Kymmenen kysymystä kosmetiikka-allergiasta

Kutiseva ja punoittava ihottuma voi joskus johtua kosmetiikassa käytettävistä ainesosista. Mistä kosmetiikka-allergiassa on kyse – siitä kertoo LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Hannele Virtanen HUSin Iho- ja allergiasairaalasta.

1 Mistä kosmetiikka-allergiassa on kyse?  

Allerginen reaktio ihossa saa alkunsa, kun jokin kemikaali joutuu toistuvasti kosketuksiin ihon kanssa ja ihossa tapahtuu allerginen herkistyminen. Kosmetiikka-allergiassa syntyy toisin sanoen pysyvä, allerginen muistireaktio ihon soluihin allergisoivaa ainesosaa kohtaan, ja jotkut kemikaalit ovat herkempiä aiheuttamaan ihottumaa kuin toiset. Iho reagoi nostattamalla ihottumaa kemikaalin käyttöalueelle: reaktio alkaa sitä nopeammin, mitä useammin kemikaali pääsee kosketuksiin ihon kanssa.  

2 Miten yleistä kosmetiikka-allergia on?

Arviolta 1–5 prosenttia suomalaisista saa allergisia oireita kosmeettisista tuotteista. Kosmetiikka-allergia on osa kosketusallergiaa. Kaikki kosmetiikasta tulevat oireet eivät kuitenkaan ole allergiaa, vaan esimerkiksi herkän ihon ärtymistä.  

3 Miten kosmetiikka-allergia eroaa esimerkiksi siitepölyallergiasta?

Siitepölyallergia on välitöntä allergiaa, joka kehittyy histamiinivälitteisten mekanismien kautta. Siinä elimistö reagoi ”turhaan” puiden tai heinien siitepölylle. Siitepölyallergiassa elimistö reagoi siitepölyyn minuuteissa tai tunneissa, mutta kosmetiikka-allergisissa reaktioissa ihoreaktio syntyy aluksi päivien viiveellä.

Erot siitepölyallergiaan eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että kosmetiikka-allergisen iho reagoisi kemikaaleihin siksi, että ne olisivat vaarallisia tai myrkyllisiä – kosmetiikka-allergian syntysyyt ovatkin lääketieteeltä yhä pimennossa.

4 Mille kosmetiikan ainesosille allergikot yleensä reagoivat?

Tavallisimpia ovat hajusteet eli kosmetiikan erilaiset tuoksuvat osat. Se, miksi monen iho reagoi niille, johtunee siitä, että hajusteet ovat usein sukua toisilleen: jos on herkistynyt yhdelle hajusteelle, voi reagoida useammallekin.

Toinen iso ryhmä ovat säilöntäaineet. Säilöntäaineet ovat yleensä pienimolekyylisiä aineita, jotka läpäisevät ihon kohtalaisen hyvin ja jotka siksi pääsevät herkistämään ihoa. Tärkeimmät ihoreaktioita aiheuttavat säilöntäaineet ovat metyyli-isotiatsolinoni, formaldehydi sekä formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet.

Lisäksi kosmetiikassa ihoa allergisoivat esimerkiksi akrylaatit. Rakennekynsien ja ripsipidennysten yleistyttyä akrylaatteja sisältävät liimat ja materiaalit aiheuttavat joillekin iho-oireita. Hiusväreissä puolestaan allergisoi useimmiten tummissa väreissä käytetty parafenyleenidiamiini.

5 Millaisia iho-oireita kosmetiikka-allergia aiheuttaa?

Kosmetiikka-allergiasta aiheutuva ihottuma eli ekseema on punoittava, kutiseva ja pieninäppyläinen ihottuma. Kutina on sen verran voimakasta, että allergikon tekee mieli raapia iho rikki. Iho hilseilee, ja ihottuma kestää päiviä, jopa viikkoja. Urtikariatyyppistä nokkosrokkoa kosmetiikka-allerginen ihoreaktio sen sijaan hyvin harvoin nostattaa.

Alkuvaiheessa ihottuma kehittyy sille ihoalueelle, mille kosmeettista tuotetta on käytetty. Useimmiten oirehtivat kädet, kasvot, silmäluomet, kaula ja kainalot. Jos allergisoivaa kosmetiikkaa käytetään edelleen, ihottuma voi lehahtaa hyvin laaja-alaiseksi.

