Mitä siitepölyä nyt ilmassa?

Koivun kukinta on Etelä-Suomessa jo hiipunut, mutta pihakalusteet ovat vankan siitepölyn peitossa. Mitä siitepölyä nyt on ilmassa?

Asun pääkaupunkiseudulla ja koivun kukinta on täällä jo hiipunut. Kuitenkin pihakalusteemme ja ikkunalaudat ovat olleet täynnä kellertävää siitepölyä jo viimeisen kolmen viikon ajan. Kun pyyhin tasot aamulla, ne ovat siitepölykerroksen alla taas illalla. Pinnoille jäävä pöly on kellertävää. Mistä kasvista mahtaa olla kyse ja miten pitkään kyseisen kasvin siitepölykausi jatkunee? En ole allerginen, mutta tieto ilman sankasta pölystä on hieman epämiellyttävä.

Pinnoilla näkyvät hiukkaset ovat kuusen ja männyn siitepölyä.

Silminnäkyvä siitepöly on yleensä männyn. Sitä vapautuu puista valtavasti ja suuret hiukkaset näkyvät keltaisen pölynä pinnoilla, lammikoiden ja järvien rannoilla joka kevät. Tavallisesti mänty kukkii Etelä-Suomessa toukokuun lopussa, mutta tänä vuonna kukinta oli myöhässä ja siirtyi kesäkuun puolelle. Imatralla männyn suurimmat siitepölymäärät olivat viime viikolla. Kuusi kukki vähän ennen mäntyä ja myös sen siitepölyä näkyi pinnoilla. Tänä keväänä kuusen siitepölyä oli tavallista runsaammin ilmassa. Vaikka määrät eivät yllä männyn lukuihin, kuusen hiukkaset ovat vielä suurempia kuin männyllä ja erottuvat siksi helpommin.

Koivunkin siitepöly voi kertyä paljain silmin havaittavia määriä, mutta yleensä kukinta on silloin ollut tavallisempaa runsaampaa. Tänä vuonna koivun kukinta oli heikkoa ja Etelä-Suomessa se meni ohi jo pari viikkoa sitten.

Kysymkseen vastasi tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutista.

Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimusyksikkö Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti tutkii luontoa ja sen ilmiöitä erityisesti allergianäkökulmasta.

Kysy meiltä!

Lähetä kysymyksesi sähköpostitse toimitus(a)allergia.fi. Julkaisemme osan kysymyksistä painetussa Allergia & Astma -lehdessä, osan lehden verkkosivuilla.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä