Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä

Pielisjoen koulussa järjestettiin tuoksuton teemapäivä.

Tuoksuton viikko oli hyvää aikaa harjoitella muiden ja oman itsensä huomioimista sekä kiinnittää huomiota terveellisempiin elämän arvoihin.

Pielisjoen koululla järjestettiin Tuoksuttomuus-teemapäivä viime syksyn Tuoksuton viikko -kampanjan merkeissä. Teemapäivänä haluttiin antaa oppilaille tietoa mm. tuoksuyliherkkyydestä. Myös ympäristönsuojelulliset näkökohdat tuotiin esille tietoiskuissa.

Koulussa opiskellaan valinnaisainetta Pidä huolta itsestäsi ja muista. Se on sosiaalisuuteen ja toisten huomioimiseen opettava aine. Samalla harjoitellaan pitämään huolta itsestä ja omasta jaksamisesta. Tuoksuttomuus-teemapäivä sopi hyvin tämän oppiaineen oppilaiden toteuttamaksi. Tavoitteena oli saada koko koulun oppilaat huomioimaan luokkatoverinsa, jotka mahdollisesti kärsivät koulussa voimakkaiden hajusteiden takia.

Meikkejä ja kampauksia hajusteettomilla tuotteilla

Otin yhteyttä hajusteettomia tuotteita valmistaviin kemikaalialan yrityksiin jo alkusyksystä ja pyysin heitä mukaan tukemaan kampanjaa.  Seitsemän yritystä lähti mukaan ja lähetti oppilaille kokeiltaviksi ja tutustuttaviksi hajusteettomia tuotteitaan. Pohjois-Karjalan ammattioppilaitos oli myös mukana teemapäivässämme.

Kosmetologiopiskelijat tekivät hajusteettomilla tuotteilla meikkejä oppilaille ja kampaamoalan opiskelijat hajusteettomilla hiustuotteilla kampauksia. Näihin pisteisiin oli jonot koko päivän ja neljä kampaamoalan opiskelijaa teki upeita kampauksia. Positiivista tässä oli se, että myös pojat innostuivat kammattaviksi.

Teemapäivä oli tieto- sekä elämyspainotteinen ja se varmasti herätteli oppilaita ajattelemaan hajusteiden haittoja. Moni hämmästeli, miten hajusteettomilla tuotteilla saatiin niin kauniita kampauksia ja meikkejä taiottua. Yleinen käsitys oppilailla näytti olevan, että hajusteettomat tuotteet eivät ole tehokkaita. Nyt käsitys muuttui.

Liiallista hajusteiden käyttöä tämä tempaus toivottavasti hieman hillitsi. Toiveena meillä koulumaailmassa työskentelevillä ja opiskelevilla olisi, että toiset ihmiset otettaisiin huomioon. Vanhemmilla sekä heidän hajusteiden käyttötottumuksillaan on myös vaikutus lastensa hajusteiden käyttöön. Hehän ovat esimerkkeinä lapsilleen. Jos kotona esimerkiksi käytetään hajusteettomia pesuaineita ja hajusteettomia hygieniatuotteita, lapsetkin tottuvat niitä käyttämään. Meillä koulussa on tuoksuyliherkkiä, astmaatikkoja ja migreenistä kärsiviä opettajia ja oppilaita. Runsas hajusteiden käyttö on ongelma koulumaailmassa.

Koulumme oppilaista suurin osa oli Tuoksuttomuus-teemapäivään tyytyväisiä. Erityisesti hajusteettomat meikit ja hiustuotteet kiinnostivat, mutta myös muihin tuotteisiin tutustuttiin mielellään.
Koululaisen kemikaalikuorma on valtava jo nuorena. Mitä se sitten on aikuisena?

Oppilaiden ajatuksia Tuoksuttomuus-teemapäivästä

”Hyvä juttu tällainen teemapäivä. Vois vähentää hajusteiden käyttöä, koska miks ei.”

”Pelottaa olla käyttämättä hajusteita, jos haisen pahalta.”

”Pitäisi vähentää hajusteita, sillä monella on tuoksuyliherkkyys.”

”Asia oli hyvä. Vois käyttää puolet siitä hajustemäärästä, mitä käytetään.”

Monet toivovat, että hajusteiden käyttö vähenisi kouluissa. Opetuksessa voidaan pyrkiä kannustamaan oppilaita vähentämään hajusteitaan. Esimerkiksi Pidä huolta itsestäsi ja muista oppiaineessa käymme oppilaiden kanssa vanhainkodeilla pitämässä liikuntatuokioita ja laulutuokioita vanhuksille ja päiväkodeilla pitämässä ilmaisutuokioita tai leikkituokioita lapsille.  Sinne ei voi mennä hajustettuna. Lähes kaikissa niissä on ”Tulethan tuoksuitta”-kyltit seinillä. Miksei hajusteettomuus toimisi koulussakin?

Teemapäivä palkitsi oppilaita, sillä heistä iso osa sai hajusteettomia tuotteita kokeiltavakseen. Jospa niistä tuotteista olisi jäänyt tunne, että nehän ovat hyviä. Kun esimerkiksi voimakkaasti tuoksuvaa hiuslakkaa käyttävä tyttö kokeilee hajusteetonta hiuslakkaa, toivoisin, että hän ja hänen lähipiirinsä huomaisivat eron ja yllättyisivät tuotteesta positiivisesti.

Teksti ja kuvat:

Satu Peltonen
lehtori

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Pääkirjoitus 1/2017 Yhdessä uuteen vuoteen

Uusi vuosi on aina uuden alku. Vuonna 2017 totisesti puhaltavat uudet tuulet, sillä tänä vuonna elämme kokonaan uudessa järjestössä. Allergia- ja astmaliiton ja Iholiiton jäsenyhdistykset tekivät marraskuussa historiallisen päätöksen: Allergia- ja astmaliitto sekä Iholiitto yhdistyivät yhdeksi liitoksi.