Pitkäaikaissairaus rasittaa kukkaroa

Sosiaali- ja terveydenhuollossa osa palveluiden kustannuksista peritään asiakkailta asiakasmaksuina tai omavastuina. Lisäksi Kelan korvaamista lääkkeistä sekä terveydenhuollon ja kuntoutuksen matkoista peritään omavastuu. Kyse on suurista summista rahaa: esimerkiksi asiakasmaksuilla rahoitetaan noin viidennes sosiaali- ja terveydenhuollon käyttömenoista.

Allergia-, iho- ja astmaliitto teetti jäsenistölleen kyselyn pitkäaikaissairauksien kustannuksista kolmen muun järjestön kanssa. Kyselyyn vastanneista yli kolmannes koki kustannukset melko tai erittäin suurena rasitteena. Erityisesti lääkekustannukset koetaan rasittavina. Yli kolmannes vastaajista oli pyytänyt toista, halvempaa lääkettä tai siirtänyt lääkkeen hankkimista. Neljännes vastaajista oli tinkinyt muista välttämättömistä menoista.

Uusi asiakasmaksulaki on parhaillaan lausuntokierroksella. Keskeinen periaate lakiuudistuksessa on, että asiakkaalta perittävien maksujen on oltava kohtuullisia ja että niiden suuruus ei saa muodostua esteeksi palveluiden käyttämiselle. Kohtuuttomiin lääkekustannuksiin voi hakea toimeentulotukea, kun taas sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen kohdalla voidaan turvautua niiden kohtuullistamiseen.

Kyselyyn vastanneista 35 % ei tiennyt, että tiettyjä asiakasmaksuja voidaan kohtuullistaa. Lakiehdotuksessa korostetaankin palvelunjärjestäjän velvollisuutta tiedottaa kohtuullistamisen mahdollisuudesta.

Terveydenhuollon maksukatto on 683 euroa henkilöä kohti vuodessa. Sitä kerryttävät kunnallisen terveydenhuollon asiakasmaksut. Lähes 40 % kyselyyn vastaajista ei tiennyt maksukatosta. Tiedottamista myös siitä pitää tehostaa. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat esittäneet käytössä olevien terveydenhuollon asiakasmaksujen, lääkkeiden sekä terveydenhuollon ja kuntoutuksen matkojen maksukaton yhdistämistä. Tätä lakiehdotuksessa ei esitetä. Sen sijaan esimerkiksi esitetään, että myös suun terveydenhuollon kustannukset alkaisivat kerryttää maksukattoa. Tämä on hyvä ehdotus.

Lähes 2000 vastaajan kysely paljastaa, että sairastamisen kustannukset saattavat olla yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden esteenä. Pitkäaikaissairastaminen ja pienituloisuus ei ole hyvä yhdistelmä. Hoidon viivästyminen tai lääkeostojen lykkääminen saattaa tulla yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin asiakasmaksujen ja omavastuiden kohtuullisen tason ylläpitäminen.

Suomen kunnista Helsinki on tällä hetkellä ainoa, jossa pääsee terveysaseman lääkärin vastaanotolle maksutta.

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä