Metallikoruissa yhä nikkeliä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tutki reilun vuoden kestäneessä projektissaan 91 metallikorua ja korun osaa. Tutkituista tuotteista yhdeksästä liukeni nikkeliä yli sallitun määrän.

Sallitun nikkelimäärän ylittäneet tuotteet on Tukesin mukaan poistettu myynnistä. Nikkeli on yleinen kosketusallergian aiheuttaja, ja siksi sen käyttöä ihokosketukseen joutuvissa tuotteissa on rajoitettu jo vuodesta 2001.

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan allerginen reaktio nikkelille ilmenee 1 – 7 päivän kuluessa siitä, kun iho on ollut kosketuksissa nikkelin kanssa. Myöhemmin ilmestyy punoitusta, lievää turvotusta ja hilseilyä, joissain tapauksissa ihoon voi tulla visvaa ja rupia. Ihottuma paranee muutamassa viikossa välttämällä ihokontaktia nikkeliin. Liiton mukaan hydrokortisonivoide voi nopeuttaa ihon paranemista.

Korujen lisäksi nikkeliä saattaa olla esimerkiksi vaatetuksen niiteissä, soljissa ja toimistotarvikkeissa. Lisätietoja nikkeliallergiasta saat Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkosivuilta www.allergia.fi/allergiat/nikkeliallergia.

Tutkituissa koruissa myös kadiumia

Tukesin tutkimuksessa selvitettiin myös, sisältävätkö tuotteet kadiumia tai lyijyä.  Lyijyä ei löytynyt yhdestäkään tuotteesta, mutta viidestä löytyi kadmiumia jopa 42 – 90 prosentin pitoisuuksina. Ylitykset ovat isoja, sillä kadmiumia saa olla koruissa vain alle 0,01 prosenttia. Kadmiumin epäillään aiheuttavan perimävaurioita ja se saattaa aiheuttaa syöpää. Kadmiumin on myös todettu olevan erittäin myrkyllistä vesieliöille.

Kadmiumin käyttöä koruissa on rajoitettu EU-lainsäädännössä loppuvuodesta 2011 alkaen. Ihon läpi altistuminen kadmiumille ei ole kovin suurta, mutta korun toistuva imeskely tai sen nielaiseminen voi lisätä terveysriskiä.

Tukes tiedottaa, että valvontatulokset ovat huonontuneet aiemmista vuosista. Vuonna 2015 toteutetussa valvontaprojektissa tutkittiin 30 nuorten korua ja kelloa. Silloin vain yhdestä korusta löytyi suuri määrä kadmiumia. Tutkituista tuotteista ei löytynyt lyijyä, eikä niistä liuennut liikaa nikkeliä.

Lähteet: Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tiedote 5.9.2017, www.allergia.fi -sivusto.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!