6 Mitä tehdä, jos arvelee saaneensa kosmetiikka-allergisen ihottuman? Ja milloin lääkäriin?

Tuotteen käyttö kannattaa lopettaa. Ihottuma menee päivissä tai viimeistään muutamassa viikossa itsestään ohitse, kun tuotteen käyttö on lopetettu. Ihottumaa voi kotioloissa hoitaa apteekista reseptittä saatavalla miedolla hydrokortisonivoiteella, se lievittää kutinaa ja punoitusta.

Jos taas epäilee, että ihottuma on aiheutunut kosmetiikassa olleesta hajusteesta, viisainta olisi siirtyä käyttämään täysin hajusteettomia tuotteita. Niitä on monenlaisia, ja yksi vaihtoehto ainakin alkuvaiheessa on kokeilla suomalaisella Allergiatunnuksella merkittyjä kosmeettisia tuotteita.

Lopulta vain erilaisten kosmeettisten valmisteiden kokeilu paljastaa sen, mitä herkistynyt iho sietää. Jos kokeilut eivät tunnu auttavan, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Lääkäriin on syytä lähteä myös silloin, jos ihoon ilmaantuu täysin uudentyyppistä ihottumaa tai jos kurissa pysynyt atooppinen ihottuma villiintyy selittämättömästä syystä.

7 Miten lääkärissä tutkitaan ja hoidetaan kosmetiikka-allergiaa?

Lääkäri voi määrätä ihottuman hoitoon vahvempia kortisoni- tai kalsineuriinin-estäjä -voiteita, joista jälkimmäiset sopivat ohuemmille ja herkemmille ihoalueille pidempiaikaisempaan käyttöön kortisonivoiteita paremmin. Perusvoiteita voi käyttää lääkevoiteiden ohella tukemaan ihon kuntoa.

Kosketusallergian selvittämiseksi on hyvä tehdä allergiatestit, jotka tämän tyyppisessä ihottumaoireilussa tehdään epikutaani- eli lapputestein. Niissä selän ihoa altistetaan kymmenin oletetuin allergeenein. Testit kestävät noin viikon, ja testin tulokset nähdään iholla neljäntenä tai viidentenä päivänä testauksen aloittamisesta.

Jos kosmeettinen testiaine on nostattanut ihottuman, kosmetiikka-allergia on näin varmistettu. Testin tulokset auttavat allergikkoa valitsemaan jatkossa tuotteet, joissa allergisoivaa ainetta ei ole.

8 Missä epikutaanitestejä tehdään?   

Epikutaani- eli lapputestejä tehdään hyvin vähän yksityisessä terveydenhuollossa, sillä testaaminen on vaativaa ja aikaa vievää. Paras osaaminen epikutaanitestauksessa löytyy yliopisto- ja keskussairaaloiden ihopoliklinikoilta ja allergiatutkimuskeskuksista. Tutkittavaksi pääsee ihotautilääkärin lähetteellä, ja lähetteen voi tehdä myös yksityisen puolen ihotautilääkäri.

9 Miten kosmetiikalle allergisoitunut voi suojautua uudelta allergiselta ihoreaktiolta?

Todettuja, mutta myös tavallisimpia allergeeneja, kuten hajusteita ja tiettyjä säilöntäaineita, on syytä välttää pysyvästi. Kosketusallergia allergisoivalle aineelle on pysyvä, ja uusi käyttökerta voi pitkänkin ajan kuluttua laukaista ihottuman.

Kosmetiikalle allergisoitunut saa siis olla tarkkana koko elämänsä ja lukea huolella kosmetiikan tuoteselosteita. Hyvä konsti on turvautua sellaisiin tuotteisiin, joista ihoreaktioita ei ole aiemminkaan syntynyt.

Kannattaa myös käydä tarkistamassa maksuton Kosmetiikan Allergiaportaali (www.kosmetiikka-allergia.fi). Sieltä saa tietoa kosmeettisten tuotteiden sisältämistä aineista.  

10 Siedätetäänkö kosmetiikka-allergikkoa?

Tämän tyyppiselle allergialle ei pystytä antamaan siedätystä – siinäkään tapauksessa, että kyse on ammatin mukanaan tuomasta kosmetiikka-allergiasta. Jos vaikkapa kampaaja saa kosmetiikka-allergian, usein ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kouluttautua johonkin muuhun ammattiin.

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Sopiva dödö murrosikäiselle?