Luonnonvarakeskus ennustaa vähäistä koivun siitepölyä

Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa heikohkoa koivun kukintaa koko maahan.

Luonnonvarakeskuksen mukaan kyseessä on kolmas peräkkäinen vuosi, kun koivu kukkii vaatimattomasti. Lähes 40-vuotisen norkkoseurannan aikana vastaavaa ei ole aikaisemmin havaittu.

– Koivun heikon kukinnan taustalla on monia syitä. Kukinnan määrään vaikuttavat esimerkiksi kukkimista edeltävien kasvukausien sääolot, koivujen fysiologinen tila ja erilaisten kasvupaikkojen ominaisuudet, kertoo tutkija Tatu Hokkanen Luken tiedotteessa.

Kosteilla kasvupaikoilla paremmin viihtyvät hieskoivut näyttävätkin tänä keväänä kukkivan selvästi runsaammin kuin rauduskoivut, joiden kukinta on jäämässä hyvin heikoksi.

Koivun siitepölyä voi levitä maahamme kaukokulkeumana etelänpuoleisten ilmavirtausten mukana, mikä saattaa lisätä koivuallergikkojen oireilua. Kaukokulkeuma ehtii maahamme yleensä viimeistään huhtikuun puolivälissä, pari kolme viikkoa ennen kotimaisten koivujen kukinnan alkamista.

Allergian hoito yksilöllistä

Allergia- ja astmaliitto kehottaa hoitamaan siitepölyallergian oireita yksilöllisesti. Nykyiset antihistamiinit alkavat vaikuttaa nopeasti ja siksi siitepölyallergian oireita aletaan hoitaa vasta niiden ilmaantuessa. Sen sijaan nenäsuihkeiden ja silmätippojen käyttö on hyvä aloittaa hieman ennakoivasti, koska paikallishoidot vaikuttavat tehokkaimmin vasta säännöllisessäkäytössä. Siedätyshoito on myös hyvä vaihtoehto. Se aloitetaan syksyllä, kun ilmassa ei ole siitepölyä.

 

Koivun hedenorkkojen runsaus siemensadon tarkkailumetsissä vuosina 1979–2017.

Lähteet: Luonnonvarakeskuksen tiedote 4.4.2017, Allergia- ja astmaliiton tiedote 9.3.2017.

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä