Liikunnallinen elämäntapa periytyy

Tutkimuksen mukaan vanhempien liikuntatottumukset kantavat lapsen liikunta-aktiivisuutta keski-ikään saakka. Tämä tieto on hyvä muistaa myös astmaperheissä. Astmaatikolle liikunta on lääkettä.

LIKES-tutkimuskeskuksen ja Helsingin yliopiston mukaan sekä isän että äidin liikuntatottumuksilla on tärkeä merkitys liikunnallisen elämäntavan kehittymisessä. Laajassa pitkittäistutkimuksessa havaittiin, että vanhempien liikuntatottumukset näkyvät heidän lastensa liikunta-aktiivisuudessa jopa 46-vuotiaaksi saakka.

- Tutkimus on hyvää tietoa myös astmalasten vanhemmille. Liikunta on erityisen tärkeää astmaatikolle, koska oikean lääkehoidon kanssa se estää astman pahenemista ja ylläpitää keuhkojen toimintaa. Liikunnallisen elämäntavan siirtäminen lapselle auttaa häntä astman hallinnassa myös aikuisiällä, toteaa liikuntasihteeri Marianna Suonpää Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Allergia-, iho- ja astmaliitto on mukana Perheliikunnan kehittämishankkeessa, jonka myötä järjestö haluaa kannustaa vanhempia liikkumaan yhdessä lastensa kanssa. Perheet voivat lähteä helposti liikkumaan esimerkiksi lähiluontoon tai liikuntapuistoon vuodenajasta riippumatta. Marianna Suonpää muistuttaa, että aina ei tarvita järjestettyä ja maksullista liikuntaa.

Vaikutusta vielä jopa yli 40-vuotiailla

Tutkimuksessa tarkasteltiin vanhempien vapaa-ajan liikunnan merkitystä heidän lastensa liikunta-aktiivisuuteen 30 vuoden pitkittäistutkimuksessa (1980–2011). Tulokset osoittavat, että yksilön liikunnallisen elämäntavan taustalta löytyy vahva yhteys hänen vanhempiensa liikuntatottumuksiin. Tuloksissa näkyy selvästi sekä äidin että isän liikuntatottumusten merkitys, joilla on yhteys sekä tyttöjen että poikien liikunnalliseen elämäntapaan pitkälle aikuisikään. Yhteys näkyy erityisen vahvana 24 ikävuoteen saakka mutta säilyy aina keski-ikään (46 v) asti. Tulokset ovat riippumattomia mm. lapsuuden perheen asuinalueesta, vanhempien sosioekonomisesta asemasta ja perhemuodosta.

– Kyse voi olla esimerkin voimasta: liikunnallinen elämäntapa tuntuu yksilöstä luonnolliselta valinnalta, kun lapsuudenkodissakin vanhemmat ovat olleet liikunnallisesti aktiivisia. Myös perheiden yhdessä liikkuminen voi olla myöhemmän aktiivisuuden kannalta merkityksellistä. Kolmantena selittävänä tekijänä voi olla vanhempien tuki lapsensa liikuntaharrastuksille: kustanna, kuljeta, kannusta, tutkija Kaisa Kaseva Helsingin yliopistosta sanoo.

Nyt julkaistu tutkimus on osa fyysiseen aktiivisuuteen vaikuttavien tekijöiden tutkimuskokonaisuutta. Tutkimuskokonaisuudessa hyödynnetään v. 1980 käynnistynyttä LASERI-pitkittäistutkimusta (Lapsuuden sepelvaltimotaudin riskitekijät).

Tutkimustiedot: LIKES-tutkimuskeskuksen ja Helsingin yliopiston tiedote 17.8.2017.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!