Kuinka tulla toimeen ampiaisten kanssa?

Ampiaiset kuuluvat luontoon ja pörräävät taas pihapiireissämme. Miten niiden kanssa pärjää?

Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen antaa seuraavat vinkit.

1. Yleensä et ole millään tavalla kiinnostava ampiaisen silmissä. Anna sen siis jatkaa rauhassa matkaansa.
2. Älä huido. Ampiainen pistää vain puolustautuakseen.
3. Pesän lähellä on syytä olla varovainen. Hävitä kulkureitillä tai sisätiloissa oleva pesä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jolloin siinä elää pieni yhteiskunta. Luonnossa tai kauempana olevasta pesästä ei ole haittaa.
4. Jos ampiainen pistää, siirry kauemmas. Olet ehkä pesän lähistöllä ja ampiaisia voi olla enemmänkin. Ampiaisen tappaminen innostaa muut ampiaiset pistämään.
5. Omat eväät ampiaiselle. Jos ampiaiset haluavat osallistua eväsretkeesi, anna niille oma hillokuppi hieman etäämmälle.

Makeat herkut houkuttavat ampiaisia kuten mehuisat tuoksutkin

6. Kokeile valepesää. Sanotaan, että valepesä voi karkottaa uutta kotia etsivän kuningattaren toisaalle. Valepesän voit tehdä esimerkiksi täyttämällä suodatinpussin talouspaperilla ja ripustamalla pussin ampiaisten suosimalle paikalle. Saattaa toimia tai olla toimimattakin, toteaisi savolainen!

Kimmo Saarinen painottaa, että ampiaiset ovat puutarhan hyötyeläimiä, siksi ampiaispesiä ei milloinkaan pidä hävittää turhaan! Pesän hävittäminen on perusteltua vain, jos ihmisen ja ampiaisen polut ovat vaarassa kohdata liian läheltä.antaa seuraavat vinkit.

Pistiäisallerginen, pidä adrenaliini-injektori mukana

Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa, että pistiäisallergisen täytyy pitää adrenaliini-injektori aina mukanaan, koska ampiaisen tai mehiläisen pisto voi olla pistiäisallergiselle hengenvaarallinen. Liiton mukaan pistiäisallergiassa reaktion voimakkuus vaihtelee. Aiempien allergiareaktioiden perusteella ei voi ennustaa tulevan mahdollisen reaktion voimakkuutta.

Lisätietoa pistiäisallergiasta Allergia-, iho- ja astmaliiton minioppaassa Hyönteisallergiat.

Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimusyksikkö Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti tutkii luontoa ja sen ilmiöitä erityisesti allergianäkökulmasta.

 

Share

Kommentit

  • Ihmettelevä 4 years ago

    Haluaisin tietää, miten ampiaiset ovat puutarhan hyötyeläimiä. Mielestäni eivät ole, eikä niillä ole puutarhassa mitään tarkoituksenmukaista tekemistä. Ne syövät toisia hyönteisiä, ja toki myös mesi on ravintoa niille, mutta ampiaiset eivät pölytä, paitsi vahingossa. Hunajaa käyvät varastamassa välillä mehiläispesästä. Mikä on siis peruste hyötyeläin-määritelmälle? Olenko ymmärtänyt jotain väärin yliopiston biologian luennoilla? Kiitos vastauksesta!

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä