Miksi astmalääkitys ei enää tepsi?

Tuntuuko, että astmalääke ei en tehoa kuten ennen? Pitäisikö hoitavaa lääkitystä lisätä vai mikä avuksi?

Kysymys Minulla on ollut sama lääkitys astmaan jo vuosikausia, ja aiemmin se on toiminut hyvin. Viimeisen puolen vuoden aikana oireet ovat kuitenkin lisääntyneet, vaikka elämässä ei mitään muutoksia ole ollut. Lisäänkö hoitavaa lääkitystä?

Vastaus Jokaisen astmaatikon olisi hyvä käydä säännöllisesti kontrollissa joko lääkärin ja/tai hoitajan vastaanotolla. Tyypillisesti ajan varaaminen on potilaan omalla vastuulla.

Kontrollikäynnit tuppaavat unohtumaan, varsinkin, jos astma on ollut hyvässä hoitotasapainossa pitkään.

- Suosittelen, että varaat ajan lääkärin vastaanotolle, ja teet edeltävästi PEF-seurantaa, Allergia- ja astmaliiton asiantuntija ohjeistaa.

Tarkempien ohjeiden saamiseksi voit olla yhteydessä oman terveysaseman hoitajaan. PEF-seurantakaavakkeen saat tulostettua Allergia- ja astmaliiton allergia.fi/astma -sivulta.

Hoitajan vastaanotolla olisi myös hyvä tarkistaa lääkkeenottotekniikka. Jos käytössä on sumutelääke, se tulisi ottaa aina tilanjatkeen kanssa. Lääkärin kanssa on myös hyvä keskustella astman pahenemisvaiheista ja pyytää kirjalliset ohjeet lääkityksen lisäämiseen esimerkiksi flunssan yhteydessä.

Share

Kommentit

  • raija tuppurainen 3 years ago

    kun evohalerit pannaan julistettin minullekkin discuksia ja turbuhalereita määrättin. Avaava discuksena ei tunnu missään joten avaava evohalerina päivittäin käytössä.Tajusin pitkän aikaa etten osaa discusta imaista.Onneksi sain keuhkoputken tulehduksen ja ymmärsin pyytää hoitavan evohalerina.Ostin myös tilanjatkeen.Sorsapillimäinen hengitysääni on poissa.Astmalääkkeiden käytön opastamisessa on tekemistä.Onneksi evohalerit ovat nykyään ekotuotteita että niitä taas saa jos itse osaa pyytää.Olen 66v nainen

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Sopiva dödö murrosikäiselle?