Lemmikki mietinnässä. Periikö vauva vanhempien allergiat?

Olemme kolmikuukautisen vauvan vanhempia. Meillä molemmilla on ollut lapsena kissa-, koira- ja siitepölyallergioita. Nykyään emme oireile kumpikaan, ja mietimme koiran hankintaa. Millä todennäköisyydellä lapsemme perii allergiat?

Taipumus allergioihin on periytyvä. Ne eivät kuitenkaan periydy suoraan. Eli lapsella ei automaattisesti ole koira-allergiaa, vaikka molemmilla vanhemmilla on. Toki riski allergiseen reagointiin on suurempi kuin ei-allergisessa perheessä.

Allergioiden syntyyn vaikuttavat kuitenkin monet tekijät, eikä allergioiden kehittymistä oikein voi ennakoida. On hyvä pitää mielessä se mahdollisuus, että joku perheessä alkaa oireilla koirasta ja siitä voi joutua luopumaan. Allergioiden pelossa ei kuitenkaan ole suositeltavaa välttää eläinkontakteja.

Kysymykseen vastasi Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko.

Allergia-, iho- ja astmaneuvonta

Saat henkilökohtaista neuvontaa numerossa p. 0600 144 19, ma - ke klo 10-14 (0,87 e/min + pvm). Numeroon vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset Anne Vuorenmaa ja Kaisa Toikko, jotka ovat asiantuntijoita allergiassa ja astmassa.

Neuvonta palvelee myös sähköpostitse: allergianeuvoja@allergia.fi. Kysymyksiin pyritään vastaamaan viikon sisällä.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Sopiva dödö murrosikäiselle?