Miten käy vieraslajitalkoiden koronakesänä ja vinkkilista yksintalkoilijalle

Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä. Koronaviruksen levitessä meidän kaikkien elämä on mullistunut. Olemme siirtyneet etätöihin, lapsemme käyvät kotikoulua, ravintolat on suljettu, Uusimaa on suljettu, yli kymmenen hengen kokoontumiset on kielletty – näin muutama muutos mainitakseni. Emme tiedä kuinka kauan tilanne kestää, mikä lisää ahdistusta tilanteesta. Kesän suunnitelmat ovat kaikki auki, koska kukaan ei tiedä, mitä on mahdollista tehdä.

Tätä pohditaan myös Terve askel luontoon -hankkeessa. Vieraslajit eivät tuolta maastosta itsekseen katoa, villiintyvät vaan entisestään. Emme vielä tiedä, voiko totutun kaltaisia vieraslajitalkoita pitää. Nyt vieraslajien torjunnan ja ylipäänsä luontotoiminnan aikaansaamat terveysvaikutukset ja positiiviset vaikutukset esimerkiksi rentoutumiseen ja ahdistuksen ja stressin lievitykseen ovat entistä enemmän ajankohtaisia. Talkoille on siis tarvetta. Talkoot ovat olleet erittäin pidettyjä, ja viime aikoina on ymmärrettävästi esillä ollut kysymyksiä siitä, mitä talkoille tapahtuu tänä kesänä.

Noh, me mukaudumme tietenkin tilanteen mukaan. Jos rajoitukset kymmenen hengen tapaamisista ovat voimassa kesällä, emme tietenkään pidä kaikille avoimia talkoita entiseen malliin. Mietitään tilanteen mukaan, voiko talkoita pitää esimerkiksi osallistujamäärältään rajatulle porukalle. Seuraa tilannetta Facebookissa Vieraslajien torjuntajoukot -ryhmässä ja luontoaskel.fi-sivuilla.

Toinen varteenotettava keino tähän tilanteeseen on yksintalkoilu. Menetämme ehkä talkoista saamamme yhteisöllisyyden tunteen, mutta yksin talkoillessa saamme kuitenkin yhä vieraslajeja torjuttua, saamme luonnon terveysvaikutuksia ja koemme tekevämme merkityksellistä työtä. Yksintalkoilua Terve askel luontoon auttaa listaamalla hyviä ja helppoja torjuntakohteita eri paikkakunnilta ympäri Suomea, joihin maanomistajan lupaa ei tarvitse kysyä (olemme tehneet sen puolestanne), ja joihin löytyy paikka- ja ajankohtakohtaiset vinkit torjunta- ja jätteenkäsittelymenetelmiin. Näille kohteille voit mennä talkoilemaan yksiksesi huolettomasti käyttämättä energiaasi taustatiedon etsimiseen tai lupien kysymiseen, vaan voit keskittää energiasi olennaiseen – vieraslajien torjuntaan.

Talkoilu yksin ei ole ydinfysiikkaa, mutta ymmärrämme, että se saattaa vaatia talkoilijalta hieman enemmän vaivannäköä ja uskallusta. Tätä varten olemme tehneet vinkkilistan, johon tutustumalla saat eväät ja motivaatiota omien pienten talkoidesi järjestämiseen.

Vinkit yksintalkoilijalle

- Käytä kumppareita ja kitkentähanskoja (Huom! Vahvat hanskat kurtturuusun torjuntaan)!

- Pukeudu säänmukaisesti!

- Panosta eväisiin (esimerkiksi herkkueväsleipä, termarikahvit ja pullaa) ja yhdistä talkoisiisi pikku piknik!

- Kerää kurtturuusun kiulukat talteen teeksi, hilloksi… netti on ohjeita pullollaan. Kiulukat ovat varsinaisia vitamiinipommeja!

- Maista jättipalsamia, sen kaikki osat ovat syötäviä (älä kuitenkaan syö liikaa, se saattaa ärsyttää ruoansulatuselimistöä)!

- Tutustu edellä mainittuun listaan helpoista talkookohteista luontoaskel.fi-sivuilla (ilmestyy kesemmällä)!

- Liity Facebookissa Vieraslajien torjuntajoukot -ryhmään, sieltä saat tukea ja neuvoja!

- Osallistu kuvakilpailuun Facebookissa jakamalla Vieraslajien torjuntajoukot -ryhmään ennen-jälkeen -kuvia kohteesta tagilla #ennenjälkeentalkoot tai muusta talkoomeiningistä tagilla #munvieraslajitalkoot – molemmissa kategorioissa hienoja palkintoja luvassa!

- Nauti luonnosta ja pidä hauskaa!
 

Lisätiedot: Viivi Valkonen, 044 491 8942, viivi.valkonen@allergia.fi

 

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Kesäisiä herkkuja luonnonyrteillä

Luonnonyrtit tarjoavat kesäistä vaihtelua niin juhla- kuin arkipöytään.

Miten jättipalsami parantaa allergisen terveyttä?

Se on avain luontoliikuntaan, joka antaa potkua elimistön puolustukselle, kohentaa fyysistä kuntoa ja reipastaa mieltä hyvässä seurassa. Luonnollisesti!

Haitallisesta vieraslajikasvista voi päästä eroon

Terve askel luontoon -hankkeen projektikoordinaattori Tiina Parkkima haastatteli Kouvolan kaupungin ympäristötarkastaja Jenni Ojalaa jättipalsamin torjunnasta.