Minkälainen kokemus koronaan sairastuminen on astmaatikolle?

Toukokuun alussa Leila Vasama (56 v.) sai puhelun, jossa kerrottiin hänen altistuneen koronavirukselle. Hänet testattiin seuraavana päivänä, tartunta todettiin ja muukin perhe sairastui.

Kun korona alkoi levitä Suomessa maaliskuun puolivälissä, astmaa sairastava Leila Vasama pystyi toimistotöidensä puolesta jäämään heti etätöihin.

- Pysyin kotona, en käynyt kaupassa tai muualla, missä ihmisiä oli liikkeellä. Kauppakäynnit ja muut sellaiset siirtyivät muiden perheenjäsenten vastuulle. Alussa se tuntui ihanalta, koska en pidä kaupassakäynneistä. Kävelylenkit siirsin rantapoluilta hiljaisemmille poluille.

Leila oli hyvin huolestunut äitinsä ja muiden isovanhempien puolesta, vaikka itse kuului vahvasti riskiryhmään.

- Isovanhempien pärjääminen huolestutti kovasti, koska emme päässeet edes tervehtimään heitä.

Astmadiagnoosin Leila sai noin 30 vuotta sitten pahentuneiden allergioiden ja niiden aiheuttamien jatkuvien poskiontelo- ja keuhkoputkentulehdusten yhteydessä.

- Kun sain allergiat haltuun, jätin myös astmani oman onnensa nojaan. Raskausaikoina oireet pahenivat ja silloin taas käytin vähän aikaa astmalääkitystä, mutta oireiden helpotettua, jätin taas lääkkeet pois.

Viisi vuotta sitten hänellä alkoivat muuhun sairauteen liittyvät tutkimukset ja siinä yhteydessä hänet lähetettiin myös allergia- ja astmatutkimuksiin.

- Vuonna 2016 minulla aloitettiin astman säännöllinen seuranta ja lääkitys allergian aiheuttamaan astmaan. Nyt astmani on hyvässä tasapainossa lääkkeillä ja sitä seurataan työterveyden kautta.

Leilalla on myös Crohnin tauti eli krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus, joka on tällä hetkellä hyvässä tasapainossa lääkkeiden avulla.   

- Minulla on lisäksi ruoka-aine- ja eläinallergioita sekä siitepölyallergia. Varsinkin ruoka-aineallergiat vaikuttavat normaalielämään, koska joudun suunnittelemaan syömiseni etukäteen hyvinkin tarkasti.

Koronatartunta lähiomaiselta

Kuukausi sitten Leilalle soitettiin ja kerrottiin, että hän oli altistunut koronalle. Henkilö, jonka kanssa hän oli ollut tekemisissä sinä aikana, kun tämä oli ollut tartuttava, oli saanut positiivisen koronatuloksen.

- Minulle varattiin aika testaukseen heti seuraavalle päivälle, koska minulla oli lämmönnousua ja astmaoireita, joihin olin jo nostanut lääkityksen annosta. Alun kuumeen ja hengenahdistuksen lisäksi minulla oli pahoinvointia ja ruokahaluttomuutta, huimausta ja kovaa päänsärkyä.

Leila oli saanut koronan lähiomaiselta, joka oli ollut kuntoutuksessa helsinkiläisessä sairaalassa, jossa myöhemmin kerrottiin olleen koronatartuntoja.

- Hän ei tiennyt sairastuneensa, ja korona on siitä pirullinen, että sairastunut levittää tautia jo ennen kuin oireet ilmaantuvat.

Koko perhe sairastui, vaikka kaikki huolehtivat käsienpesusta ja turvaväleistä.

- Tiedämme tartuntaketjun ja kaikki tietämämme altistuneet myös sairastuivat. Oireet olivat hyvin eriasteisia, lievistä oireista aina tehohoitoon. Poikamme, toinen kevään ylioppilas ja toinen vielä lukiossa, olivat lieväoireisia ja oireet kestivät vain muutaman päivän. Toisaalta kälyni, joka on meistä keski-ikäisistä nuorin, tervein ja liikunnallisin sairastui todella vakavasti.

Leilalle soitettiin säännöllisesti niin sanottuja vointipuheluita. Puheluissa kyseltiin hänen oireistaan, henkistä jaksamisestaan ja saako hän kotiin apua. Lopuksi aina tarkistettiin, tietääkö hän, mitä tehdä, jos tilanne pahenee.

- Sairastettuani reilun viikon aloin oksentaa ja päänsärkyni muuttui sietämättömäksi. Myös kuume nousi uudelleen. Soitimme ohjeiden mukaisesti neuvontapuhelimeen ja sieltä saamiemme ohjeiden mukaisesti yleiseen hätänumeroon. Sieltä lähetettiin ambulanssi ja minut siirrettiin viikoksi sairaalahoitoon keuhkokuumelöydöksen vuoksi. Sairaalassa sain myös migreeninestolääkityksen infernaaliseen päänsärkyyn.

”Korona on kuin ruletti: aamulla kun herää, niin huomaa, mitkä oireet on sille päivälle voittanut.”

Koronalta kannattaa suojautua

Leila neuvoo ottamaan koronan vakavasti ja suojautumaan tartunnalta, koska kyseessä on hänen kokemuksensa mukaan hankala tauti.

- Korona väsyttää ihan jumalattomasti. Pahimpina sairaspäivinä olin hereillä noin neljä tuntia ja kaiken muun ajan nukuin. Elimistö on kovilla ja sille pitää antaa mahdollisuus hoitaa itseään kuntoon. Kannattaa myös juoda paljon. Jos tulee mitään epäilyksiä, on syytä soittaa neuvontanumeroon.

Tartunnan saaneista osa selvisi lievemmillä oireilla, toiset eivät. Osa kärsi oireista muutaman päivän, osa kauemmin. Oireet eivät myöskään olleet kaikilla samat ja niiden vahvuus saattoi vaihdella päivittäin.

- Korona on kuin ruletti: aamulla kun herää, niin huomaa, mitkä oireet on sille päivälle voittanut.  Osalla olo alkoi helpottua noin viikon jälkeen, kun taas toisilla tulikin silloin yhtäkkiä takapakkia ja tauti muuttui vaikeammaksi. Toisilla parantuminen alkoi tässä vaiheessa.

Taudin epävarmuus ja voimakkuus herättivät Leilassa pelkoa.

- Sairastaessani, varsinkin ollessani eristyksessä sairaalassa, koin kuolemanpelkoa sekä itseni että muiden puolesta.

Leila oli eristyksissä lähes toukokuun loppuun. Eristys loppui, kun hänellä oli ollut kaksi oireetonta päivää. Vaikka hän ei pidä kaupassakäynneistä:

- Nyt jo haaveilen, että hortoilen kaupoissa ilman ostoslistaa ja teen pelkästään heräteostoksia!

Leila kertoo saaneensa riittävästi koronavirukseen ja sairauksiinsa liittyvää tietoa kevään aikana.

- Minulle oleellisen tiedon olen saanut Allergia, iho ja astmaliitosta, Crohn ja Colitis ry:sta ja THL:n sivuilta. Lisäksi varsinkin alussa seurasin hyvin aktiivisesti hallituksen tiedotustilaisuuksia. Jossain vaiheessa kaikesta tiedosta tuli ähkyolo ja aloin hillitä koronan seuraamistani.

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Juha Perälä ja hervoton heinänuha

Juha 'Peris' Perälällä on hervoton heinänuha, mutta hän ei anna sen häiritä radiotyötä.

Herkän uravalinnat

Ritva Väisänen sai astmasta otteen kuntoutuskurssilla

Flunssan jälkeinen yöyskä ei loppunutkaan. Öisin istuin sohvalla ja yskin ja yskin. Juominen, joka oli ennen auttanut, ei enää auttanut. Näin kuvailee Ritva Väisänen astmansa ilmaantumista vuonna 2009.