Pääkirjoitus 1/2020

Hyvä arki

Olen perheessämme se, joka herää aina ensimmäisenä, varhain ennen muita. Se aika on minun omaani, hetki, jolloin juon kupposen lämmintä hipihiljaisuudessa ja katselen luonnon heräämistä. Rakastan silmäillä pakkasaamujen kiteitä pystyyn jätettyjen lakastuneiden syyskukkien latvoissa ja kesäaamuisin minua ei pidättele pedissä mikään. Muutimme kaupungista maalle noin kolme vuotta sitten ja samassa hetkessä arkeni muuttui, siitä tuli suorainen ahaa-elämys.

Lapsiperheemme arjessa elämme vaihetta, jossa rakas, pieni lapsemme on saavuttanut teini-iän ja herättänyt koko perheen pohtimaan arkea uudelleen. Kun ennen vietettiin kaikki aika yhdessä, nyt sovimme, mitkä tavat ovat tärkeitä yhdessäolon kannalta. Pyrimme pitämään kiinni niistä, jotka ovat meille mieluisimpia. Yksi niistä on yhteiset kaakaohetket kaupungilla. 

Hyvä arki koostuu paljolti siitä, mikä tuottaa iloa. Jos oma terveydentila vaatii paljon huomiota, se on luonnollisesti pois arjen mukavuudesta. Terveys voi viedä voimavaroja, rahaa ja mahdollisuutta tai halua olla muiden kanssa yhdessä. Joskus toisten seura ja vertaistuki olisikin se paras arjen helpotus. Järjestömme teetti kyselyn suomalaisten hyvinvoinnista. Kyselyssä tuli esille, että oma terveys ja toisten kanssa vietetty aika ovat positiivisesti arkeen vaikuttavia asioita. Nimesimmekin tämän vuoden 2020 Hyvä arki -teemavuodeksemme. Se tulee näkymään muun muassa siten, että järjestämme vertaistreffitapaamisia kahvikupposen äärellä. Jos treffeille ei pääse, niin sellaiset saa järjestää itsekin. Kynnys on tehty matalaksi ja avuksi olemme tehneet keskustelukortit, jos alkuun pääseminen tuntuu joskus vaivaannuttavalta. Treffata voi vaikka piknikillä, kirjastossa tai missä vain, mahdollisuuteen tarvitaan vain tahtoa.

Aion itsekin jalkautua ensi vuonna tapaamaan uusia ihmisiä, juodaan sitten vaikka kuppi kaakaota.

Ollaan yhdessä, edes pieni hetki.
 

Niki Malmros
viestintä- ja kumppanuusjohtaja
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Pääkirjoitus 1/2017 Yhdessä uuteen vuoteen

Uusi vuosi on aina uuden alku. Vuonna 2017 totisesti puhaltavat uudet tuulet, sillä tänä vuonna elämme kokonaan uudessa järjestössä. Allergia- ja astmaliiton ja Iholiiton jäsenyhdistykset tekivät marraskuussa historiallisen päätöksen: Allergia- ja astmaliitto sekä Iholiitto yhdistyivät yhdeksi liitoksi.

Pääkirjoitus 2/2017: Uudet kouluruokailusuositukset käyttöön

Uudet kouluruokailusuositukset, ”Syödään ja opitaan yhdessä”, julkaistiin helmikuussa 2017.

Pääkirjoitus 3/2017: Miten valita sopivin terveysasema?