Lumi Tuomi: ”Alopecian takia aloitin valokuvaamisen ja löysin oman tieni.”

Amos Rexin Generation 2020 -näyttelyssä 12.2.–23.8.2020 on esillä valokuvaaja Lumi Tuomen Muotokuva alopeciasta -omakuvasarja.

Amos Rex on nyt suljettu koronaepidemian vuoksi, mutta Generation 2020 -näyttely avataan uudestaan yleisölle poikkeustoimien hellittäessä.

Alopeciaa sairastavan Lumi Tuomen teossarja kuvaa aikaa, jolloin hän menetti ensimmäistä kertaa kaikki kehonsa karvat.

- Sarjani näyttää, kuinka ajatukseni hiustenlähtöä ja kaljuutta kohtaan muuttuivat, ja kuinka itseni kuvaamisen avulla aloin löytää itsestäni kauneutta.

Lumin mukaan hyvä valokuva koskettaa, avartaa katsojan maailmankuvaa, luo kysymyksiä ja ottaa kantaa.

- Kuvaamalla alopeciaa pystyn tuomaan esille piilotetun ja hävetyn sairauden ja inspiroimaan muita, jotka sairastavat alopeciaa sekä kertomaan maailmalle tästä sairaudesta.

Lumi sairastui alopecia areataan 14-vuotiaana ja menetti tällöin yli puolet hiuksistaan. 

- Olin pian aloittamassa lukiota. Alopecia romahdutti itsetuntoni täysin.

Hän siirtyi käyttämään peruukkeja, mutta muutaman vuoden päästä hänen hiuksensa kasvoivat takaisin.

- Hiukseni alkoivat lähteä uudestaan kolme vuotta sitten, kun aloitin nykyisen kouluni. Tällä kertaa alopeciani eteni universalis muotoon ja kaikki kehoni karvat tippuivat.

Alopeciaan sairastumista hän kuvaa elämänsä rankimmaksi ajaksi, mutta hän kokee myös sen kasvattaneen häntä vahvemmaksi.

- En olisi minä ilman alopeciaa – alopecian takia aloitin valokuvaamisen ja löysin oman tieni.
 


Lumi opiskelee Alankomaissa, Haagissa, valokuvauksen kandidaatin tutkintoa Royal Academy of Art taidekoulussa. Hän muuttaa mahdollisesti valmistumisensa jälkeen Suomeen ja toivoo jatkavansa valokuvauksen opintojaan valokuvataiteen maisteriohjelmassa.

- Uskon, että alopecia pysyy jatkossakin mukana taiteessani, sillä se on niin suuri osa minua.

Seuraavaksi hän haluaa siirtyä kameran toiselle puolelle ja antaa muiden alopeciaa sairastavien naisten esiintyä kuvissaan.

- Minuun voi olla yhteydessä, jos haluaa mukaan projektiin!

Seuraa Lumi Tuomea Instagramissa @lumituomi

Amos Rexin näyttely Generation 2020 esittelee yli kahdeksankymmenen 15–23-vuotiaan taiteilijan teoksia. Näyttelyssä on esillä monipuolinen kattaus nykytaidetta, muun muassa valokuva- ja videotaidetta, kuvanveistoa, tekstiilitaidetta ja performanssia. Lue lisää: https://amosrex.fi/nayttelyt/generation-2020/

 

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä