Luontovapaaehtoisuus hoitaa niin ihmistä kuin luontoakin

Päivittäin eteen tulevat negatiiviset ympäristöuutiset maailman tilasta aiheuttavat monissa ahdistusta. Luontotalkoiden käytännön työssä toimiminen on erinomainen tapa lievittää ympäristöahdistusta ja nähdä konkreettisesti omien käsiensä jäljet.

Olen ollut puolitoista vuotta projektikoordinaattorina Allergia-, iho- ja Astmaliiton ja WWF:n yhteisessä Terve askel luontoon -hankkeessa, jossa järjestämme luontotalkoita, koulutamme vapaaehtoisia talkoovetäjiä ja lisäämme tietoutta vieraslajeista ja luonnon monimuotoisista terveysvaikutuksista. Hankkeen taustalla on ajatus siitä, että kun hoidamme luontoa, hoitaa luonto myös meitä.

Näinkin lyhyessä ajassa on ollut ilahduttavaa huomata se, miten paljon vapaaehtoisvoimin voi saada aikaan ja kuinka vapaaehtoisverkosto lähtee kasvamaan. Ehdottomasti palkitsevinta on kuitenkin huomata, kuinka vapautuneita ja suorastaan onnellisia ihmiset ovat luonnossa talkoilun jäljiltä. Monet tulevat jopa kiittelemään talkoiden jälkeen. Aluksi se tuntui hassulta, sillä meidän järjestäjienhän tulisi kiittää vapaaehtoisia heidän panoksestaan. Ihmiset kuitenkin aivan aidosti ovat useimmiten kiitollisia vapaaehtoistyökokemuksestaan luonnossa ja siitä, että heille on järjestetty mahdollisuus tehdä hyvää.

Mieletöntä on ollut myös huomata, kuinka joukossa on voimaa: aluksi toivottomalta näyttänyt urakka osoittautuukin ison talkooporukan ansiosta mahdolliseksi. Yksi työni palkitsevimmista puolista onkin juuri vapaaehtoiset ja heidän voimaantumisensa seuraaminen.

Osallisuutta ja sitä kautta syntyvää voimaantumista pidetään lukuisissa tutkimuksissa ratkaisevan tärkeinä myös ympäristövastuullisen käyttäytymisen syntymisessä. Osallisuudessa on tärkeää kokemus siitä, että ihminen voi saada muutoksia omassa elämässään ja ympäristössään.

Osallisuuskokemukset ovat voimaannuttavia, sillä silloin ihminen kokee olevansa osa jotakin suurempaa kokonaisuutta. Tämän kautta ihminen saa kokemusta omasta kyvykkyydestään vaikuttaa yhteiskunnassa ja hänen omanarvontunteensa kasvaa.

Osallistuvassa talkootoiminnassa korostuvat itse tekeminen, yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja toimiminen ympäristön puolesta. Moni talkoolainen tuskin miettii kaikkia näitä ulottuvuuksia, vaan tulee hakemaan uutta kokemusta, uusia tuttavuuksia ja mielekästä tekemistä.

Talkoissamme oppii hyvin konkreettisesti, sekä miten haitalliset vieraslajit vaikuttavat ekosysteemeihin muun muassa vähentämällä luonnon monimuotoisuutta. Talkoissamme saa käytännön työn lomassa tietoa myös luonnon eliömaailman monimuotoisuudesta ja sen vaikutuksesta ihmisen terveyteen.

Parasta tässä kaikessa on kuitenkin se, että luonto hoivaa meitä aivan huomaamatta samalla kun teemme hyvää luonnolle. Sen lisäksi, että vapaaehtoistyön on yleisesti todettu tekevän monella tapaa hyvää ihmiselle, voisi luontovapaaehtoisuuden tekevän kaksin verroin hyvää, tulevathan siinä mukaan myös luonnon hyvää tekevät terveysvaikutukset kuten esimerkiksi verenpaineen aleneminen ja luontokontaktin vaikutus vastustuskyvyn kohenemiseen.

Kosketus monimuotoiseen luontoon rikastuttaa mikrobistoa, vahvistaa immuunitasapainoa ja suojaa sairauksilta. Luonto kiittää omalla tavallaan.

Teksti: Tiina Parkkima, Terve askel luontoon -hankkeen projektikoordinaattori, Allergia-, iho- ja astmaliitto. Kirjoittaja opiskelee parhaillaan Vapaaehtoistoiminnan johtamista Humanistisen ammattikorkeakoulun Avoimessa ammattikorkeakoulussa. 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Kesäisiä herkkuja luonnonyrteillä

Luonnonyrtit tarjoavat kesäistä vaihtelua niin juhla- kuin arkipöytään.

Miten jättipalsami parantaa allergisen terveyttä?

Se on avain luontoliikuntaan, joka antaa potkua elimistön puolustukselle, kohentaa fyysistä kuntoa ja reipastaa mieltä hyvässä seurassa. Luonnollisesti!

Haitallisesta vieraslajikasvista voi päästä eroon

Terve askel luontoon -hankkeen projektikoordinaattori Tiina Parkkima haastatteli Kouvolan kaupungin ympäristötarkastaja Jenni Ojalaa jättipalsamin torjunnasta.