Savuton 2017 -seminaari: Tupakasta vieroitusta tehostettava, harva onnistuu vain tahdonvoimalla

Nikotiiniriippuvuus ei ole elämäntapakysymys vaan krooninen sairaus, mitä tulee hoitaa, painotti Allergia- ja astmaliiton toimitusjohtaja Ilkka Repo Savuttomuus 2017 -seminaarissa.

Allergia- ja astmaliitto järjesti eilen Savuttomuus 2017 -seminaarin Helsingissä. Tavoitteena oli herättää keskustelua ja löytää ratkaisuja tupakasta vieroituksen tehostamiseksi.

Allergia- ja astmaliiton mukaan ainoastaan kolme sadasta onnistuu lopettamaan tupakoinnin kerralla ja pelkällä tahdonvoimalla. Lopettaminen onnistuu terveydenhuollon tuella neljä kertaa todennäköisemmin kuin ilman tukea, jo lyhyt keskustelu lääkärin kanssa nostaa lopettamisen todennäköisyyttä.

- Terveydenhuollossa tarvitaan selkeitä toimintamalleja tupakasta vieroituksen tehostamiseksi. Koko terveydenhuoltoketjun eli perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja apteekkien yhteistyö on vieroituksessa tarpeen, ja kaikkien mahdollista ja osaamista tulee hyödyntää. Yksilö- ja ryhmätuen ohella digitaalisen tuen tuomat mahdollisuudet ovat tärkeitä, Ilkka Repo Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Savuton työpaikka kannustaa lopettamaan

Seminaarissa tarkasteltiin tupakoinnin lopettamisen tärkeyttä myös mm. elinkeinoelämän ja työterveyshuollon näkökulmista.

- Tupakointi vaikuttaa työhön, työkykyyn ja työnantajan kustannuksiin. Näistä syistä työnantajalla on myös oikeus kannustaa savuttomuuteen. Savuton työpaikka on yksi tapa edistää savuttomuutta, totesi ylilääkäri Jan Schugk Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Työterveyden professori Kari Reijula puolestaan muistutti, että lopettaminen on helpompaa savuttomassa työyhteisössä, ilman tupakoivaa seuraa. Hänen mukaansa työpaikalla on tärkeää ottaa koko porukka mukaan savuttomuuteen paitsi työnantajan niin myös työntekijän itsensä vuoksi.

Savuttomuus 2017 -seminaari järjestettiin Helsingissä Musiikkitalolla 15. toukokuuta. Seminaarissa tarkasteltiin tupakasta vieroittamisen tärkeyttä myös mm. neuvolan, leikkauspotilaiden ja psykiatrian näkökulmasta. Allergia- ja astmaliitto järjesti seminaarin yhteistyössä HUS:n, Helsingin Yliopiston, Savuton Suomi 2030 -verkoston, THL:n ja Pfizerin kanssa. Allergia- ja astmaliitto kuuluu Savuton Suomi 2030 -verkostoon.

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä