yli 10 prosenttia tupakoi (huom. alle maamme keskiarvon). Hänen mukaansa eduskunnan savuttomuus tarkoittaa sitä, että eduskunnan rakennuksissa eikä sen alueella tupakoida. Hän huomauttaa, että savuttomuus koskee perinteisen tupakan lisäksi myös sähkötupakkaa. Työterveyshuolto tukee tupakoinnin lopettamispäätöksen tehneitä.

Päätös eduskunnan savuttomuudesta astuu voimaan 4. syyskuuta 2017 Kansliatoimikunnan päätöksellä. Eduskunnan sisäinen tiedotustilaisuus aiheesta järjestettiin 19.4.

Allergia- ja astmaliitto kuuluu Savuton Suomi 2030 -verkostoon.

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä