Milloin kevään allergialääkitys pitää aloittaa?

Olen allerginen siitepölyille, koivulle, lepälle ja pujolle. Milloin antihistamiinilääkitys olisi hyvä aloittaa? Entä mitä muita apukeinoja on saatavilla siitepölyallergian hoitoon?

Antihistamiinilääkitys tehoaa melko nopeasti eikä sitä tarvitse ottaa etukäteen. Voit siis aloittaa lääkityksen ensimmäisten oireiden ilmaantuessa.

Nenäoireisiin voit käyttää tarvittaessa myös kortisonipohjaista nenäsuihketta. Nenän hoito aloitetaan hyvissä ajoin, ennen kuin limakalvot ovat turvoksissa ja nenä tukossa. Nenäsuihketta tulisi käyttää muutama viikko säännöllisesti, jotta se ehtii tehota.

Nenähuuhtelukannu on hyvä lisähoito. Sillä huuhdotaan epäpuhtaudet pois nenästä, ja sitä on hyvä käyttää ennen nenäsuihketta. Nenähuuhtelukannu on hyvä apu myös katupölykaudella.

Allergisiin silmäoireisiin on apteekista on saatavilla erilaisia silmätippoja, joista osa vaatii lääkärin reseptin. Myös antihistamiinitabletit voivat auttaa näihin oireisiin.

Siedätyshoitoon hakeutumista kannattaa harkita silloin, jos allergiaoireet eivät pysy kurissa allergialääkityksellä.

Siitepölykausi tuloillaan

Säätila ja maantieteellinen sijainti vaikuttavat siitepölykauden käynnistymiseen. Kausi alkaa tyypillisesti maalis-huhtikuussa lepän ja pähkinäpensaan kukinnalla.

Voit seurata alueesi siitepölytilannetta norkko.fi -palvelusta. Palvelun mukaan viikonlopun aikana maan eteläosiin saattaa kaukokulkeutua erittäin vähäisiä määriä lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä, mikä voi aiheuttaa herkille allergikoille oireita.

Lisätietoa aiheesta: Allergia-, iho- ja astmaliiton Siitepölyallergia-opas

Kysymyksiin vastasi Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!