Lääketieteellinen valohoito hoitaa ja vahvistaa ihoa

”Valohoito tuntuu olevan tehokkain tapa parantaa ihoani”, totesi urtikariaa sairastava Tiina Tervo viime lehdessämme. Mistä lääketieteellisessä valohoidossa on kyse? Marjatta Viitanen Helsingin Ihopisteestä kertoo.

Turvallista hoitoa ihosairauksiin

Lääketieteellistä valohoitoa käytetään eri ihosairauksien hoidossa. Se auttaa esimerkiksi atooppiseen ihottumaan, urtikariaan, iktyoosiin, psoriasikseen, punajäkälään ja akneen. Hoito on turvallista, ja se sopii myös ikäihmisille, raskaana oleville ja lääkärin harkinnan mukaan myös lapsille.

Kutina ja tulehdus lievenevät

Valohoito parantaa ja vahvistaa ihoa. UV-säteily hävittää iholta taudinaiheuttajia ja tulehdusta. Hoidon myötä iho pystyy puolustautumaan paremmin ulkoisia ärsykkeitä vastaan, kutina ja tulehdus lievenevät. Kapeakaistainen UVB-valohoito myös lisää elimistön D-vitamiinituotantoa.

Lääkehoitoon verrattuna valohoito on pidempivaikutteista. Valohoitoa annetaankin usein heti tablettimuotoisen kortisonikuurin jälkeen, jotta iho ei huonone heti kortisonikuurin jälkeen uudestaan. Valohoito voi auttaa myös silloin, kun kortisonivoide ei tehoa.

Hoitoon yleislääkärin lähetteellä

Valohoitoon riittää yleislääkärin lähete. Usein jopa lääkäreiden kesken on käsitys, että valohoitoon tarvitaan erikoislääkärin lähete. Tämä ei pidä paikkaansa.

Yleensä valohoitoa otetaan 15 kerran sarjoissa. Jos iho on todella huonokuntoinen, sitä hoidetaan ensin kortisonilla, minkä jälkeen aloitetaan valohoito. Yksi hoitokerta kestää 1 – 7 minuuttia. Hoidossa käydään kahdesta kolmeen kertaan viikossa, ellei lääkäri määrää toisin.

Lääketieteellistä valohoitoa annetaan julkisessa terveydenhuollossa ja yksityisillä lääkäriasemilla. Varsinkin talviaikaan hoitoihin voi olla pitkät jonot. Hoitoon pitäisi kuitenkin tarpeen tullen päästä nopeasti, ennen kuin ihon kunto menee liian huonoksi.

Liiton oma Ihopiste palvelee joustavasti

Helsingin Ihopiste on avannut ovensa uusissa tiloissaan Allergiatalolla. Käytössä on jokaiselle ihoalueelle omat valohoitolaitteet: koko vartalo, kämmenet, jalkapohjat sekä valokampa hiuspohjalle. Ihopisteessä voit myös tarkistuttaa mahdolliset luomi- ja ihomuutokset sekä saat neuvontaa ja hoidonohjausta (20 e/krt).

Ihopiste on Allergia-, iho- ja astmaliiton tuottama palvelu – tervetuloa!

Ajanvaraukset
Kun olet saanut valohoitoa varten lääkärin lähetteen, varaa aika puhelimitse 050 5971 363. Hinta riippuu annettavasta hoidosta. Tarkista hinnasto www.allergia.fi/toiminta/ihopiste tai kysy Ihopisteestä.

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Sopiva dödö murrosikäiselle?