Ledare 3/2018 Kallt och hett

Tack vare den långa värmeböljan konkretiserade den gångna sommaren för oss alla hur stor betydelse livsmiljön har för vår hälsa. Temperaturförändringarna i omgivningen är en sak vi inte kan inverka på men vi kan bereda oss för och skydda oss från extrem värme eller kyla.

När omgivningen blir för het kan kroppen bli för varm vilket sänker prestandan och ökar speciellt belastningen på cirkulationsorganen. En het omgivning är en hälsorisk för personer med långtidssjukdomar som astma samt för åldringar. Som värst kan kroppens ökade värme direkt orsaka eksem, svällande av lemmar, avsvimmande, muskelkramper och värmeslag.

En kall omgivning och nedkylning av kroppen kan orsaka otäcka känslor, till och med smärta. Det kan även utlösa sjukdomsattacker eller förvärra långtidssjukdomars symtom. Stark nedkylning av kroppen kan resultera i köldskador.

Det lättaste sättet att skydda sig mot köld är med kläder och riskerna som orsakas av het luft kan förminskas med att sänka temperaturen inomhus, rätt klädsel och igenom att dricka tillräckligt.

Det har beräknats att klimatförändringen kommer att öka styrkan och längden av värmeböljor i Finland. Människans kropp har till nån mån anpassat sig till värmeväxlingar. Det beskattas dock att hettan orsakar flera hälsoeffekter i Finland än i Södra Europa, eftersom folket inte är lika väl anpassat till höga temperaturer.
Var och en kan inverka på klimatförändringen med sådana val som förminskar utsläpp och energiförbrukning. En individs eller lands påverkansmöjlighet är dock begränsad. För att uppnå betydliga effekter behövs internationell klimatpolitik.

Bild Itä-Suomen yliopisto

Tiina Laatikainen, professor i hälsofrämjande, Östra Finlands universitet och Institutet för Hälsa och Välfärd
Skribenten är också medlem i Allergia, Iho & Astma tidningens redaktionsråd

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Pääkirjoitus 1/2017 Yhdessä uuteen vuoteen

Uusi vuosi on aina uuden alku. Vuonna 2017 totisesti puhaltavat uudet tuulet, sillä tänä vuonna elämme kokonaan uudessa järjestössä. Allergia- ja astmaliiton ja Iholiiton jäsenyhdistykset tekivät marraskuussa historiallisen päätöksen: Allergia- ja astmaliitto sekä Iholiitto yhdistyivät yhdeksi liitoksi.

Pääkirjoitus 2/2017: Uudet kouluruokailusuositukset käyttöön

Uudet kouluruokailusuositukset, ”Syödään ja opitaan yhdessä”, julkaistiin helmikuussa 2017.

Pääkirjoitus 3/2017: Miten valita sopivin terveysasema?