Kosmetiikassa usein kiellettyjä ainesosia

Lähes puolet maahantuoduista Tullin valvomista kosmetiikkatuotteista ei täysin täytä kosmetiikkalainsäädännön vaatimuksia.

Tullilaboratorion tutkimista 145 kosmetiikkanäytteestä peräti 35 oli määräysten vastaisia eli hylättäviä. Lievempiä virheitä todettiin 30 tuotteessa. Näytteet on otettu tänä vuonna lokakuun puoliväliin mennessä.

Tullin mukaan kosmetiikan määräystenvastaisuudet liittyvät yleensä valmistuksessa käytettyihin ainesosiin ja niiden pakkausmerkintöihin. Kosmetiikkavalmisteissa ei usein ole ilmoitettu ainesosatietoja EU-lainsäädännön edellyttämällä tavalla, niin kutsutuilla INCI-nimillä. Lisäksi ainesosaluettelo voi puuttua kokonaan, yksittäisten aineiden nimissä on virheitä tai ilmoitetut ainesosat eivät vastaa tuotteen todellista koostumusta.

Tuote saattaa myös sisältää joko kyseisessä tuotteessa tai kosmetiikkatuotteissa yleisesti kiellettyjä aineita, esimerkiksi väri- tai säilöntäaineita, tai tuotteen pakkauksesta puuttuu jonkin yksittäisen aineen käyttöön liittyvä lisämerkintä, kuten varoitus.

"Erityisesti säilöntäaineisiin ja hiusväreihin liittyviä kysymyksiä tulee paljon."

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine painottaa, että ainesosaluettelon paikkansapitävyys on herkkäihoiselle tai allergiselle erittäin tärkeää.

- Tuotteen sisältävä, mutta EU-lainsäädännössä kielletty tai puutteellisesti merkitty ainesosa voi aiheuttaa sille allergisoituneelle henkilölle voimakkaan allergisen reaktion, Merike Laine Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä kertoo.

- Saamme neuvontaamme yhteydenottoja kosmetiikan sisältämistä allergisoivista aineisosista, erityisesti säilöntäaineisiin ja hiusväreihin liittyviä kysymyksiä tulee paljon, Merike Laine toteaa.

Tullin tänä vuonna valvomista kosmetiikkatuotteista noin puolet oli tuotu maahan EU:n ulkopuolelta, ja puolet näytteistä otettiin sisäkaupan tuonnista toimijoiden varastoilta. Tutkittujen tuotteiden yleisimmät alkuperämaat olivat Yhdysvallat, Kiina ja Iso-Britannia.

Kosmetiikkaneuvontaa Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvonta palvelee valtakunnallisesti. Kysymyksiin vastaa kosmetologi, farmaseutti Merike Laine. Neuvonta palvelee ma - to klo 10 - 15, p. 010 2790 991 tai 040 834 8803, kosmetiikka(at)allergiahelsinki.fi. Yhdistys ylläpitää myös Kosmetiikan Allergiaportaalia, joka sisältää tuhansien kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden täydelliset ainesosaluettelot. Portaali on maksullinen palvelu, josta voit tilata listan juuri sinulle sopivista tuotteista.

Lähteet: Tullin tiedote 18.10.2017 ja Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!