Ledare 4/2017

Det är viktigt att behandla astma...

För ett par år sedan fick jag och min fru njuta av en fantastisk kulturupplevelse då vi såg Ryhmäteatteris komedipjäs Kappan (Päällystakki), skriven av Nikolai Gogol.  De som har sett pjäsen kommer säkert ihåg scenen där Martti Suosalo, som strålade i rollen som den hårt arbetande tjänstemannen Akaki Akakijevitš, reflekterar över vad som är viktigt i livet och nämner bland annat att sitta på en parkbänk och att äta potatis. Lika viktigt är det för en astmapatient att hans eller hennes sjukdom vårdas på rätt sätt.

I Finland har flera utredningar och undersökningar gjorts kring sjukdomskontrollen och särdragen hos patienter som lider av astma. I internationell jämförelse vet att vi kan vara stolta över att ha uppnått en världsledande ställning. Hos oss leder sjukdomen i praktiken inte till döden och antalet akuta jourbesök har fortsatt att minska trots att antalet patienter har ökat. Trots det finns det en hel del som måste förbättras. I Seinäjoki har professor Hannu Kankaanrantas forskningsgrupp följt närmare tvåhundra astmapatienter under 12 år, och visat att patienterna kan delas in i synnerligen olika typer av astma. Alla har det inte lika bra ställt och vi börjar så småningom förstå oss på vårdbehoven hos de olika patienttyperna, något som vi kan läsa närmare om i detta nummer.

Inom astmavården har man tagit ett stort kliv.

Inom astmavården har man efter en lång väntan tagit ett stort kliv framåt då vi har fått tillgång till effektiva (och dyra) läkemedel som blockerar signalämnet interleukin-5. Dessa läkemedel ges på sjukhus som injektioner i en ven eller under huden till patienter som lider av mycket svår astma, har ett stort antal skov och hos vilka man oftast varit tvungen att utöver inhalationsbehandling även inleda kortisonbehandling genom munnen. I Finland lär det finnas hundratals patienter som behöver sådan vård och behandlingarna har koncentrerats till kliniker som har erfarenhet av vård av svår astma. Tills vidare finns det ingen indikation för behandling av barn och ungdomar under 18 år.

Som så ofta är fallet, bidrar nya behandlingsmetoder och möjligheter till att höja vårdkvaliteten och att skapa entusiasm inom branschen. Dessutom verkar de plötsligt väcka ett brett intresse för att vårda hela sjukdomen, något som jag varmt välkomnar. Under de senaste åren har man gjort undersökningar också med läkemedel som redan använts under en längre tid, och till följd av detta har man lärt sig att göra allt mer individanpassade läkemedelsval som grundar sig på patientens symtom och laboratoriefynd. Genom att bättre kunna hantera denna helhet kan vi dessutom ytterligare förbättra den välfärd hos astmapatienter som är synlig bland befolkningen: enligt en färsk astma- och allergibarometer som apoteken genomfört och som ännu inte offentliggjorts är utvecklingen av vårdbalansen fortsatt god i Finland. 

Inget läkemedel är till nytta om den inte tas enligt planerna.

Här spelar patienten själv en mer än viktig roll: de bästa resultaten i behandlingen av astma uppnås när det finns en verklig dialog mellan patienten och vårdteamet. Förutom att äta potatis är det alltså viktigt att handleda och stöda patienternas egenvård.

Mika Mäkelä
Professor, överläkare vid HUCS Hud- och allergisjukhus
Medlem i redaktionsrådet för tidningen Allergia & Astma

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä