Ruoka-allergisella on oikeus turvalliseen ruokailuun ja hyvään asiakaskokemukseen ravintolassa

Allergia-, iho- ja astmaliitto kampanjoi sen puolesta, että ruoka-allerginen voi olla tärkeä, mutta huomaamaton asiakas ravintolassa. Tieto tarjottavan ruuan kaikista aineosista tulee olla helposti saatavilla, ilman että allergikon tarvitsee tehdä ruokavaliostaan numeroa.

Liitto työskentelee aktiivisesti yhdessä maa- ja metsätalousministeriön, Ruokaviraston, MaRa ry:n ja Päivittäistavarakauppa ry:n kanssa ravintoloiden ja kahviloiden allergiamerkintöjen ja allergiatietoisuuden kehittämiseksi.

Tarjottavista ruuista tulee olla saatavilla tieto EU:n määrittelemistä 14 allergiaa ja intoleranssia aiheuttavista ainesosista.

Myös muut kuin asetuksessa mainitut 14 ainesosaa saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita. Allergia-, iho- ja astmaliitto toivookin, että ruoka-annosten kaikista ainesosista olisi tieto saatavilla. Allergeenitietojen tulee olla tuotteiden yhteydessä tai helposti henkilökunnalta saatavissa.

Liitto korostaa, että ruoka-allergiat eivät ole vain muoti-ilmiö tai nirsoilua. Pahimmillaan ne voivat johtaa vakavaan henkeä uhkaavaan anafylaktiseen reaktioon. Allergeenien merkinnät tulee erottaa selkeästi muista käytetyistä esimerkiksi vegaaniseen ruokavalioon liittyvistä merkinnöistä.

Hyvää palvelua on se, että asiakkaan allergioista ei tehdä suurta numeroa

Allergista ruokailijaa helpottaa, jos hän voi valita tarjolla olevista tuotteista itselleen sopivan ilman pitkää keskustelua tuotteen sisältämistä allergeeneista ja omista ruokarajoitteistaan. Allergeenien hallinta on osa ravintolan hyvää palvelua.

Ruoka-allergisella on oikeus huomaamattomuuteen julkisilla paikoilla. Oikeat ja riittävät ruoka-ainemerkinnät takaavat sen, ettei allergisen tarvitse herättää huomiota muissa ruokailijoissa ja hän voi nauttia ruuasta turvallisesti.

Asiakas voi myös helpottaa henkilökunnan työtä kirjoittamalla itse yksityiskohtainen lista omista ruoka-allergioista. Sen voi tilauksen yhteydessä antaa kokille vietäväksi.  Jos ruokailutilanne on ennakkoon tiedossa, voi lähettää listan sähköpostitse ravintolaan ja tiedustella onnistuuko ruokailu heillä.

Allergioiden lisäksi erilaiset erityisruokavaliot ovat jo muuttaneet ravintolassakäyntikulttuuria. Ravintola valitaan sen mukaan, miten se voi tarjota omaan ruokavalioon sopivaa ja samanveroista ruokaa kaikille asiakkaille. Allergisenkaan ei pitäisi jäädä mistään paitsi.

Kun ruoka-allerginen asiakas saa ravintolassa hyvää palvelua, hän kertoo siitä mielellään eteenpäin ja palaa ravintolaan uudelleen.
 


 

Allergia-, iho- ja astmaliitto on toteuttanut yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön, Ruokaviraston, MaRa ry:n ja Päivittäistavarakauppa ry:n kanssa julisteen, jossa esitetään elintarviketietoasetuksen mukaan ilmoitettavat 14 allergeenia intoleranssia aiheuttava ainesosaa sekä esimerkkejä elintarvikkeista, jotka näitä sisältävät. Juliste on tarkoitettu helpottamaan ravintolahenkilökunnan työtä ja auttamaan ruoka-allergisen asiakkaan hyvässä palvelussa. Juliste on tilattavissa ja tulostettavissa allergia.fi/materiaalipankki/julkaisut -sivuilla.

14 yleisesti allergioita ja intoleransseja aiheuttavaa ainetta

Erityisruokavaliota noudattavien on nykyisten ruokalistamerkintöjen pohjalta vaikea luottaa ruokien allergeenimerkintöihin. Merkitsemistapoja on useita: sisältää, ei sisällä tai saa tilattua kyseisenä erityisruokavaliona. Yhtenäiset allergeenimerkinnät helpottaisivat sekä valmistavaa tahoa että asiakaskuntaa.

Pakkausmerkinnöissä yleisimmät 14 allergiaa ja intoleranssia aiheuttavaa ruoka-ainetta pitää merkitä pakkauksiin selvästi muusta tekstistä erottuen. Keväällä julkistettuun 14 allergeenia -julisteeseen on kerätty yhteen allergeenit ja minkälaisiin tuotteisiin niitä käytetään. Tutustutaan muutamaan vähän tarkemmin.

- Seesamin siemenistä valmistetaan tahini-tahnaa, jota käytetään myös hummuksen raaka-aineena. Hummusta käytetään levitteenä ja dippikastikkeena.

- Lupiinijauhoa käytetään mm. leivissä, kakuissa, jäätelöissä ja monissa gluteenittomissa tuotteissa.

- Sulfiitit liitetään usein viineihin, mutta myös kuivatut hedelmät, rypälemehut ja sitä sisältävät sekamehut, sitruunamehutiivisteet, limettimehut, viinietikat ja kuivatut sienet sisältävät niitä myös.

- Kananmuna aiheuttaa allergiaa jo sellaisenaan, mutta kananmunaperäinen lysotsyymi (E1105) voi myös aiheuttaa kanamuna-allergikolle oireita. Sitä käytetään mm. kypsytettyjen juustojen valmistuksessa.

Muista, että allerginen voi olla kuitenkin mille tahansa muullekin ruoka-aineelle. Mausteita ei tarvitse merkitä lainkaan näkyviin, jos sitä on alle 2 % elintarvikkeen painosta. Mutta tuo pienikin määrä riittää aiheuttamaan allergisen reaktion.

Saattaa sisältää

Saattaa sisältää -merkintä on vapaaehtoinen - ei lakiin perustuva. Tuotteen valmistaja pyrkii varmistamaan, ettei valmistuksen aikana tuotteeseen pääse sinne kuulumattomia aineita, kuten allergeeneja.

Valmistetaanko tuote linjalla, jossa se voi joutua kosketukseen allergeenien kanssa? Onko sitä mahdollista poistaa? Merkintöihin voidaan joutua turvautumaan myös, kun tuotantolinjaston huolellisista puhdistuksista huolimatta jäämiä tietystä allergeenista havaitaan satunnaisesti (esim. vehnäjauhopöly). Merkinnät tulisi tehdä vasta, kun kaikki voitava on tehty. Allergeenit on merkittävä selkeästi näkyviin pakkausmerkintöjen vaatimalla tavalla.

"Saattaa sisältää pieniä määriä maitoa" tarkoittaa, ettei tuotteen resepti sisällä maitoa, mutta tuotteeseen voi päätyä pieniä määriä maitoa samalla linjastolla valmistetuista, maitoa sisältävistä tuotteista. Voi olla, ettei linjastoa pystytä puhdistamaan niin hyvin, ettei mihinkään väliin jää maidon ainesosia.

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksestä saat maksutonta ruoka-allergianeuvontaa. Yhdistyksen maksuttomasta Erimenu.fi-palvelusta löydät leivonta- ja ruokaohjeita erilaisia ruoka-allergioita huomioiden. Reseptisivujen tuotekuvia klikkaamalla pääset katsomaan tuotteen tiedot. Erimenun etusivulta voit valita haluamasi ruokavaliot tai -kategoriat, ja näin suodattaa esiin vain tarpeeseesi sopivat reseptit. Halutessasi voit myös rekisteröityä palveluun. Tällöin voit tallentaa sinne omia ruokavalioitasi yksittäisten ruoka-aineiden tarkkuudella ja suodattaa sisältöä myös niillä. Jos koet, ettet löydä haluamaasi reseptiä, sinulla on kysyttävää Erimenun käyttöön liittyen tai ruoka-allergiat ja arki niiden kanssa mietityttää, ota yhteyttä Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistykseen.
 

Valtakunnallinen ruoka-allergianeuvoja, Tuula Jokinen   
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys
ruoka-allergia@kolumbus.fi
045 235 2861
 

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä