Miten suojautua hyttysiltä?

Suomessa on noin 40 hyttyslajia, joista yleisimpiä ovat kesä-heinäkuussa ruokailevat metsähyttyset sekä rämehyttyset. Hyttyset ja kutisevat paukamat ovat varmasti meille kaikille tuttu mielikuva. Voiko hyttysten kiusaa mitenkään välttää?

Iho tottuu kesän mittaan

Suomessa hyttysenpistoille herkistytään usein jo 1-3-vuotiaana. Yleensä hyttysenpistot aiheuttavat iholla ärsytysreaktioita. Herkistymisen jälkeen hyttysenpistot aiheuttavat useimmille välittömän ihoreaktion, joka näkyy iholla oireilevina nokkospaukamina noin kymmenen minuutin kuluttua pistämisestä. Nämä nokkospaukamat oireilevat 1-2 tuntia.

Noin joka viides suomalainen saa hyttysenpistoista voimakkaita viivästyneitä ihoreaktioita, joissa kutisevat näpyt syntyvät 4-6 tunnin kuluttua pistosta. Oireilu voi jatkua useita päiviä. Joillekin hyttysen pistot eivät taas aiheuta minkäänlaisia iho-oireita. Oireet ovat voimakkaimmillaan alkukesästä. Lämpimiin maihin matkustettaessa on kuitenkin muistettava, että paikallisten hyttysten pistokset lämpimissä maissa saattavatkin aiheuttaa ihoreaktioita, vaikka Suomessa esiintyvät lajit eivät aiheuttaisi reaktioita.

Pistojen aiheuttamien iho-oireiden lievittämiseen voidaan käyttää paikallisesti kortisonivoidetta sekä antihistamiineja, joiden on osoitettu vähentävän paukamien kutinaa sekä pienentävän niiden kokoa.

Ensisijainen suojautumiskeino on peittävä vaatetus

Hyttyset suuntaavat iholle hengityksestä ja kehosta huokuvan hiilidioksidin, kosteuden ja lämmön perusteella. Ensisijainen suojautumiskeino hyttysiltä on peittävä vaatetus. Paljaaksi jäävien ihoalueiden suojaaminen hyttysiltä onnistuu – ainakin mainosten mukaan - hyönteiskarkotteilla, joiden on tarkoitus karkottaa hyttyset iholta. Iholle levitettävät hyönteiskarkotteet eivät tapa tai muuten vahingoita hyttysiä. Sen sijaan hyönteismyrkkyjä (muut kuin iholle levitettävät) käytetään hyönteisten tuhoamiseen. Hyönteiskarkotteet säilyttävät tehonsa valmisteessa luvatun ajan, mutta esimerkiksi voimakas hikoilu sekä tuuli lyhentävät karkotteen tehoa.

Hyönteiskarkotteiden käyttö juontaa juurensa jo muinaisiin aikoihin. Ensimmäiset karkotteet valmistettiin eri kasvien uutteista. Kasviuutteiden ja -öljyjen teho hyönteisiä vastaan jäi kuitenkin alhaiseksi. Niinpä viime vuosisadan alussa alettiin kehittää uusia synteettisiä kemiallisia hyönteiskarkotteita. Kehitystyön tuloksena syntyi useita synteettisiä kemiallisia yhdisteitä, kuten muun muassa etyyliheksaanidioli, N,N-dietyyli-m-toluamidi (DEET) ja ikaridiini (INCI: hydroxyethyl isobutyl piperidine carboxylate).
Hyönteiskarkotteissa on käytetty sekä synteettisiä eli keinotekoisesti valmistettuja että luonnollisia kemiallisia yhdisteitä tehoaineina. Aktiiviaineiden lisäksi hyönteiskarkotteet sisältävät myös muita aineosia. Yleensä aktiiviaineen pitoisuus tuotteessa on alle 30 % ja loppu koostuu muista ainesosista, joiden on tarkoitus muun muassa laimentaa aktiiviainetta, auttaa sen levittymistä iholle, säätää aktiiviaineen haihtumista iholta ja sen imeytymistä ihoon sekä vaikuttaa tuotteen hajuun ja siihen miltä se tuntuu iholla. Yksinkertainen tuotekoostumus sisältää aktiiviaineen ja ohennusaineen, kuten alkoholi jolloin tuote levittyy iholle helpommin.  Euroopan Unionissa nämä karkotteiden aktiiviaineet kuuluvat biosidit-tuoteryhmään numero 19 ja niiden tehoa ja turvallisuutta arvioidaan. Tehonsa ja turvallisuutensa (terveys ja ympäristö) puolesta vain muutama kemiallinen aine on hyväksytty karkotteiden aktiiviaineiksi. Esimerkiksi tiettyjen kasviuutteiden sekä eteeristen öljyjen (mm. sitronelloli, sitraali, eukalyptoli) ja mentolin käyttöön karkotteissa liittyy kieltoja huolimatta niiden karkottavasta vaikutuksesta. 

Tällä hetkellä muun muassa synteettisesti valmistettu DEET (N,N-dietyyli-meta-toluamidi) ja IR3535 (etyylibutyyliasetyyliaminopropionaatti) ovat hyväksyttyjä aktiiviaineita hyönteiskarkotteissa EU:ssa.

DEET on tehokas, laajaspektrinen, pitkään tutkittu sekä paljon käytetty aktiiviaine hyönteiskarkotteissa. Kliinisten tutkimusten perusteella DEET ei ole herkistävä. DEET:iä sisältäviä karkotteita ei ole suositeltavaa käyttää alle kaksi kuukautisille vauvoille. Sen aiheuttamat allergiset ihoreaktiot ovat harvinaisia, mutta se voi ärsyttää silmiä. Haittapuolina voidaan pitää sen ominaishajua ja öljymäisyyttä. IR3535 -ainetta on myös tutkittu pitkään ja sitä voidaan pitää erittäin turvallisena laajaspektrisenä aktiiviaineena karkotteissa. Lisäksi sen haju on DEET:iä miedompi eikä se ole öljymäinen. 

Hyönteiskarkotteiden aktiiviaineena yleisesti käytetty ja edelleen sallittu on synteettisesti valmistettu ikaridiini, mutta se on parhaillaan arvioitavana EU:ssa. Luonnonaineista esimerkiksi pyretriinin, laventelin, geraniolin, sitruunaeukalyptusöljyn käyttö hyönteiskarkoitteissa on sallittua, mutta ne ovat arvioinnissa EU:ssa. Yleensä luonnonaineiden karkottava vaikutus saavutetaan vasta korkeampina, yli 10 %:n pitoisuuksina tuotteissa. Esimerkiksi ruusupuusta, santelipuusta ja syreenistä peräisin olevia tuoksuöljyjä ei ole EU:ssa listattu hyönteiskarkotteiden aktiiviaineiksi, vaikka niillä saattaisi olla karkotustehoa riittävän suurina pitoisuuksina.

Vinkit

•    Käytä rekisteröityjä tuotteita. Tämä on hyvä muistaa etenkin ulkomaanmatkoilla.
•    Noudata pakkausetiketin käyttöohjeita.
•    Käytä karkotetta iholle ja/tai vaatteisiin tarvittava määrä.
•    Pese hyönteiskarkote pois iholta saippualla ja vedellä, kun et tarvitse enää suojaa hyttysiä vastaan.
•    Pese hyönteiskarkotteella suojatut vaatteet käytön jälkeen.
•    Nuorten lasten ei pitäisi levittää hyönteiskarkotteita omin avuin.
•    Vältä aerosolimuodossa olevien karkotteiden suihkuttamista suoraan kasvoille vaan käytä käsiä apuna karkotteen levittämiseen kasvoille.
•    Varo karkotteen joutumista silmiin, suuhun, korviin, sieraimiin.
•    Kun levität karkotetta kasvoille vältä sen levittämistä silmien läheisyyteen, jotta se ei joudu silmiin esimerkiksi hien mukana.
•    Vältä karkotteen levittämistä kämmeniin tai poista karkote kämmenistä pyyhkimällä.
•    Älä käytä karkotetta ärsyyntyneelle, palaneelle tai muutoin vaurioituneelle iholle.
•    Valitse tuote sijainnin, olosuhteiden ja hyönteisten mukaan.
•    Mikäli käytät karkotetta yhdessä aurinkorasvan kanssa (joko levitettynä aurinkorasvan päälle tai alle) voi tämä vähentää sekä karkotteen että aurinkorasvan tehoa.
•    Älä käytä ihmiselle tarkoitettua karkotetta eläimille (tai eläimen pantaan) tai päinvastoin.
•    Älä käytä vanhentunutta tuotetta.


 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä