Miten valita sopiva aurinkovoide?

Aurinkovoidetta valittaessa huomioitavia asioita ovat esimerkiksi ihon palamisherkkyys, tuotteen käyttötarkoitus, käyttäjän ikä ja ihotyyppi.

Aurinkovoiteen suojakerroin kannattaa valita sen mukaan, miten herkästi iho palaa auringossa. Mitä vaaleampi iho, sitä korkeampi suojakertoimen tulisi olla. Jos mietit kahden suojakertoimen välillä, valitse mieluummin se korkeampi vaihtoehto. Vaalealle iholle sk 50 on hyvä valinta. Vaikka suojakerroin olisikin korkea, tulee tuotetta muistaa lisätä säännöllisesti.

Jos tuotetta on tarkoitus käyttää kaupunkikäytön sijaan esimerkiksi vesillä tai rannalla ollessa, tulee suojakertoimen olla kaupunkikäyttöä korkeampi, koska veden heijastus lisää UV-säteilyn määrää. Uimareiden kannattaa myös kiinnittää huomiota tuotteen vedenkestävyyteen.

Ikä kannattaa myös huomioida tuotetta valittaessa, koska lapsille on omat tuotteensa. Monissa lasten tuotteissa on huomioitu lapsen herkkä iho ja karsittu turhat ainesosat, kuten hajusteet, pois tuotteesta. Pienille lapsille on myös saatavilla tuotteita, joissa on ainoastaan fysikaalinen eli epäorgaaninen suoja kemiallisen suojan sijaan. Lapsille löytyy myös vedenkestäviä vaihtoehtoja, jollainen kannattaakin valita, mikäli tuotetta on tarkoitus käyttää rantaleikeissä. Vaikka tuote on vedenkestävä, tulee tuotetta muistaa siltikin lisätä uintikertojen jälkeen. Päivän kuumimpana aikana lapset olisi hyvä poissa auringosta. Vauvoille ja pienille lapsille paras suoja on vaatteet ja varjossa oleminen.

Aurinkovoiteista löytyy myös erilaisia vaihtoehtoja erilaisille ihotyypeille. Kuivalle ja rasvoittuvalle iholle on omat tuotteensa, joten myös tähän kannattaa kiinnittää huomiota. Tuotteita löytyy hyvin rasvaisesta täysin rasvattomaan vaihtoehtoon. Omat allergiat ja ihon herkkyys reagoida erilaisiin kosmetiikkatuotteisiin kannattaa myös huomioida. Herkkäihoisen kannattakin valita hajusteeton, herkälle iholle tarkoitettu vaihtoehto.

Kysymykseen vastasi farmaseutti, kosmetologi Merike Laine Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä