Rupista rakkautta: Sairastaminen kielletty

Pienen tytön on vaikea hengittää. Limaa kertyy hengitysteihin. Varsinkin yöt ovat hankalia. Hän herää tukehtumisen tunteeseen ja yskii. Se on kiusallista, sillä koko perhe nukkuu samassa huoneessa. Yskiminen häiritsee isän unta ja hän kieltää tyttöä yskimästä.

Tytöllä todetaan astma ja hän joutuu sairaalaan usein. Isä väittää hänen teeskentelevän. Tyttö alkaa pelätä yskimistä ja valvoo yöt. Hän alkaa saada paniikkikohtauksia ja sairastuu anoreksiaan. Vielä vähän aikaa senkin jälkeen, kun hän on muuttanut pois kotoa, hän herää öisin omaan huutoonsa. Paniikkikohtaukset kuitenkin loppuvat kuin seinään. Oliko se ihmeparantuminen?

Tämä tapahtui 60-luvulla pohjalaisessa maatalossa ja siitä kertoi Marjo Ojalammi kirjassaan Nokisydän – kirje isälle. Kipeät muistot nousevat pintaan isän kuoltua, sattuvat vielä ...

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Juha Perälä ja hervoton heinänuha

Juha 'Peris' Perälällä on hervoton heinänuha, mutta hän ei anna sen häiritä radiotyötä.

Herkän uravalinnat

Ritva Väisänen sai astmasta otteen kuntoutuskurssilla

Flunssan jälkeinen yöyskä ei loppunutkaan. Öisin istuin sohvalla ja yskin ja yskin. Juominen, joka oli ennen auttanut, ei enää auttanut. Näin kuvailee Ritva Väisänen astmansa ilmaantumista vuonna 2009.