Herkän uravalinnat

Poika sujahtelee ympäri taloa supermies-viitassaan, tyttö tälläytyy keijunsiipiin ja hypähtelee balettimaisesti. Poika aikoo raketinkorjaajaksi, tyttö laulavaksi nuorallatanssijaksi. Kaikki hyvin. Mutta sitten tyttö tahtookin viitan ja poika kokeilla kimaltavia keijunsiipiä.

Isä puree huultaan ja rukoilee hiljaa mielessään. Ei tytön vuoksi, sillä superviitta on nykyisin sallittu myös tytöille. Mutta keijunsiivet pojalla?

Ammatinvalintaesitteessä suitsutetaan voittajia. Hän meni amikseen ja on nyt maailman paras kakunkoristelija. Maailma on supersankareiden, vahvojen ja pelottomien. Maailma on myös menestyjien: pakko olla paras. Entä jos oletkin herkkä pohdiskelija, joka ei tahdo rymistellä etujoukoissa? Entä jos vatsa ei kestä vauhtia? Ketä esikuvia heillä on?

Herkän menestyjän esikuvia on vähän.

Yksi harvoista on ukrainalaisen rikossarjan Nuuskija päähenkilö. Nuuskijan nenä on superherkkä. Hän haistaa kanssakulkijoiden kemialliset koostumukset ja selvittää nenänsä avulla mitä kinkkisimmät rikostapaukset. Joskus työ käy niin raskaaksi, että hän joutuu sulkeutumaan kotiinsa päiviksi mahdollisimman hajuttomaan ja rauhalliseen ympäristöön. Hän olisi tylsä sankari, ellei hänellä olisi myös tätä haavoittuvuutta.

Kautta aikojen on tarvittu niin herkkiä ja varovaisia kuin vahvoja ja rohkeitakin. Herkät olivat niitä, jotka malttoivat hiljentyä kuuntelemaan metsän ääniä ja oppivat erottamaan vaaran äänet, kuten oksien rasahtelun tai kaukaisen ulvonnan. He näkivät tarkemmin saalis- ja petoeläinten jäljet ja haistoivat jätöksistä, milloin oli kuljettu. Herkkiä kannatti kuunnella. Ihminen menestyi siksi, että lauma ymmärsi tarvitsevansa erilaisten ihmisten erilaisia taitoja.

Tämä tuntuu unohtuneen. Ammatinvalintaesitteistä ei löydy vaihtoehtoja herkille persoonallisuuksille. Onko maailmassa enää tilaa hauraudelle? Herkät ovat usein myös luovia ja taiteellisia. He rakentavat maailmaa hiljaa ja huomaamatta äänekkäämpien ja kylmäpäisempien varjossa. He ovat kuin pikkulintuja livertämässä suurten puiden suojissa. Kauniin äänimaiseman puuttumisen huomaa ehkä vasta sitten, kun se vaikenee.

Tuija Siljamäen Rupista rakkautta -kolumni on lehtemme rakastettua sisältöä jo vuosien ajalta.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Juha Perälä ja hervoton heinänuha

Juha 'Peris' Perälällä on hervoton heinänuha, mutta hän ei anna sen häiritä radiotyötä.

Ritva Väisänen sai astmasta otteen kuntoutuskurssilla

Flunssan jälkeinen yöyskä ei loppunutkaan. Öisin istuin sohvalla ja yskin ja yskin. Juominen, joka oli ennen auttanut, ei enää auttanut. Näin kuvailee Ritva Väisänen astmansa ilmaantumista vuonna 2009.

Kuinka peset koiran ilman astmakohtausta?

Noora Lumpo on allerginen, tuoksuyliherkkä astmaatikko. Kajaanissa asuva Noora on yksi järjestömme some-lähettiläistä. Tässä ote hänen blogistaan. Seuraa Nooran blogia osoitteessa herkkis.wordpress.com