Miten atooppista ihoa hoidetaan kesällä?

Aurinko, väljät vaatteet ja järvivedet hellivät kesällä atooppista ihoa. Usein päästään myös vähemmällä rasvauksella. Asiantuntija kehottaa jättämään perusvoiteen pois ennen auringossa oleskelua.

Allergia-, iho- ja astmaliiton kuntoutussuunnittelija Tuire Hastell vahvistaa, että atooppisen ihon rasvausta voi hyvin vähentää, jos ihon kunto sen sallii. Ensimmäiseksi hän kehottaa kesällä jättämään aamurasvauksen pois.

- Kun iholla on kosteutta, se heijastaa valonsäteitä iholle monesta suunnasta suoran säteilyn lisäksi, ja kun iho on kostea, se myös läpäisee paremmin UV-säteet. Siten ennen ulos lähtöä levitetty perusvoide vahvistaa auringon vaikutusta iholla ja edesauttaa myös palamista. Jos iho vaatii aamurasvauksen, anna voiteen imeytyä ihoon kunnolla ennen auringolle altistumista.

- Lisäksi aurinkosuojan vaikutus laimenee, jos se sekoittuu perusvoiteeseen. Tarvittaessa voit kahden eri voiteen sijaan valita kosteuttavan aurinkosuojavoiteen, Tuire Hastell ohjeistaa.

Kevyet vaatteet ja pitkät uinnit

Tuire Hastell Allergia-, iho- ja astmaliitosta vinkkaa, että atooppista ihoa on hyvä kylvettää auringossa hetken aikaa ennen aurinkosuojan levittämistä, koska auringonvalolla on suotuisia vaikutuksia atooppiseen ihoon. Palamisen suhteen pitää kuitenkin olla tarkkana. Atooppinen iho palaa kuten normaali iho, ja UV-säteilyn riskit ovat samat kuin normaali-iholle sen hoitavasta vaikutuksesta huolimatta.

Atooppinen iho voi kesällä hyvin myös kevyemmän vaatetuksen myötä.

- Väljät, kevyet vaatteet antavat ihon hengittää. Atooppiselle iholle valitaan muutoinkin väljiä, hankaamattomia vaatteita. Hiostuttavaa keinokuitua kannattaa sen sijaan välttää, Tuire Hastell neuvoo.

Kesäiset uintireissut virkistävät mieltä, ja samalla kosteuttavat ihoa.

- Monet Suomen järvet ovat humuspitoisia, jolloin vesi on pehmeää. Iho kostuu kunnolla 15 minuutissa. Sen ylittävällä ajalla ei ole ihon kannalta merkitystä.

Väestöstämme 25–30 prosentilla on jossakin elämän vaiheessa atooppisen ihottuman oireita. Keskeinen oire on ihon voimakas, usein yöunta ja päivittäistä elämää haittaava kutina. Lisäksi tyypillistä on ihon kuivuus ja hilseily, punoitus ja ihon rikkoutuminen. Tietoa atooppisesta ihottumasta ja sen hoidosta: Allergia-, iho- ja astmaliiton Atooppinen ihottuma -opas.

 

Share

Kommentit

  • RowanBerry 3 years ago

    Omat atoopikkovinkkini: 1 - ota aurinkoa, 2 - ui merivedessä, 3 - käytä aloepohjaisia voiteita (ehkäisee kutinaa), 4 - syö IhoOmegaa, 5 - vältä tekokuitutekstiilejä, mm. sukkahousuja.

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!