Ledare 1/2020

En god vardag

Jag är den i vår familj som vaknar först om morgnarna, ofta mycket tidigt. I arla morgonstund, då tiden är min, dricker jag mitt varma kaffe medan jag njuter av tystnaden och den vaknande naturen. När det knäpper i knutarna älskar jag att beskåda frostkristallerna på de döda höstblommorna och på sommaren finns det inga makter som håller mig kvar i sängen när morgonen gryr. När vi flyttade till landet för ungefär tre år sedan förändrades min vardag. Flytten och den nya miljön gav mig en angenäm aha-upplevelse.  

Vårt kära lilla barn har gått och blivit tonåring, vilket har fått hela familjen att se på vardagen med nya ögon. Förr tillbringade vi all tid tillsammans men i dag, när också vårt barn har mycket att tänka på, kommer vi överens om vilka vanor och handlingsmönster som är viktiga med tanke på samvaron. Vi strävar efter att hålla fast vid det som är betydelsefullt för oss alla. Till våra viktigaste rutiner hör gemensamma kakaostunder på sta`n.  

En god vardag utgörs i stor utsträckning av det innehåll som skänker glädje. Ett hälsotillstånd som av någon anledning tarvar mycket uppmärksamhet belastar naturligtvis vardagen. Sviktande hälsa tär på krafterna, ekonomin och viljan eller möjligheterna att umgås med andra människor. I många fall är dock sällskap och kamratstöd den viktigaste vardagshjälpen när krafterna tryter. Vi lät göra en enkät om finländarnas välmående. Enkäten gav vid handen att den egna hälsan och umgänget med andra är faktorer som inverkar på vardagen. Som tema för innevarande år, 2020, valde vi En God Vardag (Hyvä arki). Temat återspeglas av bland annat kamratträffar vid kaffebordet. Den som inte kan ta sig till träffarna får gärna själv ordna sammankomster i större eller mindre skala. Tröskeln för deltagande i verksamheten är låg och för dem som har svårigheter att komma igång har vi utarbetat så kallade diskussionskort. Man kan faktiskt träffas och umgås var som helst, exempelvis på ett bibliotek eller på en trevlig picknick. Det enda som behövs är vilja.

I år kommer jag själv att gå ut och träffa nya människor över till exempel en kopp kakao.

Låt oss umgås, åtminstone en stund!  
 

Niki Alanko
kommunikation och partnerskap ledare
Allergi-, Hud- och Astmaförbundet rf

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Petauspatjan suoja arvottiin Joensuuhun

Unihuolista unen huoltoon

Hyvin nukkuneena mieli on rauhallinen, kroppa rento ja ajatus kirkas. Eikä termi kauneusunet ole turha - levänneenä ihokin voi yleensä paremmin.

Allergiaviikko: Oikein otettu astmalääke kannattelee

Allergia-, iho- ja astmaliiton kampanjoimaa Allergiaviikkoa vietetään ensi viikolla. Nyt teemana on astman oikea hoito. Liiton kokemuksen mukaan astmaatikkojen lääkkeenottotekniikassa on usein puutteita.