Päivitä kevään allergialääkkeet kuntoon

Nyt on hyvä aika tarkistaa lääkekaapin sisältö ainakin kevään allergioiden varalta.

Siitepölyallergiaan on saatavilla runsas valikoima allergialääkkeitä: antihistamiinitabletit, kortisonipohjaiset nenäsuihkeet sekä silmätipat, joista osa vaatii lääkärin reseptin. Antihistamiinitabletteja valmistetaan erilaisilla vaikuttavilla aineilla. Jos yksi valmiste ei tehoa, kannattaa kokeilla toista tuotetta, jossa on eri vaikuttava aine.

- Vanhentuneet lääkkeet eivät välttämättä tehoa kuten pitäisi. Siksi lääkkeet on syytä vaihtaa uusiin, vaikka vanhassa pakkauksessa olisikin puolet jäljellä. Vanhat lääkkeet on hyvä palauttaa apteekkiin, ohjeistaa asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Jos siitepölyallergia oireilee kauden aikana päivittäin, myös lääkityksen täytyy olla säännöllinen.

- Antihistamiini vaikuttaa nopeasti. Varaa sitä kaappiisi ja ota heti, kun ensimmäisiä oireita tulee. Nenäsuihkeet on hyvä aloittaa hieman aiemmin. Niitä tulee käyttää viikon verran säännöllisesti, jotta ne vaikuttavat kunnolla, Kaisa Toikko ohjeistaa.

Pidä oirepäiväkirjaa

Liiton asiantuntija kehottaa allergisia pitämään myös oirepäiväkirjaa. Se on hyvä apu lääkärin vastaanotolle mentäessä esimerkiksi silloin, kun harkitaan siedätyshoitoa. Siedätyshoito on pitkäkestoista (n. 3 vuotta) säännöllistä hoitoa, jonka tavoitteena on pidempiaikainen sietokyky.

Seuraavassa Allergia, Iho & Astma -lehdessä (ilm. 4.5.) julkaisemme valmiin mallin siitepölyallergian oirepäiväkirjan.

Väestöstämme noin 20 prosenttia on siitepölyallergisia. Siitepölyallergian oireita ovat mm. vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus. Silmien punoitus, kutina ja kirvely ovat myös tyypillisiä oireita. Atooppinen ihottuma voi pahentua ja monet tuntevat itsensä väsyneiksi siitepölykaudella.

Pikakysymys

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!