Pääkirjoitus 3/2017: Miten valita sopivin terveysasema?

Miten valita sopivin terveysasema?

Etsin kesällä vapatelinettä veneeseen. Netistä löysin melkoisen varustevalikoiman. Hinnat olivat näkyvillä ja kuvista selvisi, että kiinnostavimmasta tuotteesta oli kolme täysin samanlaista telinettä eri nimellä ja eri hinnoilla. Oli selvää, mikä valita.

Terveydenhuollossa palveluiden vertailu ei ole yhtä helppoa. Sote-uudistuksessa asiakkaan valinnanvapautta pyritään lisäämään, mutta suunnitelmat ovat toistuvasti kariutuneet. Valinnanvapauteen nivoutuu muitakin kuin perutuslaillisia ongelmia. Hoitopaikkaa on vaikea valita helposti saatavan, luotettavan tiedon pohjalta. Tutkimuksissa potilaiden mainitsemat viisi tärkeintä tekijää ovat hoidon laatu, henkilökunnan ammattitaito, asiakkaan yksilöllinen huomiointi, luotettavuus ja nopea hoitoon pääsy. Laatumittareita, joita voisi käytännössä hyödyntää, ei kuitenkaan ole riittävästi saatavilla.

Maallikot arvioivat saaneensa laadukasta hoitoa usein kokonaisvaltaisen hoitokokemuksen pohjalta. Ystävällinen ja joustava palvelu on tärkeää – ja tiedetäänkin sen vaikuttavan myös hoitotuloksiin. Silti se ei välttämättä ole suorassa yhteydessä lääketieteelliseen laatuun. Terveydenhuollossa ei ole kahta samanlaista tuotetta, eikä googlettaminen auta. Valtaosa hakutuloksista käsittelee yksittäisiä kokemuksia, ei järjestelmällisiä tutkimustuloksia. Täydentävien hoitojen osalta asiakas on vielä enemmän tuuliajolla. Suomessa toimii eritasoisia terapeutteja ja asiakas on karikkoisilla vesillä hoitajaa valitessaan. Pauliina Aarva selvittää tässä lehdessä (3/2017) näiden hoitojen vivahteikkuutta.

Toivon, että terveydenhuoltopalvelut panostavat hoidon laadun mittaamiseen ja ymmärrettävään tulosten raportointiin. Potilaan tulisi voida valita hoitopaikkansa vertailukelpoisen tiedon pohjalta. Järjestöt tarjoavat edelleen, muutosten myllerryksessäkin, kiintopisteen ja kompassin. Allergia-, iho- ja astmaliitto antaa luotettavaa tukea allergiaan, astmaan ja ihon sairauksiin liittyen. Järjestön Tuoksuton kampanja tuo syksyllä runsaasti esille myös tietoa tuoksuherkkyydestä.

Péter Csonka. Kuva Seppo Samuli.

Péter Csonka
LT, lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi
Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä